NOTÍCIES
  • Ja tenim l’exposició que inaugura el curs amb els ‘gargots’ del David González López. Inauguració el dijous 5 de setembre a les 19h. T’esperem!


    “Una exposició (en el sentit més ampli de la paraula) de pàgines originals que conformen els meus diversos fanzins de còmic autoeditats, des del 2020 fins a l’actualitat, amb un bon número de pàgines inèdites que veuran la llum en format físic a l’octubre. Encara no tinc clara la relació entre el còmic i l’espai expositiu, ja que, per mi, l’original sempre serà la versió final del fanzín imprès. Dit això, quan em van proposar ensenyar la meva obra a la meva casa (laboral), no m’hi vaig poder negar. Espero que no em facin fora.”

    David González López (@tazadehojalata), 1995, Igualada.

    +18: l’exposició conté abundants representacions de sexe y violència explícites.


    +
  • L’Ateneu Igualadí segueix la seva trajectòria al voltant de la cultura musical de proximitat que ja fa uns anys va iniciar amb el consolidat Músiques de Butxaca, i proposa un nou projecte: el Viver de Músiques.


    Es tracta d’una proposta musical per a grups joves que s’inicien en el món professional i que, des de l’Ateneu, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada i la Kaserna, se’ls vol ajudar a tenir visibilitat en el panorama artístic.

    Els concerts es faran el segon dijous de cada mes i estan encarats a un públic jove, curiós o amant de la música. El cicle començarà el dia 12 de setembre a les 21h amb el grup Lluna plena (6€ entrada), que presentarà el seu primer disc ‘Saudade’. Un disc que vol acostar al públic l’alegria i la nostàlgia que genera un estiu inoblidable al ritme de la millor música pop. El format reproduirà el millor del Músiques, el grup i el públic dalt l’escenari del Teatre Municipal de l’Ateneu.

    Una feliç coincidència va fer que es coneguessin el Pol Sánchez i el Toni Palmés. La seva afinitat en els gustos musicals i una visió semblant de la vida va fer que es plantegessin fer un concert algun dia. Aquesta idea vaga, un desig de bon rotllo, es va convertir en una realitat quan el pare de Pol (músic professional), els va aconseguir un bolo en un concert benèfic relacionat amb La Marató de TV3 de l’any 2018. Van començar a assajar, a construir un repertori basat en el món musical que compartien i a batejar la seva presència a l’escenari amb el nom de Lluna Plena.

    La resposta del públic va ser molt bona i en baixar de l’escenari el grup d’amics es va convertir oficialment en un grup musical i van decidir que allò era el que volien fer. Volien fer música i formar un grup propi que toqués cançons que ells mateixos compondrien. Actualment, ja porten a l’esquena més de 6 anys d’anar pujant als escenaris i no han parat de compondre temes.

    Us hi esperem!


    +
  • L’Ateneu, a través de la Federació d’Ateneus, ha entrat a formar part de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), per la qual cosa oferirà a la seva programació anual diferents obres de teatre de la més alta qualitat.


    Començarà la temporada amb dues obres. El dissabte 2 de novembre es podrà veure ‘He mort el pop’, que commemora els 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà. Una obra de Lluís-Anton Baulenas dirigida per Marc Vilavella, i que compta amb la direcció i música original de Marc Sambola. La representació recull tres de les peces més rellevants de l’autor: Mar i Cel (1888), Maria Rosa (1894) i Terra Baixa (1897), que són desconstruïdes amb un tractament de comèdia, fent un pas endavant en la contemporització dels clàssics.

    El mes de novembre, el dissabte dia 30, podrem veure ‘Absenta’, de la companyia Teatre Tot Terreny. Quimet Pla aposta per un espectacle vibrant i enèrgic conduït pel seu alter ego, Valentí Piula i Poc, que interpreta un reguitzell de personatges desempolsats de l’armari del vodevil, el cabaret i el cafè teatre. Tots ells, són fills de l’ambient d’efervescència i excitació que bullia en el mític local barceloní “Els Quatre Gats” en el moment de màxima esplendor de la ciutat. Un homenatge a tota una època.

    Comencem l’any amb un munt de propostes teatrals que aniran ampliant-se al llarg del curs. Tota la informació i entrades estan disponibles a la web de l’Ateneu (ateneuigualadi.cat) i a tiquetsigualada.cat.

    He mort el pop- Lluis Anton Baulenas
    Dissabte, 2 de de novembre. 19:00h Entrades a tiquetsigualada
    Tot el que Guimerà es va descuidar d’escriure. “He mort el pop” és una paròdia amable sobre el món i els personatges d’Àngel Guimerà. És una altra manera de commemorar- ne el centenari de la mort. Acostar-s’hi des de la paròdia no deixa de ser un homenatge que nosaltres considerem original. En comptes de fer un cop més “Terra Baixa”, fem un paquet de tres: “Terra Baixa”, “Mar i Cel” i “Maria Rosa”. Des de la complicitat amb el gran autor, fem broma, ens preguntem què se’n devia fer d’en Manelic, de la Blanca de Mar i Cel o de la mateixa Maria Rosa. I ens ho preguntem amb broma i ironia, com quan, amb tota la confiança, en un dinar de Nadal, volem prendre el pèl a l’avi. Des de l’amor i, no cal dir-ho, l’admiració.

    Absenta – Federic Roda
    Dissabte 30 de novembre. Entrades a tiquetsigualada.cat
    Quimet Pla aposta per un espectacle vibrant i enèrgic conduït pel seu alter ego, Valentí Piula i Poc, que interpreta un reguitzell de personatges desempolsats de l’armari del vodevil, el cabaret i el cafè teatre. Tots ells, són fills de l’ambient d’efervescència i excitació que bullia en el mític local barceloní “Els Quatre Gats” en el moment de màxima esplendor de la ciutat. Un homenatge a tota una època.


    +
  • El proper dia 16 de juliol a les 19:30h es durà a terme a la sala petita de l’Ateneu la projecció dels curtmetratges en el marc del VOC (Festival Òmnium de Curtmetratges).


    VOC és l’acrònim de Versió Original en Català, és un festival referent a casa nostra que recull els millors curtmetratges en llengua catalana de la temporada. L’Acadèmia del Cimema  Català hi col·labora per tal de facilitar-ne la difusió i visionat gratuït de les propostes guanyadores.

    Gràcies a la col·laboració de l’Ateneu amb Òmnium Cultural es podrà assistir de forma gratuïta al visionat dels curtmetratges que tindran una durada equivalent a la d’un llargmetratge. El conjunt de curts seleccionats tenen una qualitat molt reconeguda i ofereixen una experiència cinematogràfica diferent a l’oferta habitual.

    Així, podrem gaudir dels curts següents: ‘Anhel de llum’ d’Alba Cros, ‘Traca’ de Marc Camardons, ‘Provocadora’ d’Èlia Lorente, ‘Si mai no ens haguéssim separat’ de Marc Esquirol, ‘Les més grans’ de Dubi Cano, Marta Codesido, Nuria Ubach i Ulrika Anderson i ‘El tren de l’alegria’ de Jordi Boquet.

    En definitiva es tracta d’una proposta de col·laboració que enforteix la proposta cinematogràfica i acosta el món dels curtmetratges al públic de forma totalment gratuïta. De ben segur que el públic assistent podrà gaudir d’un material de gran qualitat que dona mostra del nivell del cinema català al nostre país.


    +
  • El passat dijous 20 de juny l’Ateneu va ser membre del Jurat en el marc de la 19a edició dels Premis Igualada Recerca Jove. El jurat ha estat configurat per Pau Duran, Rosa Maria Parés, Mireia Claret i Joan Pont.


    Aquests Premis consten de diferents àmbits: científic, social i artístic, sent l’Ateneu qui dona el vot de qualitat pel millor premi de la categoria local i artística. En l’apartat artístic hem agafat el testimoni d’anys anteriors per part d’Igualada Disseny.

    La resolució ha estat la següent:

    Premi local d’àmbit Humanitats i Ciències socials, pel treball d’Oriol Claramunt Borrella (IES Pere Vives Vich) “Evolució del Molins a Igualada i rodalies” pel contingut descriptiu dels actuals molins basats en la bibliografia existent, i amb noves aportacions al patrimoni fins ara desconegudes.

    Premi d’àmbit Artístic, pel treball de Marta Agulló Ferrer (INS Pere Vives Vich) “El cos com a espai de conflicte, (de)construcció i lluita”, per la descripció de l’evolució i estudi del cos com espai d’expressió, estudi, reflexió i denúncia a través dels corrents artístiques històriques fins l’actualitat.

    Els premis locals d’àmbit científic/ tecnològic i d’àmbit artístic han resultat deserts. Animem a la ciutadania a participar-hi en les properes edicions, aportant riquesa i diversitat a les propostes i afavorint la recerca local per un major coneixement i divulgació de la nostra realitat.


    +
  • Què es fa amb la torradora que no funciona? La bicicleta que té la roda frenada? Llençar-ho? Ni pensar-ho! 
    El pròxim divendres 28 de juny de 2024, Espai Malla organitza el primer Repair Cafè d’Igualada.

    El divendres 28 de juny, a l’Ateneu Igualadí, carrer de Sant Pau 9, es durà a terme un esdeveniment dedicat a la reparació. A les 17:00 hores un grup de reparadors voluntaris us ajudaran a reparar els vostres objectes danyats gratuïtament. També hi haurà eines i materials de reparació disponibles. Les persones registrades a Repair Café Igualada portaran de casa els seus objectes espatllats o trencats: torradores, llums, assecadors de cabell, bicicletes, joguines, mobles… tot el que està trencat serà benvingut. Allà seran elles mateixes les que es posaran en la labor, assistides pels voluntaris. Donaran, així, una segona oportunitat als objectes trencats!
    Si fa unes setmanes Espai Malla presentava Precious Plastic, una iniciativa de reciclatge i economia circular, ara promou la reparació de productes. Amb aquesta activitat es té dos objectius: un és la necessitat de reduir la muntanya de deixalles. “És una necessitat”, opina Xavier Vives “ llencem massa coses a les escombraries. Fins i tot coses amb desperfectes menors i que podrien tenir una nova oportunitat després d’una simple reparació. Lamentablement, la cultura de la reparació no està molt arrelada a la societat. Reparar és millor que reciclar.”
    L’altre objectiu esà molt lligat amb els objectius d’Espai Malla que és desenvolupar les capacitats i l’actitud del ciutadà vers la tecnologia; obrir els aparells, desmuntar-los i entendre com funcionen, és la millor manera de perdre la por, empoderar-se i agafar el control de la tecnologia que ens envolta. “La sensació de satisfacció que hom té després de reparar un objecte és gairebé addictiva”, diu Vives. 
    Amb Repair Café es vol també establir contacte amb les persones, per descobrir la gent de talent i habilitats pràctiques que ens envolta. Afegeix Vives: “Quan repares una bicicleta, un reproductor de CD, al costat d’una veïna a qui fins llavors no coneixies, la veuràs de manera diferent la propera vegada que te la trobis pel carrer. Reparar connecta la gent i les coses i del consumidor en fa contribuïdor”.
    Vives assenyala que la reparació significa independència de les tecnològiques i permet estalviar diners, recursos, contribueix a la reducció de les emissions de CO2 i, sobre tot, aporta creativitat i omple d’orgull al qui ha recuperat l’objecte.
    Fundació Repair Cafè
    El concepte de Repair Café va néixer a Amsterdam (Holanda) i és una iniciativa de Martine Postma, que s’exercia com a periodista i publicista. El 2010, va fundar la Fundació Repair Cafe (veure Repaircafe.org/es), l’objectiu de la qual és brindar suport a grups locals de tot el món que vulguin organitzar el seu propi Repair Cafè. La fundació també recolza el Repair Cafè Igualada.
    Espai Malla vol organitzar regularment un Repair Cafè a Igualada. Espereu aviat més informació sobre la data i el lloc dels propers esdeveniments.
     
    Aquesta iniciativa té el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada.

    +
  • El proper dijous 6 de juny inaugurem una nova exposició de la mà de dos artistes de la comarca: MArina Pedrós (@Intramarina) i Joan Parra (@Duncantoalaltre). Connecta amb la natura tal com ho han fet ells…



    +
  • Us presentem l’exposició que podreu gaudir aquest mes de maig amb cartells elaborats des de l’escola municipal d’art i disseny La Gaspar. Atreveix-te amb la Realitat Augmentada!!


