Arxiu històric de l’Entitat

L’Arxiu Històric de l’Ateneu Igualadí

 

Accés a l'arxiu històric de l'entitat

Documentació de l’Ateneu Igualadí entre 1863 i 1988. Es tracta de documentació sobre l’activitat interna de l’entitat, com ara actes de juntes, correspondència, arxiu de les escoles, patronat Garcia Fossas, llistats de socis, reculls de premsa o correspondència amb institucions.

Des de l’any 2014 s’està duent a terme el projecte de digitalització de la documentació de l’Arxiu Històric de l’Ateneu Igualadí, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’any 2018 l’Ateneu ha implementat la plataforma que permet consultar via internet l’arxiu i sol·licitar-ne els documents pels quals s’està interessat.

L’Ateneu conserva un arxiu històric propi amb documents de l’entitat i de donacions documentals o fotogràfiques procedents d’antics alumnes de les escoles, ex-socis o familiars d’aquests. El document més antic data de 1863, amb la fundació de l’entitat.

El fons documental correspon a l’activitat interna de l’entitat, com actes de juntes, correspondència, seccions de l’Ateneu, arxiu de les escoles des de 1863, patronat Garcia Fossas, llistats de socis, cartells de les activitats, llibrets de teatre, publicacions pròpies, reculls de premsa, llibres de comptabilitat… També manté una secció amb documentació del CN (Centro Nacional 1944-1976), entitat que va ocupar les instal·lacions durant la dictadura franquista.

Hi podem trobar documents de la història local d’Igualada (cartes de l’Ajuntament i regidories, sindicats i partits polítics igualadins…) de la comarca (correspondència amb consistoris o entitats) i de la història de Catalunya (correspondència amb autoritats i publicacions).

Des de l’any 2014 s’està duent a terme el projecte de digitalització de la documentació de l’Arxiu Històric de l’Ateneu Igualadí, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. S’utilitza el model de base de dades de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, per tal de integrar-se en un futur en una única plataforma digital i facilitar l’accés i consulta.

L’Arxiu és consultable pels ciutadans i estudiosos des del seu accés online que en aquests moments consta d’uns 8.000 documents escanejats disponibles. A través de la plataforma de consulta es poden seleccionar els documents que interessen a l’usuari i sol·licitar-ne el format PDF a través del formulari de contacte. Pel que fa als documents en paper que no es trobin digitalitzats, se’n pot sol·licitar la consulta en horari i dia concertat contactant a la secretaria de l’entitat: 93.803.07.63 / ateneu@ateneuigualadi.org.