Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

EXPOSICIÓ “Relligant i embellint els llibres, hem creat escola” (Agenda 150)

| Cap comentari

Expo Taller d'EnquadernacióExpo Enquadernació biblioteca1En aquesta exposició ens volem adherir al goig de la celebració del 150 aniversari de l’Ateneu Igualadí, l’entitat que ens ha donat aixopluc des de l’any 1996, quan amb un grup d’alumnes vàrem iniciar el Taller. A més de l’aprenentatge de relligar llibres, amb diferents tècniques i materials, hem muntat exposicions, visitat biblioteques, arxius, museus i participat en concursos i esdeveniments, relacionats amb l’enquadernació. Després de 18 anys, el Taller d’Enquadernació és una realitat consolidada i amb noble orgull podem dir: Hem creat escola.

 

TALLER D’ENQUADERNACIÓ DE L’ATENEU. Records d’una història recent

Quan en la primavera de l’any 1996 estudiava enquadernació a Barcelona vaig començar a somiar que potser algun dia podria transmetre aquells coneixements i experiències a altres persones de la meva ciutat que estimessin els llibres.

Un dia, passant per davant de l’Ateneu, un rampell em va fer entrar-hi. La Carme Mateu, que llavors n’era la gerent, em va atendre (la veritat és que, abans de començar a parlar, ja em penedia de la meva gosadia de ser allà). Però quan tot seguit li vaig explicar el motiu de la meva presència, la resposta fou immediata: ja pots començar quan vulguis!

I el Taller va començar a caminar en una petita aula del primer pis, on abans es feien les classes de costura per a nenes. Uns vuit alumnes, una colleta, s’iniciaven en l’aprenentatge teòric i pràctic del relligat.

Dos cursos després vàrem ocupar un espai del mateix pis molt més gran i lluminós, amb 4 grans finestrals que donaven vista al pati de l’Escola.

El nombre d’alumnes creixia i s’ampliaven les opcions per triar l’horari més convenient. D’un sol dia a la tarda és va passar a dos matins i a una tarda – vespre. El prestigi i projecció social de l’Ateneu permetia que molts alumnes es fessin socis de l’entitat. Aviat el Taller d’Enquadernació esdevingué un clàssic en l’oferta cultural de l’Ateneu.

A més de les classes regulars setmanals, de tant en tant s’organitzaren Tallers monogràfics com pintar papers amb diferents tècniques i materials, confecció de capses i altres possibilitats.

Com extensió cultural lligada als llibres, s’han muntat vàries exposicions amb els treballs fets pels alumnes. Els primers anys a la mateixa aula i dependències de l’Ateneu. Des del 2002 la Biblioteca Central d’Igualada ens ha acollit en la seva magnífica sala d’exposicions.

També al llarg d’aquests 17 anys hem fet visites a biblioteques, arxius i museus relacionats amb l’activitat de relligadors i hem participat en concursos i esdeveniments fora del nostre país com a Herrenteria (País Basc), Cadis (Andalusia), Urueña (Castella) i Fribourg (Suïssa).

D’aquesta forma, poquet a poquet, una nombrosa quantitat d’alumnes, més de 70, han passat pel Taller.
Homes i dones de totes les edats i professions (bibliotecàries, enginyers, mestresses de casa, cirurgians, professors d’escola o d’universitat, comercials, administratius, estudiants, etc. etc.) han dedicat part del seu tems de lleure a l’aprenentatge de relligar llibres amb diferents tècniques i materials, vestir el llibre segons la seva inspiració per a gaudi propi i de les persones estimades, i sovint generant admiració per les meravelles aconseguides.

A voltes em pregunto com aquella afició meva i aquell rampell d’ara fa 17 anys ha conduït fins a aquesta realitat. En part la podeu contemplar en el recull d’aquesta exposició.

Em fa feliç haver-ho aconseguit amb l’ajuda de totes i tots el meus alumnes i de les diferents Juntes, Direcció i personal de l’Ateneu.

A tothom dono les gràcies perquè amb noble orgull podem dir: HEM CREAT ESCOLA.
Per molts anys !!!

Mariona Requesens, Mestra artesana de relligats (Responsable Taller d’Enquadernació)Data: del 18 de març al 15 d'abril
Hora:
Lloc: Biblioteca Central Igualada
Organitzador: Taller d'Enquadernació de l'Ateneu Igualadí


Deixa un comentari

Camps obligatoris *