    Del 9 al 26 de maig de 2024
    Sala d’Exposicions de l’Ateneu
    Sant Pau, 9 | 08700 Igualada (Barcelona)
    Horari: de dilluns a divendres | De 9 a 1 h del matí i de 4 a 8 h de la tarda

    Aquesta exposició recull una sèrie de cartells realitzats amb Realitat Augmentada per part dels alumnes de Gràfica Audiovisual de l’escola municipal d’art i disseny La Gaspar, en el mòdul de Projectes. El repte d’aquest exercici va ser explorar la composició, el disseny i el moviment de les formes a partir d’un concepte triat pels mateixos alumnes.
    #lagasparexposicions


    +
  • A partir del mes d’abril de 2024 l’Ateneu t’acostarà el millor cinema català a les seves pantalles de l’AteneuCinema. Vine a gaudir d’aquest projecte que promou el cine a casa nostra en pantalla gran.


    El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. Arriba allà on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

    La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català a tot el territori de llengua catalana, prestigiar la cinematografia feta aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic, facilitant-li l’accés a les històries que més directament l’interpel·len.


    +
  • La primavera s’inaugura amb una exposició que durarà pràcticament tot el mes d’abril. Del 4 al 28 d’aquest mes podrem gaudir de l’obra de Carme Freixa ‘Barcelona-Igualada. Educadora social – Artterapeuta – Artista Sumi-e’.



    +
  • Aquest 2024 l’Ateneu inicia una col·laboració amb el Teatre del Liceu i la Fundació d’Ateneus de Catalunya (FAC) per acostar aquest teatre a les comarques. Aquesta proposta està emmarcada dins el projecte ‘Liceu al Terriotri’, que promou ajudar a que milers de persones, de poblacions de tot el territori català, puguin descobrir les produccions del Liceu.


    És una proposta per a popularitzar l’òpera ajudant al públic a desprendre’s d’idees preconcebudes sobre el gènere, tot animant-los a gaudir de la seva màgia d’una forma distesa i atractiva. Es tracta d’un dels projectes més a l’alça del Teatre, que preveu doblar el nombre de poblacions a curt termini i facilitar que més persones puguin gaudir d’entrades subvencionades que alleugerin l’impacte econòmic de traslladar-se a Barcelona.

    Des del Liceu es donarà tot l’assessorament per triar la millor òpera, ballet o concert. Sempre, escollint els títols que s’adapten més al públic que ve per primera vegada, amb títols com Turandot, Carmen, La Cenerentola, Adriana Lecouvreur i molts altres. A més s’ofereixen les millors entrades i localitats, amb 100% de visió. I amb descomptes del 40% per a grups i es facilita l’estacionament d’autocars davant del Liceu per portar i recollir la gent.

    El Liceu et durà a veure La Cenerentola el dimarts 28 de maig de 2024. La cenerentola, ossia La bontà in trionfo és producte d’un encàrrec fet a Rossini pel Teatro Valle de Roma. La censura pontifícia prohibí l’obra prevista per immoral, i la precipitada solució va ser optar per musicar la famosíssima faula de Charles Perrault, La Ventafocs. Tens tota la informació a la web del Teatre del Liceu.

    El preu inclou:
    Entrada Pis central amb 100% de visió a l’òpera La Cenerentola.
    Autocar amb sortida a les 17:00 fins a la porta del Liceu i tornar.
    Explicació de l’òpera uns dies abans per personal del Liceu.
    Preu soci: 110€ / Preu no soci: 125€

    Places limitades, venda d’entrades:
    Secretaria de l’Ateneu Igualadí
    c/Sant Pau, 9. 08700 Igualada
    Tel. 938030763


    +
  • No només a sobre de l’escenari del Teatre Municipal, sinó que elevant hidràulicament tota la platea i posant-la a la mateixa altura que aquest… Així és com va començar la temporada del 2024 de Músiques de Butxaca, amb 100 cadires disposades en cercle al bell mig de l’auditori, rodejant un piano de cua, un parell de guitarres i un grapat d’estris de percussió, que, a la vegada, rodejaven un micròfon en forma de cap humà.


    I així és com el concepte dels 360º, que el particular cantant-compositor Nico Roig va triar pel concert, es va fer patent. Des de la disposició espacial dels elements bàsics d’una actuació musical en directe, fins al so més detallat i nítid possible, que arribaria de la mà dels auriculars que cada assistent va trobar a la seva cadira, permetent-los ocupar el lloc privilegiat del mencionat cap humà, tot a través de la música.

    Podria semblar una idea innecessàriament enrevessada, però els possibles dubtes es van dissipar de seguida quan el Nico Roig, acompanyat per la Lucia Fumero al piano, sintetitzador i, amb freqüència, a la veu; i pel percussionista Dídak Fernández; va començar a repassar cançons de la seva extensa discografia, presentant-nos cada una d’elles amb una delicadesa i una atenció al detall absolutament hipnòtiques. En aquest sentit, tot funcionava: el micròfon en forma de cap proporcionava una referencia visual ben clara a tots i cada un dels assistents (que, a la seva vegada, i per la disposició única de les cadires, comptaven, tots ells, amb molt bona visibilitat dels músics). Una referència que servia de guia per triar en quina de les múltiples capes sonores fixar-se. D’aquesta manera, el repertori va mantenir-se en un terreny bastant acústic, però carregat d’una constant ornamentació, tan minimalista con precisa, que va aconseguir ser la protagonista de l’espectacle gràcies a l’escolta binaural amplificada.

    Hauríem de parlar també dels músics, però, molt sintèticament, podríem deixar-ho en que son boníssims. La Lucia va passar-se el concert demostrant la seva capacitat per entendre la dinàmica entre l’acompanyament mil·limètricament exacte i la improvisació juganera. El Dídak va treballar amb elements mínims, traient-ne d’ells tots els matisos possibles, i encara més. El Nico va cantar cada cançó, com els millors cantautors, interpretant-ne cada paraula i exhibint-ne bé tota la lletra, sense deixar anar en cap moment la guitarra, un instrument que domina sense cap esforç. Escoltar-ho tot plegat en un format així no fa més que intensificar els poders d’aquests autèntics professionals. Per si fos poc, el Ramón Mirabet surt d’entre el públic i canta també un parell de temes.

    Aquest any, Músiques ens portarà noms com Ivette Nadal, Albert Nieto i Carlos Gómez, Igomà i Filipin Yess; però que el concert del Nico Roig seria un espectacle irrepetible era, una mica, un secret a veus. Un secret que va quedar revelat a un públic afortunat que segur que encara desitjaria seguir, aquella nit de divendres, demanant cançons.

    David G. L.


    +
  • Nova exposició de Pilar Carballo i el seu alumnat adult. Una nova exposició pel mes de gener que inaugura la temporada del 2024.


    Després de treballar nou anys al Pèl i Ploma, em decideixo a obrir el meu propi estudi i escola de dibuix i pintura, primer ubicada al carrer Òdena, i ara, situada al carrer St. Martí de Tous. Des de de fa 12 anys, imparteixo classes extraescolars de dibuix i pintura per a totes les edats, a partir de 5 anys.

    És per això que l’estudi de la Pilar Carballo “Escola Troba’t” presenta i vol compartir “una mirada versàtil”, una exposició col·lectiva del conjunt d’alumnes adults amb la participació dels alumnes de la Marina Pedrós.

    Així, aquesta exposició és el recull del treball d’un nombre d’adults i una professora que ens fa molta il·lusió presentar públicament, pel nostre esforç i ganes d’expressar a través de la nostra obra.


    +
  • ‘La fotografia ens mostra un instant creatiu, conceptual o documental que té una història que quedarà atrapada per sempre més i es convertirà en un objecte de demostració que el pas del temps el farà més valuós i, potser fins i tot, en una segona mirada hi descobrim nous matisos’. Així ens presenta Josep Bou l’exposició que fem a l’Ateneu per tancar la celebració del 160è aniversari de l’entitat. Es pot visitar del 14 de desembre de 2023 al 15 de gener de 2024.


    Quan la direcció de l’Ateneu Igualadí va proposar-me crear una exposició fotogràfica singular sobre l’entitat i sumar-me així als molts actes i esdeveniments organitzats per celebrar els seus 160 anys, reconec que vaig experimentar una gran satisfacció, però també vaig sentir el pes de la responsabilitat. Superats els primers moments de vertigen que hom sent davant el buit que suposa iniciar un nou projecte, vaig decidir que només el podia encarar com tots els que he fet: des de la més absoluta llibertat.

    Portar més de mig segle en aquesta professió de fotògraf no ha minvat la meva curiositat, passió i compromís en la recerca de nous formats estètics, conceptuals i narratius a l’hora de bastir un projecte fotogràfic, ja que m’avorreix solemnement tot allò prefixat i dogmàtic.

    Diuen que l’entusiasme d’un fotògraf amb un tema no guarda una relació essencial amb els seus continguts o valors. I que la mirada del fotògraf, àvida i tenaç, no només es resisteix a la classificació i avaluació tradicionals dels seus temes, sinó que procura conscientment conferir importància a les coses que li interessen, desafiar-les i subvertir-les. He de dir-vos que la meva intenció a l’hora de realitzar aquesta exposició no era desafiar ningú, però sí mostrar que les coses es poden veure des d’una nova mirada.

    Si reduïm a la quinta essència la mirada o, millor dit, l’enquadrament descobrirem secrets en les realitats que observem. Per això els macros són un elogi d’allò mínim, reafirmant la importància i la diferència entre allò petit i allò insignificant. Tot, sense excepció, és un fragment de quelcom major i l’escala la definim nosaltres. Els reflexos, en canvi, habitualment ens sorprenen, ja que difícilment un pot preveure què ens retornaran i en ells gairebé sempre hi intuïm el pas del temps. Em captiva fotografiar aquestes superfícies que m’ofereixen imatges magnífiques, irrepetibles, misterioses, màgiques i distorsionades d’un espai. Tanmateix, les fotografies en moviment, una tècnica que vaig començar a experimentar als inicis dels anys setanta en unes fotografies fetes al Duomo de Milà, puc afirmar que ens connecten directament amb conceptes com ara avançar, guanyar terreny, resistir, millorar, evolucionar, moure’s i un llarg etcètera. Conceptes que, sens dubte, ens condueixen a ampliar la nostra visió de camp.

    Sé que hi ha estudiosos de la fotografia que afirmen que els fotògrafs són i som recordats per les nostres fotografies, potser sí, chi lo sa! Però aquestes no deixen de ser retalls de realitats més grans que ens apropen a la quotidianitat, al document o a la creació artística. Això sí: no tingueu cap dubte que només són una visió subjectiva interpretada per cada fotògraf.

    Les meves fotografies no celebren esdeveniments ni els faculten en si mateixos, sinó que són un missatge sobre els esdeveniments que enregistren i l’eina que jo, com a fotògraf, utilitzo per dir-vos que he decidit que valia la pena enregistrar el que estava veient per a poder-ho compartir, més tard o més d’hora, amb tots vosaltres.

    Josep Bou
    Fotògraf

    Per a més informació sobre l’exposició veure el blog de Josep Bou.


    +
  • Avui dijous 30 de novembre a les 19h inaugurem l’exposició que cobrirà les dates nadalenques. Us convidem a veure la proposta pictòrica de Loloelemak realment diferent i especial!


    Del 30 de novembre al 8 de gener.

    Aquesta sèrie d’obres, estan realitzades sobre metacrilat de 4mm, han estat pintades amb esprai, utilitzant la tècnica del graffiti i adaptada a les exigències del nou suport. Pe aconseguir un acabat totalment pla i brillant, les obres han estat pintades per la part posterior del metacrilat, una tècnica única i diferent, donant-li un aspecte elegant i minimalista. Emmarcada en alumini i doble trasera d’escuma de 2mm i dm de 2mm.


    +
  • A mesura que ens apropem al final de la temporada d’hivern de Músiques de Butxaca, que es tancarà el divendres 29 de desembre amb un concert especial km. 0 del conjunt igualadí Gèlies, anem veient la diversitat i el rang que abasta la programació…


    … des de les cançons d’autor i les versions amb sabors brasilers i cubans de Mel Semé, passant per l’indie íntim i minimalista de Le Nais, fins a arribar al concert que ens ocupa, el duo Evoéh, dos músics amb un clar compromís amb la música de tradició oral sefardita, gallega i catalana, i amb la poesia reivindicativa.

