Ateneu Igualadí de la Classe Obrera random header image

Tetuan celebra la seva incorporació a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO amb Igualada com a convidada d’honor

| Cap comentari

Divendres 4 i dissabte 5 de maig la ciutat de Tetuan ha celebrat la seva nominació com a Ciutat Creativa de la UNESCO en artesania i arts populars, amb aquest nomenament Tetuan és la primera ciutat del Marroc en incorporar-se a la Xarxa de ciutats creatives en el camp de l’artesania i les arts sota el lema “Tetuan: la creació a través dels segles”.

Aquesta celebració que continuarà fins al 13 de maig, té com a objectiu preservar i ressaltar la riquesa i peculiaritat del patrimoni immaterial de Tetuan, que es manifesta en diversos oficis d’art i artesania i també en les tradicions de la ciutat.

Així, el programa va oferir una sèrie de tallers temàtics sobre “les perspectives socioeconòmiques de l’artesà i l’artesania”, “la restauració i conservació de l’entorn construït”, “La revitalització d’indústria del cuir a Tetuan “i ” La capacitació creativa de l’artesà”, en paral·lel es va desenvolupar unes jornades escolars dedicades a les arts tradicionals de Tetuan amb tallers d’artesania per a nens i joves i una fira comerç artesanal.
La presència Igualadina

La representació igualadina va ocupar un lloc d’honor a la primera fila, encapçalada per el Regidor de Cultura, Pere Camps acompanyat per Miquel Segura i Pere Carles,en representació de l’Associació UNESCO d’Igualada , i per Miquel Vila en representació del Gremi de Blanquers.

 

L’acte més institucional es va desenvolupar el divendres a la Sala de conferències de la Prefectura de Tétouan i va comptar amb l’assistència d’alts càrrecs del Govern Marroquí; Mohammad Laara, Ministre de Cultura i Comunicació, Jamila El Moussali, Secretaria d’Estat d’Artesania i Economia Social, Mohammad Sajid , Ministre de Turisme, Transport Aeri, Artesania i Economia Social, acompanyats per Younes Tazi, Governador de la província de Tetuan, , Mounir Bouyoussfi , Director General de l’Agència del Desenvolupament i Mohamed Idaomar , President de la Camara Municipal de Tetuan.

En els seus discursos el Governador de la província, Younes Tazi, va subratllar que l’adhesió de la ciutat de Tetuan a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO dóna testimoni de la riquesa del patrimoni cultural de la ciutat i podrà donar un nou impuls a la seva influència cultural, va demanar treballar junts per implementar accions sobre el terreny i per desenvolupar tots els oficis, arts tradicionals i populars.

Per la seva banda, el ministre de Turisme, Transport Aeri, Artesania i Economia Social, Mohammad Sajid, va dir que aquesta adhesió, ha de servir per promoure el teixit creatiu de la ciutat, artistes i artesans”, especificant que es tracta de la primera ciutat marroquina que s’incorpora a aquesta xarxa mundial.

El ministre de Cultura i Comunicació, Mohammad Laaraj, van tornar a fer èmfasi en la riquesa del patrimoni cultural local de la ciutat a través dels segles
Segons la Secretaria d’Estat d’Artesania i Economia Social, Jamila El Moussali, l’elecció de Tetuan com a ciutat creativa en l’àmbit de l’artesania i les arts populars és en realitat una distinció a l’artesania marroquina en el seu conjunt, es va referir a la primera fira de primavera, inaugurada en paral·lel en aquesta celebració, que reflecteix la bellesa de la ciutat i el gust dels seus habitants, així com la participació de les generacions més joves en la preservació d’aquest patrimoni.

El Director General de l’Agència del Desenvolupament del Nord, Mounir Bouyoussfi, es va centrar en els esforços de la seva organització, en el transcurs de diversos anys, d’actualitzar les Medines de la Regió del Nord del Marroc. , en particular la restauració de monuments històrics amb vista a enfortir un important lloc del Marroc en el mapa del patrimonial.

El President de la Junta Municipal (Alcalde) , Mohamed Idaomar, per la seva banda, va dir que el compromís de Tetuan en unir-se i participar en la xarxa de ciutats era “fort i justificat”, assenyalant que “aquest és un merescut premi fruit de l’esforç col·lectiu i va voler agrair especialment a l’Associació UNESCO d’Igualada per la seva col·laboració, orientació i aportació en el desenvolupament de la candidatura.

Previ aquest acte es va poder fer un recorregut per la Medina acompanyant el seguici institucional , la Medina de la ciutat es Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1997.

El vespre i en companyia de la Secretaria d’Estat, Sra. Jamila El Moussali es va convidar a la representació igualadina, autoritats locals, representants diplomàtics i religiós de la ciutat a un sopar espectacle.

Dissabte, Jornada tècnica i signatura d’acords:

En el decurs de les diverses reunions i tallers que es varen desenvolupar durant tot el dia es va ratificar l’acord entre l’Ajuntament de Tetuan i l’Associació UNESCO.

Al llarg d’una trobada amb el Rector i equip docent de la Universitat d’Abdelmalek Essaadi (UAE)- Faculté des Sciences de Tétouan, es fa entrega d’una carta de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada mitjançant la que s’acorda iniciar els contactes per establir un acord de cooperació entre ambdues entitats docents.

Pere Camps, Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada va entregar a l’Alcalde de Tetuan un escrit de l’Ajuntament d’Igualada amb el compromís d’iniciar activitats conjuntes amb benefici d’ambdues ciutats.

 

 Deixa un comentari

Camps obligatoris *