Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

Igualada acull per primera vegada una campanya de donació de plasma

| Cap comentari

Dijous 30 de novembre a la sala LAB de l’Ateneu Igualadí

La donació de plasma és més llarga que la donació de sang, però la recuperació és més ràpida i es pot donar cada 15 dies. El plasma s’utilitza per a transfondre o per a elaborar medicaments, ja que conté una gran quantitat de proteïnes. El Banc de Sang busca 10.000 donants de plasma i amb aquest objectiu s’ha organitzat per primera vegada una campanya especial de donació.

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten aquest component de la sang per als seus tractaments. N’hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini.

Altres només precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s’extreuen aquestes proteïnes i s’elaboren medicaments, anomenats hemoderivats, que només es poden obtenir de la sang d’altres persones. Del plasma sanguini s’obtenen prop d’una vintena de medicaments diferents.

Els hemoderivats s’utilitzen sobretot per al tractament de malalties com l’hemofília (A i B) i altres dèficits congènits de factors de la coagulació, malalties autoimmunes, deficiències congènites de la immunitat, complicacions causades per cremades greus, alteracions de la coagulació, malalties del fetge, grans hemorràgies, trasplantaments, càncer, etc.

En els darrers anys ha augmentat l’ús d’hemoderivats perquè s’han descobert noves aplicacions i es preveu que aquest tendència continuï augmentant en els propers anys.

L’objectiu del Banc de Sang és que Catalunya sigui autosuficient en plasma i poder donar resposta a totes aquestes necessitats. Actualment hi ha suficient plasma per a les necessitats de transfusió dels hospitals, però no se n’obté prou per elaborar tots els hemoderivats que es fan servir a Catalunya. S’estima que per assolir l’autosuficiència són necessaris 20.000 litres anuals, el doble dels aconseguits l’any passat.

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d’aturar el sagnat quan ens tallem; i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

A diferència de la donació de sang, el grup AB és el donant de plasma universal ja que és compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies, és a dir, fins a 24 cops l’any.

Com em faig donant de plasma?

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 35 66, enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o deixant les seves dades al formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Per donar plasma es necessari reservar hora a través del web donarsang.gencat.cat/plasma o al telèfon 93 557 35 66

Imatges de donació de plasma d’ús lliure:

Donació de plasma al Clínic

Ho organitza: Banc de Sang i Teixits

Més informació:

Khaled Khatib

T. 667 465 191

kkhatib@bst.cat

www.bancsang.netwww.donarsang.gencat.cat – www.twitter.com/donarsangDeixa un comentari

Camps obligatoris *