    Només amb aquesta informació ja es podia intuir que es tractava d’una ocasió encara més especial de l’habitual, potser més exigent i, definitivament, no per a tothom, però indubtablement única. Tots aquests prejudicis van quedar dissipats amb la naturalitat de l’Ariana Barrabés i del Jesús Olivares, que es van presentar i van deixar clar el to amable i didàctic del concert abans de passar a interpretar algunes cançons amb quasi 1000 anys d’antiguitat. La veu impol·luta i la forma de frasejar i jugar amb paraules de l’Ariana, moltes vegades d’idiomes familiars, però desconeguts per gran part del públic; va evitar que ningú perdés l’atenció en cap moment. Una expressivitat que, sumada a la interessantíssima i precisa informació contextual, cultural i històrica, que l’artista proporcionava abans de cada cançó, va aconseguir que tothom continués amb una facilitat enlluernadora el significat de cada una d’elles. I encara no he dit res del Jesús, un músic clarament disciplinat i molt virtuós, que va alternar entre la familiar guitarra; el seu parent més llunyà, l’ud o llaüt àrab; i la més aventurera kora, una mena d’arpa africana sense trasts, feta amb una carbassa a tall de caixa de ressonància, recoberta de pell de cabra. Totes aquestes cordes, amb un exotisme més o menys exuberant, depenent de la combinació d’instrument i origen de la cançó, no van deixar de tenir un so familiar per a tots els assistents, ja que tot remetia a la forma més moderna i popular que va néixer de la influència de tota aquesta música de l’antiguitat: el flamenc. Però no ens equivoquem, Evoéh no van arribar a tocar cançons flamenques en cap moment, sinó una música tan incrustada en les arrels d’aquesta tradició ben propera a tots nosaltres que, tot i tenir quasi 1000 anys (conservant aquesta aura ancestral i misteriosa), va resultar accessible i irresistible.

    Així, i com van aclarir els músics, el concert va ser una barreja de les diferents facetes de la banda: les cançons sefardites, més antigues i desconegudes; les balades tradicionals gallegues, els poemes reivindicatius que ells mateixos han musicat i aquestes introduccions contextuals i didàctiques que van acompanyar l’espectacle. Per tots aquests i molts altres motius, Evoéh passen a la fructífera llista de descobriments que Músiques de Butxaca no deixa d’oferir, mes rere mes.

    David G. L.


    +
  • El passat divendres 27 d’octubre, Le Nais va ser l’encarregada de recollir el testimoni de la temporada d’hivern de Músiques de Butxaca.


    Va ser un concert amb un ambient encara més íntim de l’habitual en el cicle de concerts de petit format de l’Ateneu, tant per part del públic; que ben segur va agrair l’oportunitat de gaudir d’un concert d’aquesta qualitat amb una distensió única; com per part de l’artista; que abans de començar l’espectacle va recalcar que el que escoltaríem es tractava d’un format quasi inèdit (era la segona vegada que el feien), ja que el seu bateria, malalt, no havia pogut assistir a la cita.

    Així, acompanyada únicament per l’imponent piano de cua del Teatre Municipal i per una segona veu als cors, la Naida va començar amb la mateixa cançó que obre el seu primer àlbum, l’emotiva ‘We Carry Pleasure, We Carry Pain’, per passar de seguida a la guitarra elèctrica amb ‘Am I’, la cançó que dona nom al disc, una altra impactant balada que va equilibrar fragilitat i un to una mica més ferotge, recordant altres grans cantautores femenines. A mi, concretament, em va fer pensar en la pionera alternativa PJ Harvey. En aquest punt, tothom era conscient que estàvem davant d’una intèrpret amb una veu excepcional. El format no podia ser més perfecte per gaudir-la sense cap impediment: la Naida va continuar cantant a la guitarra, i l’acompanyament addicional de cors i piano va mantenir en tot moment la intensitat ideal. La interpretació en directe de l’àlbum ‘Am I’ va continuar amb ‘Fight’, un àlbum que la Naida va explicar que va sorgir en un moment especialment introspectiu, durant el confinament provocat per la pandèmia. I d’aquest tema vam passar a Burning, una de les primeres cançons de Le Nais, potenciant la sensualitat del concert amb una interpretació apassionada. Els altres moments destacables van ser ‘Hello Vampire’, tema també pertanyent a ‘Am I’, amb una tornada molt característica; algunes versions i, sobretot, el bis improvisat del concert, amb una cançó en forma de mantra que va quedar descartada perquè requeria un tambor, tambor que va ser substituït per una picada de mans col·lectiva en què el públic no va dubtar a participar i el resultat de la qual va ser realment impressionant.

    En definitiva, va ser un concert breu, però molt concentrat, especialment íntim i intens a nivell emocional, i crec que tot això, que no sempre es compleix amb tanta exactitud, el públic ho va agrair moltíssim.

    David G. L.


    +
  • Gràcies a la celebració dels 160 anys de l’Ateneu Igualadí, fa ben poc s’ha fet un descobriment sobre el rellotge de l’edifici on es troba l’escola de l’Ateneu.


    L’empresa Societat Anònima d’Extractes Tànics de la família Durall Serra, dedicada a la fabricació d’extractes vegetals adobadors de quebracho, pi i alzina i molt vinculada amb la majoria d’adobers de la ciutat; va fer donació de la maquinària del rellotge de la torre.

    Els objectius socials de l’escola de l’Ateneu i la finalitat formativa dels fills i filles dels industrials del moment van ser les raons que van dur a aquesta empresa, fundada al 1916, a realitzar aquesta aportació tan valuosa i significativa per l’edifici. Però no ha estat fins al passat mes d’octubre de 2023 que la família Durall Serra s’ha posat en contacte amb l’Ateneu per fer-nos coneixedors del fet, que fins ara s’ignorava. També s’han aportat els documents originals on es posa de manifest aquesta donació tan valuosa i que des de l’actual Ateneu agraïm que ens hagi estat transmesa.

    És significatiu que malgrat el pas del temps, les persones se sentin encara connectades a les entitats socials i culturals, i que d’alguna manera o altra segueixin configurant vincles i mantenint la història del teixit associatiu a través d’accions com aquestes. Ens agrada anar construint i reconstruint la història de l’Ateneu al vostre costat i esperem seguir fent-ho en el futur. El rellotge del temps passa i l’Ateneu segueix desenvolupant les seves accions amb la mateixa finalitat social dels seus inicis. Gràcies família Durall Serra per la vostra aportació llavors i ara.


    +
  • L’Ateneu es suma a la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya per tal de reforçar les propostes culturals de l’entitat.


    L’objectiu de la XTAC (Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya és facilitar la contractació en bloc d’espectacles per part de diferents ateneus i possibilitar l’organització de gires que recorrin tot el territori català. Des de la XTAC s’està promovent l’ampliació dels membres d’aquesta xarxa per tal de fer més força i tenir més avantatges a l’hora de contractar els espectacles. Amb l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera ja en sumen 41 ateneus participants.


    +
  • El dissabte 18 de novembre es va fer la 3a Fira Artesana de la Cervesa a l’Ateneu Igualadí. La proposta va tenir molt bona acollida a través d’una jornada festiva que va omplir la pista de l’Ateneu de gent de totes les edats amb ganes de passar-ho bé.


    En aquesta edició es van reunir 15 cerveseres artesanes i es van celebrar diferents concerts musicals en directe que van animar tota la jornada de 12 del matí a 24h de la nit. Una jornada preparada i amenitzada pensant en tots els públics de totes les edats i grups. Podem dir que la Fira de la cervesa artesana va donar el toc d’inici per a seguir desenvolupant una trobada en els propers anys a l’Ateneu.

    I si vols conèixer millor cada cervesera, aquí les tens!

    LA CALAVERA: www.lacalavera.cat
    ALES AGULLONS: www.masia-agullons.com
    ESPINA DE FERRO: www.espinadeferro.com
    MINAIRONS: www.cervesaelsminairons.com
    SUBVERSIVA: www.subversiva.coop
    LA MONTBUIEN-K: www.lamontbuienca.cat
    KIBUS: www.kibus.cat
    HOPPIT: www.cerveseshoppit.com
    LA LENTA: www.lalenta.beer.com
    BRIPAU: www.bripau.com
    MERCURII GARAGE: www.mercuriigarage.com
    BEER YOYCE: www.joycebeerco.com

     


    +
  • El dilluns 9 d’octubre es va signar el conveni de col·laboració entre l’Associació Revista d’Igualada i l’Ateneu Igualadí per tal d’acollir aquesta entitat responsable de l’antiga publicació de la Revista d’Igualada.


    Tot i que la revista va deixar de publicar-se, l’associació  segueix existint desenvolupant funcions de difusió de les revistes en format digital, així com altres publicacions disponibles a través de la seva web. L’Associació manté una plataforma online per a l’edició d’altres obres i la promoció d’activitats culturals sobre Igualada i la comarca.

    L’Ateneu Igualadí té un gran interès per acollir entitats com aquesta i ajudar a compartir les diferents accions, sobretot aportant els espais per la propagació i organització de les activitats sobre publicacions referides a la cultura d’Igualada i la comarca. Desitgem que formar part de la família de l’Ateneu permeti una major difusió i coneixement de les propostes culturals que en sorgeixin. Podeu consultar la web de la revista a https://www.revistaigualada.cat/ .


    +
  • Presentació de Repair Café, una iniciativa contra l’obsolescència programada i per l’economia circular.

    Dimarts 17 d’octubre de 2023, a les 19:30 hores.A l’Espai Malla, situat a l’Ateneu Igualadí, carrer de Sant Pau, 9 d’Igualada.


    Dahoud Sarhandi, cofundador de Repair Café Barcelona, presentarà aquesta  iniciativa d’economia circular que consisteix a reparar objectes avariats com electrodomèstics, equips informàtics i equips mecànics amb creativitat i empoderament. Una oportunitat única per conèixer una institució que està en primera línia de la cultura maker i preguntar-nos si podem articular una experiència similar a Igualada?

    L’objectiu de Repair Café és promoure un canvi d’hàbits de consum a través de la reparació, empoderant la ciutadania amb habilitats que els permetin l’aprofitament perllongat i evitar l’impacte negatiu ambiental de l’obsolescència programada. Aquesta iniciativa neix originalment a Amsterdam i ja compta amb més de dues mil seus arreu del món.

    Open Art Barcelona, que gestiona Repair Café, és la primera associació del país que ha obtingut la llicència d’Amsterdam. Va néixer el 2019 i amb el projecte Banc d’Objectes, una biblioteca d’objectes per compartir, reparar aparells avariats i transformar residus en art. Carolina Rivas i Daoud Sarhandi en son fundadors i ànima, recolzats per l’expert en reparacions d’Andreu León de Cabo Sindín.

    Repair Café Barcelona també té vincles internacionals, com a membre oficial de Restarters del Regne Unit, que ha col·laborat en l’estudi de reparació d’electrodomèstics de l’Imperial College London.

    Descobrir aquesta important iniciativa de primera mà, escoltar les experiències i compartir idees i noves oportunitats. Estudiants des de l’escola, secundària i batxillerat, esperem que no us perdeu aquesta presentació.

    Aquest programa compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia, del Departament d’Empresa i Treball i Catalunya Emprèn+I de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

    +info sobre Repair Café Barcelona:

    Banco de objetos

     


    +
  • L’exposició de Rosa Montal Riba estarà present a la nostra sala d’exposicions del dia 11 al 31 d’octubre de 2023. La inauguració serà el dijous 19 d’octubre a les 19h. T’esperem!



    +
  • La temporada de tardor i hivern de Músiques de Butxaca va donar el tret de sortida el passat divendres 29 de setembre amb la visita de Mel Semé; una temporada que, com va anunciar el programador del cicle Quico Tretze, ens portarà noms com Le Nais, Evoéh i Gèlies, per culminar un any de música en directe de la millor manera possible. Una vegada més, la bona salut del projecte va quedar patent en el centenar de persones que van ocupar les cadires de l’escenari per no perdre’s ni el més petit detall del concert.


    I així va aparèixer l’anunciat com a “supermúsic” cubà, armat amb dues guitarres i rodejat per tot l’equipament necessari pel que el Quico ja va avançar que seria un concert de “cançons amb loops electrònics”. Mel Semé, bateria, guitarrista, pianista i veu privilegiada; va estudiar música a l’Havana, però ha viatjat per tot el món i, des de fa vint anys, resideix a Barcelona. De fet, la primera meitat del concert va estar recolzada sobre el seu extens currículum, tant en solitari com de projectes en què participa. L’espectacle va arrencar amb Marigold, una cançó de la seva banda californiana Gone Gone Beyond, per continuar amb altres dos o tres temes propis que el públic no va reconèixer (en contrast amb la tònica del que seria la segona meitat, més animada, del concert) però que tothom va escoltar i gaudir amb immaculada atenció. En aquest primer grapat de cançons ja va quedar clar el domini del Mel dels instruments triats, tant de la guitarra, amb freqüents passatges instrumentals i solos, com de la veu; així com la seva faceta de percussionista reputat, programant constantment subtils, però elaborats ritmes electrònics que donaven textura a tots els temes.

