Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

PANTALLA OBERTA ‘Moolaadé’

| Cap comentari

Torna ‘Pantalla Oberta’ aquest mes de març. Seguim. Amb la motxilla amb tot el què hem fet, però reformulant i repensant la iniciativa, sense perdre els orígens. Un botó de mostra: aquesta primera projecció del 2017: Moolaadé.

Direcció i guió: Ousmane Sembene

País: Senegal / França / Burkina Faso / Marroc / Camerún / Tunísia  (Any 2004)

Idioma: Bambara  (V.O.S.E.)

A l’acostar-nos a Moolaadé, podem pensar en què gaudirem de l’exotisme d’una pel·lícula que la coprodueixen cinc països africans (més la previsible quota francesa), amb uns paisatges enlluernadors, amb unes imatges coloristes, amb músiques de percussió fantàstiques,… però no, hi trobarem molt més, hi descobrirem molt més: una pel·lícula emocionant, militant i bella. Signada pel senegalès Ousmane Sembene (1923-2007), un dels grans directors de cinema africans, ja tenia més de 80 anys quan va filmar aquest excel.lent drama que batega al cor de l’Àfrica. La pel·lícula tracta temes tan centrals com la força de la tradició, la modernitat, el paper de la dona o de la religió en les petites comunitats d’aquest continent fascinant.

Collé Ardo viu en un poblet africà. Fa set anys, no va permetre que la seva filla fos sotmesa a la pràctica de l’ablació que li sembla una barbàrie. El film ens narra com quatre nenes fugen per tal d’escapar del ritual de la purificació i demanen a Collé protecció. A partir d’aquest moment s’enfronten dues visions, dos valors: el respecte al dret d’asil (el “moolaadé”) i la tradició de l’ablació (la “salindé”). Moolaadé és virtuosa tant en explicar-nos la quotidianitat d’aquestes petites comunitats i els seus habitants, els seus drames i les seves aspiracions, que no difereixen de les de qualsevol mortal i la lluita per combatre una sèrie de normes no escrites i injustes, però també perquè la presa de posició prové de la pròpia Àfrica. Film de poques paraules, però de missatges senzills però grans, on es mostra la rebel·lió com sinònim d’esperança. Oportunitat per gaudir d’un cinema gens convencional i d’una qualitat excel·lent. Recomanable, imprescindible i obligatòria.

Farà la presentació del film Eva Martínez, llevadora i membre d’ASSIR Anoia.

Entrada gratuïta.Data: Dimarts 28 de febrer
Hora: a les 20 h
Lloc: al Teatre Municipal l'Ateneu
Organitzador: Cineclub Ateneu


Deixa un comentari

Camps obligatoris *