Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

PRESENTACIÓ LITERÀRIA “República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire” de Montserrat Tura

| Cap comentari

 

Presentarà l’acte en Jordi Aymamí

Resenya: “Feliu Tura fou dirigent del moviment rabassaire del tombant del segle XX, el moviment dels pagesos que no teníem terres en propietat, sinó que les tenien arrendades pel contracte anomenat “de rabassa morta”. Quan amb l’arribada de la fil·loxera, els propietaris van aprofitar l’ocasió per abolir els contractes que manteniment el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva, els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual Feliu Tura fou un dels fundadors més actius. Crearen cooperatives autogestionades i aplicaren unes polítiques avançades cosa que sovint el discurs oficial del país ha menystingut i silenciat.”

Montserrat Tura, néta de Feliu Tura, s’ha acostat a aquesta realitat des de la memòria personal, però amb una visió col·lectiva, històrica. El llibre defensa que, sense el compromís del món pagès, el catalanisme progressista no hauria tingut la força hegemònica que ha configurat el país d’avui.

 Data: Dimarts 6 de març
Hora: A les 20 h
Lloc: a la sala de socis
Organitzador: llibreria Llegim ...?


Deixa un comentari

Camps obligatoris *