    Va ser llavors quan el fins ara pudorós músic va començar a explicar la seva història: en Mel ens va parlar de Cuba, i de Catalunya, des del seu punt de vista, i ens va presentar a la seva parella i futura esposa, que es trobava entre el públic, per dedicar-li la següent cançó: Yolanda, el clàssic cubà del cantautor Pablo Milanès. Aquesta llarga introducció parlada, que en altres circumstàncies podria pecar d’innecessària, es va revelar com una de les principals virtuts de la segona meitat del concert, en la que abundarien les versions de cançons més conegudes, en gran part, gràcies a l’honestedat, el sentit de l’humor i la tendresa irresistibles del músic. Encara més, va dotar a la cançó d’una emoció i energia que van mantenir-se durant els casi deu minuts que va durar la seva interpretació, improvisació a la guitarra inclosa. Un altre moment enlluernador va arribar a continuació, amb la participació de la seva filla adolescent, també entre els assistents, on la complicitat entre pare i filla va ser electritzant.

    El tram final, en el que el Mel ja no va deixar de parlar, va ser una bateria de versions variades en què vam poder escoltar des de cançons que el músic va aprendre treballant pels carnavals de Brasil, passant pels inconfusibles acords del ‘Blackbird’ del Paul McCartney; un tribut als grans cantautors catalans, amb ‘Mediterráneo’ i ‘Que tinguem sort’; per acabar tornant a Cuba, concretament a Mayarí, amb el ‘Chan Chan’ que van popularitzar els Buena Vista Social Club, que va provocar que tot el públic s’aixequés a ballar. Menteixo: no tothom es va aixecar, però, com va puntualitzar el Mel, fins i tot els que continuaven asseguts estaven fent “el ball de la cadira”. D’aquesta manera, en un concert que va desbordar la duració habitual de les cites de Músiques, tothom va viatjar (i ballar) arreu del món sense necessitat d’abandonar el seu seient a sobre de l’escenari del teatre. A vegades, la música és així.

    David G. L.


    +
  • El divendres 29 de setembre torna el Músiques de Butxaca amb els ritmes cubans de Mel Semé. Nascut a Camagüey, Cuba, de pares haitians, Mel Semé va començar la seva carrera musical a l’església baptista del seu poble de la mà dels seus germans i en companyia dels músics més grans que interpretaven una mena de gospel llatí influenciat pels missioners que venien sovint a Cuba des del sud dels Estats Units.


    A una edat primerenca va començar la seva inquietud per la composició i l’acostament a múltiples instruments entre els quals va destacar la guitarra, el piano i la bateria.

    Ha viatjat per Europa formant-se musicalment i fent diferents gires. Des de 2003 resideix a Barcelona. Mel Semé ha compartit escenari amb: Youssou Ndour, Steward Copeland, Kymani Marley, Giovanni Hidalgo, Nicholas Payton, Steve Coleman, Fito Paez, Damien Rice entre d’altres… Actualment gira activament amb el seu grup Gone Gone Beyond i és baterista del Bardia Charaf Quartet. Un artista inquiet que fa parada a Igualada que no podem deixar escapar. Seguiu-lo a @melseme.

    Tornen els concerts dalt l’escenari del teatre amb una copa a la mà. Seu al costat de la millor música. Entrades a tiquetsigualda.cat.

     


    +
  • El setembre es posa en marxa el ventall d’oferta d’activitats extraescolars de tardor i hivern d’Espai Malla, enfocats a l’àmbit tecnològic des d’una vessant lúdica i creativa, pensada per estimular l’interès d’infants i joves en l’ús dels recursos digitals en aplicacions quotidianes.


    S’ofereixen quatre nivells, per cobrir des del primer cicle de primària, amb el Lego®Robotics per infants de 6 a 8 anys fins al taller La Malla Jove, per assessorar en la creació i producció utilitzant impressió 3D, tall làser, etc. a partir dels 16 anys. Per als de 8 a 10 anys s’ofereix el Reprograma’t, de programació amb els diversos llenguatges tecnològics, que lliguen el joc amb la tecnologia, i l’Inventors 3.0, per introduir al món maker a les noies i nois a partir d’11 anys.

    És important que les famílies coneguin aquesta oferta d’altíssim nivell internacional, amb un preu molt asequible i que vincula el joc i la tecnologia, inspirant-se en el concepte dels FabLab creada al Massachussets Institute of Technology, i concretant-se en els Espais Maker -fem-nos ho nosaltres mateixos i ajudem-nos a fer-ho- com s’identifica l’Espai Malla.

    El procés d’inscripció és molt senzill accedint a través de l’enllaç de la pàgina web espaimalla.cat, on hi ha tota la informació de cada activitat a més de tota la informació de l’entitat. Cal aprofitar aquest eina excel·lent que podem disfrutar a l’Ateneu d’Igualada.


    +
  • Avui ens han fet una entrevista a Penedès Online per donar a conèixer el nostre 160è aniversari i l’exposició que tenim ara mateix fins al 3 de setembre al Museu de la Pell.


    Penedès Online entrevista a Mireia Claret com a presidenta de l’Ateneu per donar a conèixer l’exposició ‘18 objectes per descobrir. 160 anys de l’Ateneu‘, així com la que es farà a l’Arxiu Comarcal d’Igualada ‘L’Arxiu de l’Ateneu’. Tota una descoberta! Aquí podreu escoltar el podcast de l’entrevista.

    Enllaç a l’entrevista.

     


    +
  • Ja tenim una nova exposició en marxa que s’inaugura el dijous 6 de juliol de 2023. Aquesta vegada es tracta dels gravats de Marilú Martínez-Ruiz per mostrar el seu recorregut artístic.



    +
  • L’Ateneu ha iniciat les seves activitats en el marc de la celebració dels seus 160 anys al costat de la ciutat. Una empresa que va significar molt per a tota la ciutadania que en encara ara segueix oferint la cultura a la societat.


    Us deixem aquí el recull de les activitats que s’estan realitzant fins la tardor, perquè no te’n perdis ni una! Si vols més detalls visita la nostra agenda.

    30/06/23 Certamen de música jove
    04/07/23 Premis Mercè Rodoreda amb Òmnium
    05/07/23 Fit dance a la Pista
    09/07/23 Open mic
    11/07/23 Concert de Jazz (covers) d’Alumnes de l’EMI
    12/07/23 Fit dance a la Pista
    15/07/23 Creativat Teatre/Música (Acadèmia Dell’Arte)
    20/07/23 Cinema a la Fresca
    20/07/23 Inauguració Exposició Museu 18 objectes per descobrir (fins 03/09/23)
    21/07/23 Presentació programa i cartell de FM de l’Ajuntament a les escales de l’Ateneu
    21/07/23 Eugeniades
    27/07/23 Cinema a la Fresca
    21/08/23 Lliurament del Penó de la Ciutat (Saló de Sessions de l’Ajuntament)
    22/08 al 26/08  Visites Guiades per l’Ateneu amb David Martinez
    23/08/23 Rebuda de la Pasacalle (amb FESTHI)
    24/08/23 Portada del Penó de la Ciutat (Missa en honor a Sant Bartomeu i tot seguit Processó; Ajuntament – Santa Maria)
    26/08/23 Concert de Lali Begood Jardí Prohibit
    26/08/23 Torneig d’Escacs al vestíbul
    27/08/23 Portada del Penó de la Ciutat (Ofici solemne en honor a Sant Bartomeu; Ajuntament – Santa Maria)
    18/11/23 Festa de la Cervesa
    23 al 25/11/23  Premis Zoom Festival


    +
  • 18 objectes per descobrir. 160 anys de l’Ateneu Igualadí és l’exposició que commemora els 160 anys de l’Ateneu Igualadí. La podràs visitar del 21 de juliol al 3 de setembre de 2023 a la sala d’exposicions temporals del Museu de la Pell d’Igualada.


    A través de 18 objectes, alguns inèdits, d’altres insòlits o desconeguts, l’exposició vol apropar-nos a la història de l’entitat, que és part de la vida de la nostra ciutat.

    L’any 1863, una colla de treballadors, amb el suport del Pare Mariano (Josep Ferrer i Estruch) funden l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, un centre de formació cultural i professional per posar la cultura a l’abast de tothom. Avui, 160 anys després, aquesta exposició vol descobrir aspectes inèdits i potser desconeguts de l’Ateneu per mitjà de divuit objectes.

    Un bust, uns plànols, unes caixes d’arxiu, un retrat, una partitura, uns vitralls, unes revistes, una urna, uns programes… són el punt de partida per evocar la vida llarga i diversa que ha tingut l’entitat. Cada objecte és una descoberta i ofereix un matís diferent de la història de l’Ateneu, que també és part de la història de la nostra ciutat.

    Equip organitzador: Pau Llacuna, M. Teresa Miret, Joan Pont i Mireia Claret
    Disseny espai expositiu: Xavier Pelfort
    Grafisme: Eulogi Domènech
    Entitats col·laboradores: Ateneu Igualadí, Arxiu Comarcal de l’Anoia, Biblioteca Central d’Igualada i Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia.


    +
  • Un any més fem entrega dels Premis Locals de Recerca Jove al Campus Universitari d’Igualada.


    Aquest dimarts 20 de juny hem fet entrega dels Premis de Recerca Jove al espai del Campus Universitari d’Igualada. El Premi Local és atorgat cada any per l’Ateneu Igualadí en reconeixement als millors treballs en recerca d’àmbit local.

    Han guanyat el premi la Roser Figueras Martínez (premi d’àmbit científic i tecnològic), la Maria Elna Güell Jorba (premi d’àmbit artístic) i Nil Mercader Talló (premi d’humanitats i ciències socials). Junt amb els guanyadors hi trobem la Mireia Claret, Presidenta de l’Ateneu, així com membres del Jurat, la Maria Rosa Pares i Pau Duran.

    Enhorabona a tothom per la bona feina!


    +
  • El passat 3 de juny es va signar el conveni entre l’Ateneu Igualadí i l’Associació Preservem l’Anoia en què s’inicia una col·laboració conjunta.


    Preservem l’Anoia és una coordinadora que neix de la confluència de diversos col·lectius i plataformes veïnals que vetllen per una planificació ordenada de les energies renovables a la nostra comarca. Aquesta associació forma part de les entitats que s’acullen sota el paraigua de l’Ateneu, de manera que aquest farà difusió de les seves activitats als diferents mitjans dels que disposa. També s’estableixen altres actuacions com ara la cessió d’espais a l’entitat.

    Els seus representants, Mireia Claret com a Presidenta de l’Ateneu i Jesús Anguita de Preservem l’Anoia, han establert la col·laboració a primers de juny de 2023 per tal d’iniciar aquesta nova etapa que esperem que vagi en augment i reverteixi en la millora del servei a la ciutadania i la comarca.

     


    +
  • Aquesta setmana s’ha inaugurat l’exposició ‘Passió per la pintura al pastel’ per Rosa Calzada Jubert. Es tracta d’un recull de pintures amb pastel amb una artista que ha guanyat diferents premis al llarg del seu recorregut des del 1983.


    Rosa Maria Calzada neix a Igualada l’any 1961, iniciant-se en el món de l’art en diversos estudis d’artistes locals i continuant la seva formació de manera autodidacta. Tot i cultivar disciplines com el cartellisme, la seva especialitat és la figura i el retrat, majoritàriament en les tècniques de pastel i llapis.

    Algunes de les participacions i col·laboracions de l’autora més destacables són les següents:


    +
  • Vine a guadir d’un Sant Joan ben animat al Summer Party Band!! La Banda de Covers Igualadina… La música perquè t’animis, cantis i ballis amb temes que segur que coneixes.

    ENTRADES


    Summer Party Band ens proposa les seves versions per gaudir d’un Sant Joan espectacular. Apunta’t al Sant Joan de l’Ateneu!

    Obrirem les portes a les 23:00 h i el concert començarà a les 23:30 h. Podràs gaudir al màxim fins a les 2:30 h.

    Preu entrada: 10,00€. Es poden adquirir al següent enllaç de Tiquets Igualada.

    Inaugurem així de ben animats l’inici de la celebració dels 160 anys! Participa de la festa!!


