Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

PRESENTACIÓ LLIBRE ‘El comú català’ de David Algarra Bascón

| Cap comentari

La història dels que no surten a la història

el_comu«El títol d’aquest llibre té una raó de ser: se centra en les persones, que són les que creen totes les manifestacions humanes, en contraposició amb l’economicisme i la veneració general del poder oligàrquic, imperant de l’actualitat, que les deixa en un segon terme. El comú és molt més que la suma dels veïns d’un lloc, és, també, l’estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col·lectiu que, al marge dels altres poders, en gran part decidia el seu propi futur. Si la història no en parla massa, és perquè l’escriuen els vencedors, és a dir, perquè el comú va perdre. Però, aquest comú és en bona part responsable de la cultura i de la llengua que hem heretat, i és raonable que formi part del nostre patrimoni històric cultural, expressió de la identitat d’un poble. En aquestes pàgines, busquem aquest retrobament, intentant endinsar-nos en la història del comú català, la història dels que no surten a la història.»

Paraules clau: assemblea general de veïns, consell general, consell obert, universitat, béns comunals, empriu, alou comunal, el comú, solidaritats, ajuda mútua, dret de rostoll, dret d’espigatge, dret de redall.

David Algarra Bascón va néixer a l’Hospitalet de Llobregat a finals dels 60, i resideix actualment a Igualada. Ha dedicat els darrers anys a fer una recerca sobre la història popular de Catalunya, des de l’edat mitjana fins a la modernitat. Els béns comunals, les assemblees veïnals d’autogovern, els costums camperols, la cultura, els oficis i la manera com totes aquestes realitats han anat desapareixent els darrers segles, i també de la memòria col·lectiva gràcies a la feina de la burgesia que es va dedicar a escampar falses realitats.

http://www.elcomu.cat/Data: Divendres 21 d'octubre
Hora: a les 19.30 h
Lloc: Sala de Socis de l'Ateneu Igualadí
Organitzador: Ateneu Igualadí


Deixa un comentari

Camps obligatoris *