Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

PANTALLA OBERTA ‘La tierra y la sombra’

| Cap comentari

Direcció i guió: César Acevedo

País: Colòmbia

(Any 2015)

Alfonso és un vell camperol que torna a la casa que va abandonar fa 17 anys. En arribar, descobreix que tot allò que alguna vegada va conèixer ja no existeix. La seva arribada desperta velles passions i odis perquè la seva família va deixar d’esperar-lo fa molt de temps. D’aquesta manera, ens trobem amb una dona que es nega a renunciar a la terra per a la què ha lluitat tota la seva vida; un fill que no pot abandonar a la seva mare; un pare al que li cal afrontar un seguit d’errors del passat per recuperar els éssers que va abandonar; una valenta esposa que lluita per salvar els seus i un nen que creix en tot aquest entorn. Amb aquest microcosmos que compon la família, amb una petita casa i un gran arbre, i envoltats per un absorbent conreu de la canya de sucre, el film ens mostra els darrers dies d’aquests personatges que intenten reparar aquells fràgils llaços que els unien davant l’arribada de l’inevitable envestida del progrés.

Rodada al Valle de Cauca amb actors de la zona, trasllada l’espectador a un univers rural i antic, on la terra, encara, forma part de la societat. La tierra y la sombra va aconseguir la Càmera d’Or, el premi a la millor ‘opera prima’, al Festival de Cannes de 2015. Això li va donar a aquesta cinta, de modesta factura, una empenta important que li va permetre estrenar-se a diversos països sud-americans. Al nostre país, la pel·lícula va passar pel Festival de San Sebastián, però no va estrenar-se comercialment.

El seu director, César Acevedo (Colòmbia, 1984), després de realitzar dos curts va escriure el guió de la pel·lícula Los hongos (2014), guanyadora del Premi especial del jurat a Rotterdam. La tierra y la sombra és el seu primer film, un treball marcadament autobiogràfic que li ha requerit deu anys de feina.

Amb la col·laboració de l’International Action For Peace (IAP) dins el projecte “Receptes de Pau”. Comptarem amb la presència de Julio Lamaña, Laura Rodríguez i Ona Erra, acompanyants internacionals a Colòmbia, membres de la IAP.

Entrada gratuïta.

TRÀILER DEL FILM

 

 

 Data: Dijous 2 de març
Hora: a les 20 h
Lloc: a l'Ateneu cinema
Organitzador: Cineclub Ateneu


Deixa un comentari

Camps obligatoris *