    +
  • L’Ateneu, novament, acull el debat pels candidats a l’alcaldia d’Igualada. El dis 23 de maig a les 19:30 es presentaran les diferents propostes i els podrem transmetre les preguntes que vulgueu.


    Un any més, com sempre que hi ha eleccions municipals, tenim el clàssic debat amb els candidats i candidates a l’alcaldia d’Igualada. L’acte serà presentat per Mar Martí (Presidenta del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central). Seran presents els mitjans següents: Anoia Diari, La Veu, Canal Taronja, Ràdio Igualada, Info Anoia.

    Volem que la ciutadania d’Igualada ens faci arribar preguntes a través de les xarxes que tenim disponibles amb els hastags següents: #DebatAteneu2023 , #DebatAteneu, #AteneuMunicipals2023 . T’animes a dir-hi la teva?

    T’esperem a la cita el proper 23 de maig a les 19:30h a l’Ateneu Igualadí


    +
  • El pròxim dilluns  5 de juny, amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural, l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera ofereix a la ciutadania una jornada de portes obertes per mostrar a tothom que se senti interessat la nostra feina i instal·lacions, i fer valdre la tasca que fem.


    El pròxim dilluns  5 de juny, amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural, l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera ofereix a la ciutadania una jornada de portes obertes per mostrar a tothom que se senti interessat la nostra feina i instal·lacions, i fer valdre la tasca que fem.  D’aquesta manera, qualsevol persona podrà apuntar-se a qualsevol de les dues visites guiades que es realitzaran al llarg de la jornada, una primera visita a les onze del matí i una segona i última visita a les cinc de la tarda.
    Com hem dit, seran visites guiades, que mostraran les diverses sales i espais que conformen l’edifici modernista històric de l’entitat al mateix temps que els contextualitzen amb una mica d’història explicativa. Una oportunitat única per descobrir més sobre l’Ateneu Obrer més antic de Catalunya.


    +
  • La temporada que va reinaugurar les Músiques de Butxaca de l’Ateneu va arribar a la seva fi el passat divendres 5 de maig amb el concert de Pribiz en format duo acústic, després d’haver gaudit del jazz de músics com Roser Montforte i Albert Cirera, gegants de la cançó d’autor com Quico Pi de la Serra i autèntics il·lusionistes pop com Juan Zelada. La nova temporada, que començarà al setembre d’aquest mateix any, ens portarà noms com Mel Semé, Le Nais, Evoéh i Gèlies. Es podria dir que el llistó està bastant alt.


    Des del primer moment, amb el ja habitual sold out dels últims concerts de Músiques, es va notar que, tot i que un gruix important del públic estava familiaritzat amb la música de la banda, aquest seria un concert únic en la seva trajectòria: no només perquè bona part del repertori serien cançons inèdites (les que conformaran el seu pròxim àlbum), sinó perquè fins i tot les sospitoses habituals estaven a punt de rebre un tractament molt particular. Així, armats amb només una guitarra i un baix elèctric, els germans Ander i Alan Pribizchuk van encetar el recital.

    La primera cançó va deixar clara quina seria la tònica que dominaria tot el concert: interpretacions pausades, amb un acompanyament musical mínim i molt, molt subtil, que deixava en primer pla i en tot moment l’increïble veu de l’Ander (i, per conseqüència, les seves lletres i la seva pròpia interpretació de totes elles). Aquest paper protagonista de les composicions i de tot el que aquestes contenen va quedar subratllat per l’altre gran tret distintiu del concert de divendres: l’Ander parla moltíssim. Ja ho va advertir ell mateix abans de començar i, en efecte, totes i cada una de les peces musicals que vam escoltar va anar precedida d’un bon parell de minuts de context i explicació. L’Ander és un artista molt carismàtic i totes les seves intervencions parlades van tenir un aura d’il·lusió i innocència barrejades, pròpies del nen que ensenya per primera vegada el dibuix que acaba de fer als seus pares i es mor de ganes de saber què n’opinen. La veritat és que aquest va ser també el cas d’un concert obertament aventurer i, en el seu propi context, molt exigent, tant pels músics com pel públic. L’Alan, que no va dir ni una paraula, és va quedar a gust expressant-se extensament amb les seves llustroses línies de baix, instrument del qual va quedar clar el seu mestratge, i també amb el piano de cua. Per la seva part, l’Ander, a part de guitarra i veu, va utilitzar l’harmònica, però també nombrosos efectes de so: cops de sintetitzador, distorsions, samples orquestrals i vocals… Tot un seguit d’experiments que, si bé no sempre van acabar d’aterrar netament, van deixar clares la valentia de Pribiz amb aquest concert tan especial, en unes condicions especials, condicions que només un cicle com Músiques de Butxaca és capaç d’oferir.

    La incògnita que ens queda és la de com apareixeran totes aquestes cançons noves en el pròxim àlbum d’estudi de la banda, però l’Ander es va assegurar de deixar-nos clar que sonen absolutament espectaculars. La certesa, i això també ho va deixar clar el germà de la veu cantant, és que, el divendres passat, Pribiz van fer el concert que a ells els venia de gust fer, sense cap tipus de concessió. I això, tothom ho va aplaudir i respectar.

    David G. L.


    +
  • Suite silenci neix de la necessitat de reunir i mostrar part del meu  treball de làmines dels darrers 10 anys. Fer aquesta selecció  m’ha dut a mirar enrere, a fer balanç, a endreçar, i ha donat com a fruit aquesta sèrie de peces de 30 x 30 cm, que tenen com a fil conductor que ressona  silenci.


    Suite silenci sorgeix de l’embruix del paper blanc i es conjura amb el moviment hipnòtic de la tinta xinesa quan s’escampa. Els acords de color que van començar com a transferències del paper de seda passen a ser pinzellades d’acrílic. Suite silenci és un joc en què les normes sorgeixen de la praxi i que s’acaba quan apareix la sorpresa, el desconcert, el misteri. El silenci.

    Elena Mesa, 1974

    Llicenciada en Història de l’Art, actriu i titellaire. El 2006 neix elenamusa, filla de la necessitat de donar vida autònoma al seu univers plàstic.

    A partir del 2011 s’integra al paisatge artístic de la vegueria del Penedès, a través de les accions de Riudebitlles Territori d’Art o participant en propostes com el VAAC 2023 de Vilafranca. Des de llavors, incorpora el treball sobre paper i la tinta xinesa coma elements essencials en el seu treball.

     


    +
  • S’apropa el final de la temporada de concerts de Músiques de Butxaca (que arribarà amb el concert de Pribiz, el proper 5 de maig) i, el passat divendres, la música jazz que va inaugurar aquest nou inici del cicle a mans de la saxofonista Roser Monforte, tornava a l’escenari amb l’Albert Cirera.


    El també saxofonista va confessar que va assistir com a públic a aquell concert inaugural, moment exacte en què va decidir que ell també havia d’actuar en aquestes condicions. Per fer-ho tot més rodó, ell i la seva banda, Tres Tambors, van decidir aprofitar l’ocasió per tancar un altre cercle: el de l’àlbum Suite Salada, el millor disc de jazz de 2017 segons la revista Enderrock, interpretant-lo amb la formació original per (probablement) última vegada.

    Amb només unes breus instruccions (“podeu aplaudir, ballar, posar-vos de peu quan vulgueu”), una brúixola (el quartet americà del pianista Keith Jarret a la dècada dels 70, ni més ni menys) i una tauleta de fusta plena d’abaloris, campanetes i estris exòtics variats, aparentment més propis d’un antic xaman que d’un músic modern, la banda va començar el ritual: 60 minuts ininterromputs de sons al·lucinants i paisatges sonors que els quatre components van transformar amb les seves mans una i altra vegada davant dels nostres ulls atònits. La peça va arrencar amb una llarga introducció ambiental en la que l’Albert va combinar amb precisió totes les eines que tenia a la taula per transportar-nos a l’illa menorquina que va inspirar la suite. Els Tres Tambors van acompanyar-lo en tot moment, amb una subtilesa que va caldejar atmosfera del teatre a foc molt i molt lent, fins que finalment va aparèixer, elegant però robusta, la línia de (contra)baix de Marko Lohikari, al que aviat s’hi van unir la desordenada creativitat de la bateria de l’Òscar Domènech i la contundència majestuosa del piano de cua del Marco Mezquida. Va ser en aquest moment quan va aparèixer, triomfant, el saxo de l’Albert, amb el seu estil generós i molt melòdic; un so que va resultar gloriós després d’aquest meticulosament construït preludi. No va faltar de res, a destacar: els passatges més insistents, gairebé coquetejant amb el rythm and blues i el rock and roll més primitius, on us asseguro que el Marco Mezquida sonava, per moments, més a prop del Fats Domino que de qualsevol pianista de jazz (crec que mai havia vist fer sonar un piano de cola d’aquesta manera a la comarca de l’Anoia!); i els múltiples i meravellosos solos que, tant l’Albert al saxo com el Marco al piano i, més puntualment, el Marko al baix i l’Òscar a la bateria, ens van regalar, sempre situats de forma orgànica dins la pròpia suite, mai forçats, sempre elaborats, reveladors, i, sovint, aclaparadors. Així va arribar la conclusió, anunciada pels sons juganers que ens havien donat la benvinguda feia escassos minuts, massa aviat, com si deixéssim enrere aquesta fantàstica illa que els músics ens acabaven de descriure: els seus colors, les seves olors, els seus sons, les seves textures…

    En fi, un cop a casa i després d’una allargada i merescuda ovació unànime dels més de cent viatgers, l’Albert va i ens proposa fer panellets: Panellet song, una frenètica melodia inèdita a la Ornette Coleman, un tema molt animat que, si bé va trencar amb la qualitat més etèria de la suite, va oferir als músics una última oportunitat de demostrar el seu virtuosisme en els seus respectius instruments. Crec que ningú va abandonar el teatre sense la sensació d’haver presenciat un espectacle irrepetible aquella nit. A vegades, a les Músiques, hi ha talent de sobres per a varis concerts dalt l’escenari.

    David G. L.


    +
  • La propera sessió es farà el DIMARTS 25 d’ABRIL a les 19:30 hores, i versarà sobre la SEGURETAT CIUTADANA.


    Creiem que convé parlar de les dades actuals sobre aquest assumpte a Igualada i comarca, sobre els problemes relacionats amb robatoris al carrer, al comerç o en vivendes, com es treballa la seguretat ciutadana des de les forces de seguretat, quins consells es poden donar als ciutadans i quines accions poden fer per sentir-se més segurs, o com es pot gestionar la por que pateixen algunes persones, sobretot les dones joves, les nits dels caps de setmana.

    Per això s’ha convidat a un representant de la Policia Local, dels Mossos d’Esquadra, un comerciant, un representant d’una associació de veïns, un psicòleg i un professor de defensa personal.

    La taula rodona serà moderada pel periodista Jordi Puiggròs, que donarà la paraula amb una primera pregunta a cada convidat.


    +
  • Himmeli. Decoracions geomètriques finlandeses. Una exposició molt particular i original sobre l’himmeli… però saps què és?


    L’himmeli és una decoració geomètrica de palla que es fa a Finlàndia i a altres països nòrdics per Nadal. Tradicionalment, es feia per assegurar una bona collita de sègol l’any següent.
    Helka Folch va aprendre a fer himmelis de la seva mare, Terttu Eskelinen, i als tallers d’himmeli del centre cívic de Kuopio.

    El que s’obtingui de vendes de les peces es donarà al VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia).


    +
  • Amb un ambient molt més distès que el de l’abarrotat concert del mes passat, rebia el públic de Músiques de Butxaca al compositor i músic madrileny Juan Zelada, acompanyat per Pablo Díez a la bateria i Miguel Sempere a la guitarra elèctrica.


    Aquesta atmosfera especialment familiar va quedar ratificada pel brindis de gintònic que els tres músics van dedicar als afortunats assistents, com si ens donessin la benvinguda al seu local d’assaig, abans de seure als seus respectius instruments per posar-se a treballar.

    Treballar es un verb triat, perquè la professionalitat que els tres músics desprenien a cada nota que tocaven va ser absolutament palpable des del primer moment. Un altra paraula que venia immediatament al cap era felicitat. El Juan Zelada és un músic feliç, sensació que sospito que té molt a veure amb la sensibilitat pop de la que totes les seves composicions i interpretacions en fan gala, inclús les balades més tendres acaben desembocant en una catarsi musical. Zelada va estudiar a l’escola de Paul McCartney de Liverpool, herència i influencia molt acusada en la seva música. Així, el concert va anar evolucionant fent un repàs de gèneres musicals, sobretot d’arrel negra, passats per un filtre de felicitat pop: moltíssim soul (l’anomenat blue-eyed soul, tot i que juraria que Zelada té els ulls marrons), blues, blues amb una mica més de rhythm, funk i, fins i tot, reagge. El domini que els tres músics tenen per jugar amb tots aquests gèneres va quedar patent amb el to de jam-session (sense arribar a una improvisació total, ja que la sensació de control era contínua) al que molts dels temes que van tocar s’acabaven apropant. La bateria del Pablo Díez es va desmarcar de seguida i era evident que el músic s’ho estava passant genial. Miguel Sempere, que celebrava el seu aniversari, també estava tenint una gran nit, regalant solos de guitarra compactes, fluids i funcionals una vegada rere l’altra. Per la seva part, el Juan Zelada, un frontman total, no va deixar d’interactuar amb el públic en cap moment, mentre cantava, tocava el teclat i cobria l’absència de baixista (una llàstima, sobretot tenint en compte la seva importància en els gèneres musicals que es van degustar) amb un segon teclat. Baix, teclat, veu i públic: quatre instruments a la vegada amb una eficiència i un virtuosisme esfereïdors.

    No fa falta assenyalar que els assistents estaven totalment entregats a l’espectacle, corejant els constants ganxos melòdics que decoren gairebé totes les composicions de Zelada i, finalment, posant-se de peu i ballant els temes més eufòrics que van dominar l’últim terç del repertori. El que sí que s’ha de dir és que va ser una cita en què el format de Músiques de Butxaca va brillar més que mai: en primer lloc, perquè va convidar de forma instantània a aquesta compenetració entre músics i públic, així com a aquest aspecte lúdic que tots els temes van tenir; i, en segon lloc (i crec que aquesta va ser la gran victòria de la nit), per la facilitat d’un artista com Zelada a l’hora de subvertir aquest format i portar-lo al seu terreny, per convertir-lo en una festa col·lectiva que hagués funcionat igual de bé en una sala de concerts plena de gom a gom.

    David G. L.


    +
  • El passat divendres 24 de febrer va començar la nova temporada de Músiques de Butxaca, una temporada que ens portarà noms com Juan Zelada, Albert Cirera & Tres Tambors o Pribiz a l’escenari del Teatre Municpal.


    Tot i així, aquest primer concert estava reservat per a la col·laboració del cicle de concerts de l’Ateneu amb el Projecte de Cultura en Xarxa BarnaSants de cançó d’autor, que ja ens va permetre gaudir de VerdCel a l’últim concert previ a la pandèmia, però que, en aquesta ocasió, ens va brindar l’extraordinària ocasió de veure al llegendari i veterà cantautor barceloní Quico Pi de la Serra actuar en directe i de ben a prop. La cita no podia ser més assenyalada.

    L’evident atractiu d’aquest privilegiat espectacle es va veure immediatament reflectit en l’elevat nombre assistents, que van ocupar totes i cada una de les més de cent cadires repartides al llarg de l’escenari, per esperar l’aparició dels músics. La profètica entrada de l’harmonista de primera divisió Joan Pau Cumellas va confirmar, seguida de la d’un Quico Pi de la Serra amb el cabell totalment nevat, una indumentària d’una elegància fulminant (reminiscent del que bé podria ser l’Eric Clapton més madur i enamorat del bluesman Robert Johnson) i carregat amb una guitarra elèctrica que no abandonaria en tot el concert; que aquest estaria fortament arrelat en el blues i el folk nord-americans. I, efectivament, després d’arrencar amb una evocadora interpretació del clàssic Sento el Vent, acariciada tendrament per l’harmònica d’en Joan Pau, els músics van passar a la primera de les juganeres versions instrumentals que ens regalarien durant la nit. En aquesta ocasió, es tractava del tema Hey Hey Baby del bluesman Big Bill Broonzy, a la que més endavant s’hi va sumar el Me and My Chauffeur Blues de la blueswoman Memphis Minnie. En aquest sentit, s’agraeix que el Quico presentés ambdós temes mencionant els noms de les cançons i dels músics, fent gala d’una erudició didàctica i un respecte per la música d’arrels que es va desbordar per gairebé totes les interpretacions que el cantautor va fer dels seus propis temes.

    Dit això, i deixant clar que el que vam gaudir divendres va ser un concert musicalment centrat en el blues/country/folk/comlivulguisdir tradicional, tampoc no van faltar els grans clàssics del catàleg de l’artista. Ovidi Montllor va ser homenatjat amb una versió de L’Escola de Ribera, els cossos policials van ser pertinentment mofats amb la laberíntica Cançó en “i”, L’Home del Carrer va ratificar la seva immortalitat deixant-se recitar sencera per diversos membres de l’audiència… Per arribar així a un culminació alliberadora, un final de festa escatològic i ple de paraulotes. Atenció: van escalfar motors amb Mediocritat, continuant-la amb Si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol (fusionada amb Si la merda fos or els pobres naixerien sense cul), per acabar amb una versió de Bella Ciao, ratllada i amb un “NO” ben gros a la setlist del concert, versió que mai vam arribar a escoltar, ja que va ser substituïda per l’insistent i pertinent rock dur de collita pròpia titulat Merda. Una jugada mestra, en l’opinió del que escriu.

    David G. L.

    musiquesdebutxaca.cat


    +
  • L’exposició que ens explica la quotidianitat! @paquita_marcos


    Les fotografies de la Paquita aconsegueixen captar en les persones, situacions o espais fotografiats, una espurna vivaç que ens conecta per la simpatia, curiositat o estranyesa enigmàtica que transmeten. Són imatges de gent comuna als carrers de Lisboa, Igualada o Roma plenes de color, dinamisme, humor i picardia. Moments que la Paquita sap distingir i capturar amb alegria, retornant-li a la vida quotidiana aquesta espurna empàtica que ens fa redescobrir la nostra pròpia humanitat.

    Ha estat una aventura acompanyar a la Paquita en el muntatge d’aquesta exposició. Tothom que coneix a la Paquita la coneix perquè va ser durant molts anys la mestressa d’una tradicional fleca al carrer Major de Capellades. Ara que s’ha jubilat, es passeja pels carrers amb la seva càmera de fotos amb el mateix somriure i desenfado amb el qual despatxava al forn de pa. En la seva valentia, desencerts i ocurrències, he pogut reconèixer la vitalitat dels seus esforços i aprendre encara més sobre la fotografia i la vida. Espero que vostès també gaudeixin d’aquesta aventura.

    Oriol Estrada, fill de la Paquita Martos i comissari de l’exposició.


    +
  • Debats amb veu és una proposta de taules rodones, obertes al públic en general, amb la presència d’agents socials i referents de diferents àmbits, amb l’objectiu d’explicar de manera didàctica la situació de temes d’actualitat, i que resolguin dubtes que puguin sorgir a través de preguntes dels assistents.


    La primera de les sessions es farà el DIMARTS 21 DE FEBRER a les 19:30 hores, i versarà sobre l’habitatge. Les dificultats actuals d’accés a una vivenda, la situació del mercat de compravenda, el preus actuals i la necessitat de lloguer social, el tema de l’ocupació il.legal i els desnonaments en seran l’eix central.
    Per això s’ha convidat a un advocat, un Agent de la Propietat Immobiliària, un assistent social, un representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, de Càritas i un agent dels Mossos d’Esquadra.
    La taula rodona serà moderada pel periodista Jordi Puiggròs, que donarà la paraula amb una primera pregunta a cada convidat.

    Tota la informació a la web: dimartsambveu.cat i a Twitter @dimartsambveu.

    Dimarts amb Veu pretén omplir un buit existent en l’actualitat a la ciutat, d’espais de debat obert sobre temes d’interès relacionats amb el nostre territori, específicament d’àmbit social, per ajudar a resoldre dubtes cada vegada més habituals i al mateix temps mantenir-nos informats gràcies a l’aportació de persones implicades en cada assumpte.

    Les sessions s’iniciaran el proper mes de febrer amb el tema de l’habitatge com a eix central, per continuar el mes de març amb la seguretat ciutadana, un assumpte que ha generat molta preocupació entre la societat d’Igualada i l’Anoia en els darrers mesos.

    Passada la campanya electoral i el tradicional debat de candidats a les eleccions municipals que organitza l’Ateneu Igualadí cada quatre anys, “Dimarts amb Veu” tornarà abans de les vacances d’estiu amb una taula rodona sobre l’actualitat postelectoral a Igualada.


    +
  • Vols conèixer la proposta del Músiques de Butxaca per aquest any 2023? Ja tenim la programació del primer semestre!


    El Músiques de Butxaca, la iniciativa de música de proximitat de l’Ateneu Igualadí, comença amb molta força el seu cicle pel 2023. Com sempre les entrades estaran disponibles online a tiquetsigualada.cat o al Teatre Municipal i tindran inclosa la consumició.

    Els quatre primers concerts abans de l’estiu seran:

    24/02/2023 Quico Pi de la Serra

    Una producció de la 25a edició del festival BarnaSants, que va incloure cançons fetes fa molts anys, altres de més recents i algunes versions, però totes peces emblemàtiques. Les Cançons de combat destil·len la manera de ser de l’artista, que repassa l’actualitat a través d’un repertori qualificat d’intervenció.

    17/03/2023 Juan Zelada
    14/04/2023 Albert Cirera
    05/05/2023 Pribiz

    Ben aviat anirem informant de cada concert en particular. De moment ves reservant dates i apunta’t als concerts més intimistes de la comarca.

     

     


    +
  • L’Ateneu es mostra al programa ‘Com més serem’ del Canal Taronja Anoia amb la presència de la seva presidenta, Mireia Claret, Eulogi Domènech i Quico Vallès, membres de la junta.


    A partir d’obrir la capsa dels records de la nostra entitat, la Mireia Claret, Presidenta de l’Ateneu, i l’Eulogi Domènech, membre de la junta, ens expliquen el paper que ha tingut i que té l’Ateneu per la ciutat d’Igualada des del seu origen i ara en els seus 160 anys.

    A través del reportatge es fa un recorregut per algunes de les aportacions més recents i destacades que s’hi ofereixen, com ara el Cinema que ha permès mantenir les sales amb les estrenes més actuals, iniciativa de l’actual junta, o bé la representació de ‘La Corte del Faraón’, estrenada per la Festa Major 2022, amb la participació de diferents entitats culturals de la ciutat, on hi treballen més de 100 artistes i que es representarà per darrer cop els dies 11 i 12 de febrer (entrades a tiquetsigualada.cat)

    També veureu com dos dels projectes més nous es fan presents. Per una banda l’Espai Malla, una iniciativa per acostar la tecnologia a la ciutadania i per a totes les edats amb diferents propostes des de qualsevol nivell. I per l’altra el cicle de concerts de proximitat Músiques de Butxaca, que reprèn l’embranzida per continuar fent música amb intèrprets i públic dalt de l’escenari del teatre, una iniciativa coordinada amb el músic Quico 13 que ens exposa la seva carrera artística.

    Tot plegat per constatar que l’Ateneu és més viu que mai, amb projectes de continuïtat i proximitat, que són els que donen vida a la cultura de la ciutat. Els descomptes i beneficis de ser-ne socis van des de la gratuïtat d’alguns passis de cinema fins a descomptes en les iniciatives teatrals, cursos i tallers o consumicions al restaurant.


    +
  • Ja tenim una nova exposició per aquest mes de gener! Amb les pintures d’Elisabet Soler…


    Us porto el mar. D’Elisabet Soler i Pons
    Del 10 al 30 de gener del 2022.

    Vaig néixer a Igualada el 1971. Llicenciada en Belles Arts el 1994 per la facultat Sant Jordi de la Universitat Central de Barcelona. Dibuixant d’estampats i dissenyadora de professió, guia i artesana al Museu Molí Paperer de Capellades.

    Paisatges i petits espais d’aigua i sorra damunt grans formats d’acrílic i polpa de paper refinada damunt tela. La tècnica és de pintura amb polpa de lli i d’altres collages amb pasta de paper tintada.

    Us esperem el dijous 13 de gener a les 19h per inaugurar l’exposició.


    +
  • A partir del 15 de desembre a les 20h i fins al 8 de desembre gaudirem de l’art colorista d’Anna Carretero. Ens explica l’exposició en primera persona…


    Horari:
    De dilluns a divendres
    de 9:00h a 13:00h i de 16:00h a 20:00h.
    T. 938 030 763

    A l’Ateneu Igualadí presento una mostra de les darreres col·leccions i una sèrie nova, Natura plaent, on he volgut plasmar la natura orgànica, l’essència, més enllà d’una representació visual. La connexió amb la natura i aquesta manera obstinada que té de seduir-me m’inspira cada dia, em regala bellesa i el repte és captar-la, pintar-la. L’emoció i la intuïció són el motor. En el procés creatiu experimento, invento, descobreixo i en aquest transitar lliure em sento feliç. És la meva particular mirada d’interpretar natura i emocions. I el resultat és bonic, transparent, honest. En les meves exposicions convido a cercar el detall i descobrir petits mons amagats en els paisatges fent una picada d’ullet a l’espectador.

    Sobre mi
    La meva vinculació amb el món de la cultura a través de la meva professió com a programadora cultural a l’Ateneu Igualadí m’apropa a l’art. Alhora m’inicio agafant els pinzells seguint el batec de la meva
    inquietud creativa, tot plegat comença a fnals dels anys noranta. De formació autodidàctica, la meva obra és resultat d’anys d’explorar fns a trobar el meu propi llenguatge pictòric, una manera particular d’expressar qui sóc a través de la pintura. Treballo sobre cartolina i llenços. Pintura a l’oli i acrílica.

    Col·leccions:
    Natura i sentiments, Paisatges impossibles, Sinuós I, Sinuós II, Finestres de Natura, Mentre els carrers dormien, La poètica del mar i ara a l’Ateneu Igualadí, Natura plaent.


    +
  • Tenim una sorpresa que no esperaves…


    Tenim una sorpresa que no esperaves, sí, sí, d’aquelles que només passen a Igualada… degut a la gran demanda sorgida torna La Corte del Faraón! La producció més emblemàtica de l’Ateneu Igualadí que va arrasar al teatre durant la Festa Major 2022, es podrà tornar a viure els dies 11 i 12 de febrer.

    És l’obra en què diferents entitats i professionals igualadins es troben per mostrar una petita part de la nostra història, un fet històric que parla de desitjos, frustració i censura, sota la direcció d’en Pep Farrés i amb la participació de la Coral Xalest, l’orquestra JOSA, i un bon nombre d’actrius i actors de la comarca entre d’altres. Una iniciativa memorable des de l’Ateneu per la ciutat.

    Si no saps què regalar per aquest Nadal, o simplement vols fer el regal més propi i diferent, pots comprar les entrades a partir del 20 de desembre a tiquetsigualada.cat. I deixa’t portar per un esdeveniment únic que tenim la sort de poder repetir per darrera vegada.


    +
  • Nova exposició de l’obra de Jordi Sanahuja del 8 al 30 de novembre.


    El dia 8 de novembre iniciem una nova exposició a la nostra sala. En Jordi Sanahuja ens mostra la seva obra onírica dels anys noranta, una exposició retrospectiva d’una de les primeres etapes de l’artista.

    El món oníric són uns espais de fantasia i color, on no hi ha problemes… tot és fàcil, els personatges relaxats gaudeixen del temps, dels vicis… posteriorment vindria la coneguda etapa del ‘món dels problemes’, on s’apaguen els llums del món oníric i s’acaben els colors…

    En tot cas en aquesta exposició viurem els somnis de primera mà i ens podrem deixar endur per la fantasia i la llibertat.I si voleu saber-ne més podeu mirar el seu web.

    Us hi esperem.

    Dilluns a divendres de 9h a 13h i de 16h a 20h.
    Caps de setmana i festius de 16h a 20h.
    T. 938 030 763


    +
  • El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya ha decidit atorgar els Premis d’Honor 2022 al periodista i guionista de ràdio i televisió Antoni Bassas i a la periodista i presentadora Olga Viza. El certamen, que enguany celebra 20 anys, tindrà lloc del 22 al 27 de novembre a Igualada –amb algunes activitats a Barcelona i emissions online-.


    La direcció del festival vol premiar la llarga i reconeguda carrera professional com a periodista i guionista de ràdio i televisió d’Antoni Bassas. Bassas va començar amb 16 anys a la ràdio, i més tard va debutar a TV3 en els programes de Joaquim Maria Puyal. El 1988, amb 27 anys va posar-se per primer cop davant la càmera per presentar el concurs Tres i Pics i Repicó. El 1991 va crear, amb l’actriu Lloll Bertran, la Vanessa, un dels personatges còmics més populars de la història de la televisió pública catalana. El 1998 va crear, dirigir i presentar el talk-show històric Aquest any, cent!, dedicat a la història del Barça en el seu centenari, i del 2009 al 2013 es va convertir en el corresponsal de TV3 a Washington.

    Mentrestant, i des de ja fa 19 anys, Bassas ha produït el mític i molt conegut programa Alguna Pregunta Més?, la versió radiofònica del qual va crear el 1994, en un espai que va significar un trencament formal amb els ritmes i continguts habituals a la ràdio de l’època. Al llarg de la seva llarga trajectòria dins del món del periodisme, Bassas ha sigut mereixedor de nombrosos premis. El 2001 li fou concedit el Premi Nacional del Periodisme i el 2005 va rebre el Premi Nacional de la Comunicació. El periodista català també ha estat guardonat amb dos premis ONDAS al llarg de la seva llarga trajectòria (1997 i 2014). L’any 2018 va rebre el Premi Josep Pla de Literatura per l’assaig Bon dia, són les 8!, una crònica periodística dels anys que va dirigir i presentar El Matí de Catalunya Ràdio.  Ara Bassas rebrà el Premi d’Honor del Zoom 2022 en la gala de cloenda de la 20a edició del festival, que tindrà lloc el dissabte, 26 de novembre al Teatre Municipal Ateneu d’Igualada.

    En el cas d’Olga Viza, el festival vol homenatjar la llarga trajectòria de la periodista i presentadora de ràdio i televisió, actual col·laboradora de la Cadena SER Catalunya i RNE. Ja abans de finalitzar els seus estudis, Viza va iniciar la seva carrera professional l’any 1979 participant en programa Polideportivo de TVE, on es va especialitzar en la informació esportiva. Més endavant, des de mitjans de la dècada dels 80 i fins a principis dels 90, Viza va treballar en el programa Estadio 2, encarregant-se de la secció d’esports. Entre molts altres esdeveniments esportius, ha cobert tres mundials de futbol i sis edicions dels Jocs Olímpics, amb especial implicació en els que es van celebrar a Barcelona el 1992.

    Durant onze anys, Olga Viza ha editat i presentat els informatius a Antena 3, treballant al costat d’altres periodistes com Matías Prats o Manu Carreño. L’any 2004 presenta el programa No es lo mismo de Telecinco, i més endavant va realitzar el programa d’entrevistes Habitación 623 a La Sexta. També ha sigut directora i presentadora dels magazins de matí i tarda de RNE. L’any 2008 va moderar el debat cara a cara de José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. En aquesta època, també treballava a la ràdio, conduint el programa del vespre El tranvía de Olga, a RNE, cadena on després també va conduir Las Mañanas de Radio 1. A banda dels nombrosos programes de televisió i ràdio, Viza també col·labora en mitjans de premsa escrita com el periòdic esportiu Marca.

    Al llarg de la seva trajectòria professional, la periodista ha aconseguit diversos premis i reconeixements, com el Premi Acadèmia TV a la millor comunicadora de programes informatius o el Premi Ondas a la millor presentadora d’informatius de la televisió. També ha estat guardonada amb els premis Quim Regàs, Margarita Rivière. Aquest any, Viza ha guanyat el Premi Ofici de Periodista 2022, que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el proper 26 de novembre, Olga Viza serà al Teatre Municipal Ateneu per recollir el Premi d’Honor Zoom 2022.

    Notícia original


    +
  • Després de més de dos anys de parada, el cicle de concerts de l’Ateneu Igualadí, Músiques de Butxaca, es va reactivar per envair una vegada més l’escenari del Teatre Municipal.


    Quico Tretze, nou membre de la junta i programador del Músiques, va anunciar que aquesta pròxima temporada es posarà en marxa el 2023 i apostarà tant per l’eclecticisme musical com per la visibilitat del talent local, per continuar donant pas al trio de jazz format per la saxofonista Roser Monforte, el guitarrista Pau Mainé i el bateria Jordi Pallarés, els encarregats de fer inoblidable aquesta celebració inaugural.

    La silueta dels tres músics, amb l’impressionant pati de butaques del teatre a la seva esquena, va dotar al concert d’un aura particularment cinematogràfica des del primer moment, adjectiu que no va fer més que intensificar-se amb els dos temes amb que el trio va començar l’espectacle: l’introductòria Once Upon a Time (un títol que, per cert, també fascinava al llegendari cineasta italià Sergio Leone) i la frenètica Horses, enllaçades per un galopant solo de bateria de Jordi Pallarés, la primera advertència que ens trobàvem davant d’un músic extraordinari. La confirmació, a la que s’hi van sumar els seus companys, va arribar amb l’exòtica Tana, una peça dominada per un repetitiu i veloç riff de saxòfon de la Roser Monforte, reminiscent d’alguns dels més icònics i tropicals temes de John Coltrane, mentre el Jordi seguia fent pura percussió a la bateria; però també per la contundència dels acords rítmics amb què el Pau Mainé no parava de castigar la seva guitarra. El moment àlgid va a arribar amb un espectacular solo del saxo de la Roser, que, en els últims compassos, semblava que estigués a punt de cobrar vida i escapar-se entre les seves mans, per tornar, de nou, al riff principal i tancar el cercle.

    En aquest punt, la líder del conjunt va voler comparar el jazz amb l’aspecte d’un pop: un cap del que surten moltes potes. Encertadament, va definir la seva música com un tipus de jazz centrat en explorar sonoritats, objectiu que va quedar demostrat amb els següents temes: Absents, una peça dedicada “als que ja no hi son” i, de nou, decididament cinematogràfica, com si fos la música d’una melancòlica i oblidada pel·lícula noir; Cosmic Dancer, ciència ficció sonora, ambiental i al·lucinada, amb la que no vaig poder evitar pensar en la sèrie d’animació Cowboy Bebop, un anime molt vinculat tant al jazz com als referents cinematogràfics; i Orisha, el moment més experimental del concert, amb una introducció fantasmagòrica de música concreta que va donar pas a la que podria ser la banda sonora d’una pel·lícula de terror de vudú i zombies dels anys 40. El trio va rematar amb Distorsionats, el tema més enèrgic de la nit, on els músics van donar via lliure a la seva faceta més fusió i on la seva compenetració i virtuosisme van quedar patents.

    Així va acabar el calidoscopi de paisatges sonors que va ser el concert, però aviat es va evidenciar que el públic no n’havia tingut prou: els aplaudiments no van parar fins que el conjunt va tornar a l’escenari per interpretar un delicadíssim bis que va sonar com una dolça i necessària coda. Com va anunciar la Roser, la composició del guitarrista Pau Mainé pren el seu nom de la pel·lícula sense diàlegs Baraka, una peça que, en efecte, parla per si sola, amb una subtilesa i expressivitat, per part de tots els músics, exemplar.

    David G. L.


    +
  • L’Ateneu acull la IV Trobada de Sales del Cicle Gaudí celebrada el passat dimarts 18 d’octubre.


    El dia 18 es van trobar una seixantena de sales que projecten el Cicle Gaudí de cinema català, per tal de compartir experiències, necessitats i projectes de cara al futur. Judith Colell, Presidenta de l’Acadèmica del Cinema Català, va donar la benvinguda, acompanyada de Sílvia Duran, Directora de l’Àrea de públics de l’ICEC; Núria Lomas, Gerent de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona i Pere Camps, Regidor de Cultura d’Igualada.

    Posteriorment es van oferir presentacions que tenien l’objectiu de formar en diferents àmbits entorn al públic espectador, i al final de la trobada es van dur a terme diferents grups de treball on es van poder compartir diferents experiències, així com projectes i reptes pel 2023. El Cicle Gaudí és una gran iniciativa que permet potenciar i donar visibilitat al cinema català arreu, i l’Ateneu Cinema i el CineClub de l’Ateneu se’n fan ressò en les seves programacions.

     

     


    +
  • El proper dia 21 d’octubre podrem veure un tastet del retorn de Músiques de Butxaca l’any 2023, un projecte emblemàtic de l’Ateneu amb més de 25 anys de vida.


    L’objectiu d’aquest format d’espectacle és acostar la música en directe i donar a conèixer músics locals i d’arreu, una filosofia ambiciosa que de ben segur assolirem de nou amb aquesta nova represa del cicle de concerts.

    A causa del COVID vam haver de deixar-lo de fer, i ara al 2022 ja tenim a punt la tornada. Comptem per aquesta nova edició amb el membre de junta Quico Vallès (Quico13) que s’ha implicat en el projecte i té una trajectòria musical sòlida que l’avala per portar els millors músics del moment, propostes innovadores i ser altaveu de joves talents.

    Els concerts es faran un divendres de cada mes en un magnífic context, el Teatre. A les 9 del vespre tornarà la màgia dalt l’escenari per veure els músics tocant i al públic gaudint de les peces tot prenent un gintònic.

    La temporada arrencarà amb el trio de Roser Monforte, saxofonista amb una dilatada experiència en diverses bandes musicals i que ha tocat en diferents teatres i festivals. Actualment, dirigeix l’espectacle de música i dansa contemporània TAD!  i  la formació Roser Monforte Trio.

    El primer concert oferirà una paleta de colors que conformen aquest paisatge sonor ideat per la saxofonista Roser Monforte, acompanyada del propulsiu i sòlid baterista Jordi Pallarés, i del brillant guitarrista, Pau Mainé. Junts conformen un triangle de sonoritats que s’entrellacen i dialoguen. Conviden el públic a un viatge per aquest paisatge sonor, que anirà des de la calma i la subtilesa fins a la rauxa frenètica.

    Tota la informació i venda d’entrades a Músiques de Butxaca.

    Si voleu anar fent boca podeu consultar el seu canal de Youtube i deixar-vos anar…


    +
  • Consulta l’oferta més atractiva per a nenes i nens tecnològics, amb ganes d’experimentar i aprendre fent les coses!


    Tenim la millor proposta de la mà dels docents més qualificats per aprendre tecnologia des de ben petits!

    INVENTORS 3.0

    Edat: a partir 11 anys
    Horari:  divendres (a partir del 7 d’octubre), de 17:15 a18:45h
    Lloc: Espai Malla (Ateneu Igualadí), carrer de Sant Pau 9, Igualada.
    Preu: 45,00€ trimestrals
    En aquesta activitat proposem fer un pas més cap a la cultura maker, combinarem algunes pràctiques proposades pel monitor i amb la construcció de projectes que l’alumne esculli segons els seus coneixements i habilitats. Durant el desenvolupament del projecte guiat de tecnologia i robòtica aplicada: s’ensenya a fer un bon ús de les eines i la maquinària de l’Espai Malla, els principals conceptes de la mecànica: palanques, engranatges, etc. Seguirem en el món de la programació a través de plataformes com MAKECODE, TINKERCAD, per tal d’acabar el curs amb projectes més complexos d’Arduino. El ritme i els projectes s’adapten al nivell de l’alumne.
    Inscripcions: https://forms.gle/UGXPNEgxsTQqC4H98

    LEGO® ROBOTICS

    Edat: 6-8 anys (a partir de 6 anys)
    Horari:  dimarts (a partir del 4 d’octubre), de 17:15 a18:30h
    Lloc: Espai Malla (Ateneu Igualadí), carrer de Sant Pau 9, Igualada.
    Preu: 45,00€ trimestrals
    Introducció a la tecnologia de la mà de Lego®. Abans d’entrar de ple amb el que popularment diem robòtica, aprendrem crear petites màquines simples a través d’engranatges, palanques i politges.. construirem enginys per resoldre petits reptes que ens permetran treballar les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per posteriorment iniciar-nos a la programació per blocks a través de kits com Lego® WeDo.
    Inscripcions: https://forms.gle/65Fb3YCywmsKHjgW7

    REPROGRAMA’T

    Edat: 8-10 anys (a partir de 8 anys)
    Horari:  dimarts (a partir del 4 d’octubre), de 18:45 a 20:00h
    Lloc: Espai Malla (Ateneu Igualadí), carrer de Sant Pau 9, Igualada.
    Preu: 45,00€ trimestrals
    Introducció a la programació educativa de la mà de Scratch, Lego® Mindstorms, Makeblock®, Microbit®..
    La programació de diferents llenguatges informàtics ens permet definir una seqüència de passos i accions que la computadora interpreta i permet que aquesta i l’usuari s’entenguin. En el nostre dia a dia som usuaris de molts enginys que funcionen gràcies a la programació, en aquest extraescolar proposem fer uns primers passos per aprendre a ser creadors i no només usuaris.
    Inscripcions: https://forms.gle/qpsLJ3paeg1w29ys5


    +
  • El setembre comença amb una nova exposició d’escultura a càrrec de l’artista Imma Alert Valls.


    L’Imma Alert és Llicenciada en Psicologia a la UB, té un Màster en Intervenció Psicopedagògica per la UB i Estudis de Filosofia i Història de l’Art a la Universitat de l’experiència. També és alumna de La Gaspar des del 2007.

    Com moltes de les persones que exposen a la nostra Sala d’exposicions, tenim perfils diversificats, on trobem persones que tenen una tasca professional determinada que es combina amb l’expressió artística més personal. Per l’Imma l’ART és un element que provoca emocions i sentiments en l’espectador i això és el que vol transmetre amb les seves escultures.

    L’inauguració es durà a terme el dijous dia 8 a les 19h.

    Visita-la a l’Ateneu, al C/Sant Pau d’Igualada:
    De dilluns a divendres: 9-13h 16-20h
    Caps de setmana i festius: 16-20h
    Tel 938 030 763


    +
  • Els passats 25, 26 i 27 d’agost, en plena Festa Major d’Igualada, vam poder gaudir de la representació que ha aplegat moltes entitats i artistes de la ciutat amb un gran èxit d’assistència. Tot un orgull haver pogut donar l’empenta per una creació conjunta des de la ciutadania.


    ‘La Corte del Faraón’ és l’obra que no es va poder dur a terme a l’Ateneu Igualadí al 1910, no se sap encara ben bé per quina raó. Ens parla de la frustració, d’allò que desitges i no pots aconseguir. És aquest fet històric, i el desig de restaurar la censura d’aquell moment, el que inspira la creació d’aquesta proposta escènica dirigida per Pep Farrés. Es tracta d’una obra de ficció basada en fets històrics.

    Dins el marc de la Festa Major d’Igualada 2022, la representació ha tingut lloc tres vegades al teatre municipial, gràcies a l’empenta de diferents entitats i artistes i el suport de l’Ajuntament d’Igualada:

    Intèrprets: Maria Berenguer, Laia Borràs, Iris Cabré, Marçal Gené, Sheila Grados, Francesc Marginet, Francesc Mas, Mireia Moncunill, Abel Reyes, Joan Valentí
    Cor: Coral Xalest sota la direcció de Laia Cuadras.
    Orquestra: La JOSA sota la direcció del Josep Miquel Mindán.
    Cos de ball: Alexandra Domene, Adrià Garriga, Laura Tenias sota la direcció coreogràfica de Mariona Camelia.
    Escenografia: Xavi Saló.
    Vestuari: Roser Rubí.
    Il·luminació: Rafel Roca.
    Dramatúrgia i direcció: Pep Farrés.
    Idea original i gestió: Pau Duran.
    Xarxes digitals: Qomunica Estratègies digitals.
    Producció: Ateneu Igualadí de la Classe Obrera
    Per a més informació consulteu el programa de mà aquí.

    L’èxit de la proposta escènica ens fa feliços i ens anima a seguir per aquest camí, en què es duen a terme projectes amb la gent i per la gent, on cada persona pot aportar allò que pot i pel que val, on fem gran la nostra ciutat, la nostra història i la nostra cultura. Volem que l’Ateneu sigui #elTeuAteneu, un lloc on passen coses interessants, que ens representen i ens descobreixen el món. Seguirem avançant per aquest camí al vostre costat.

     

     


    +
  • L’Ateneu Igualadí ha presentat aquest dilluns 18 de juliol, el cartell de la sarsuela ‘La Corte del Faraón’ que es representarà a Igualada per Festa Major, els dies 25, 26 i 27 d’agost.


    El cartell, que no deixa indiferent, és una idea d’en Pau Duran, i ha comptat amb la col·laboració de Jordi Valldaura Mateu en la fotografia i amb Eulogi Domènech per la maquetació.  El personatge que representa és el ‘Casto Jose’, un dels protagonistes de l’obra. El cartell l´han destapat l’Alcalde de la ciutat, Marc Castells, el Regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, junt amb els membres de la Cia, i de l´Ateneu.

    S´ha presentat també l´obra per donar a conèixer i anant fent boca de cara a l’estrena i representacions que es realitzaran durant la Festa Major.

    Pau Duran, expressa que la representació és un homenatge a l’erotisme de l’obra i a la censura del moment. Pep Farrés, el director de l’obra, es mostra content de reparar la cancel·lació de l’obra fa més de cent anys a partir d’una hipòtesi del per què no es va arribar a representar. Ens diu que l’obra parla de les insatisfaccions, d’allò que no s’arriba a aconseguir, tot a partir de l’escenari social i històric igualadí del moment. Marc Castells, Alcalde d’Igualada, ha vist aquest projecte com una manera més de fer que Igualada sigui Ciutat de la Cultura, i ha posat de manifest la importància que la iniciativa sorgeixi de l’Ateneu i les possibilitats de fer-ne més representacions en el futur.

    Mireia Claret, Presidenta de l’Ateneu, ha posat de relleu el repte de produir des de l’Ateneu aquesta obra emblemàtica, que mostra un bocí d’història de la nostra ciutat i de les persones que hi vivien, amb la col·laboració de diferents persones i entitats, més de cent persones, cosa que fa molt més rica la participació i l’atractiu de la proposta. És un projecte global, transversal, en el sentit que implica tots els àmbits de la cultura de la ciutat, trobarem sobre el escenari actors, músics, ballarins… fent evident l’elevat nivell del talent cultural de la nostra Ciutat.

    Finalment, la proposta implica preservar i recuperar la memòria d’uns fets que havien quedat esborrats pel pas del temps, així com reconèixer un format teatral musical tan característic com la sarsuela, que dona les notes de color al ritme del ‘¡Ay, ba! … Ay, babilonio que marea…’. En definitiva es tracta de mostrar un fet històric real, a partir de l’experiència de la ciutadania igualadina i de la Junta de l’Ateneu al 1910. Tenim un Ateneu històric, que farà història , i que convida a la ciutadania a gaudir de l’obra per Festa Major.

    Fitxa tècnica de La Corte del Faraón

    Igualada, agost de 1910. El Teatre de l´Ateneu és reinaugura després d un devastador incendi . Una gran patum es prepara. La sarsuela “La Corte del Faraón” estrenada mesos enrere a Madrid i Barcelona arriba entre una gran expectació. Una obra sicalíptica que finalment no es va representar. Si voleu esbrinar els motius i el perquè de tot plegat no us podeu perdre la sarsuela que hem preparat.

    Dies: 25, 26 i 27 agost 2022
    Horari a les 19h al Teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí

    Preu entrada: 15 euros

    Actors i actrius:
    Maria Berenguer
    Laia Borràs
    Iris Cabré
    Marçal Gené
    Sheila Grados
    Francesc Marginet
    Francesc Mas
    Mireia Moncunill
    Abel Reyes
    Joan Valentí

    Cor: Coral Xalest sota la direcció de Laia Cuadras
    Orquestra: La JOSA sota la direcció del Josep Miquel Mindán
    Cos de ball: Alexandra Domene, Laura Tenias i Adrià Garriga, sota la direcció coreogràfica de Mariona Camelia
    Escenografia: Xavi Saló
    Vestuari: Roser Rubí
    Il·luminació: Rafel Roca
    Dramatúrgia i direcció: Pep Farrés
    Idea original i gestió: Pau Duran
    Producció: Ateneu Igualadí de la Classe Obrera


    +
  • Hem participat en l’entrega de Premis Igualada Recerca Jove.


    Avui hem entregat els Premis de Recerca de Batxillerat dins el marc dels Premis Igualada Recerca Jove.
    Volem felicitar al Macià Oliva Sabater pel millor treball local humanístic i social ‘1919’ i a la Rut LLombart Elias pel millor treball local científic tecnològic sobre les ‘plantes medicinals’. Ens alegra veure que les persones joves amb iniciativa acaben recollint el fruit del seu esforç i aportant a la ciutadania nous àmbits de coneixement social i científic. Us animem a seguir endavant i a que altres joves seguiu els seus passos!
    Agraïments a:
    @universitatdelleida @ajigualada #treballsderecerca #idgbatx #Ceci #dissenyigualada @rotaryigualada


    +
  • Tenim nova exposició a la Sala d’Exposicions de l’ateneu plena d’obres urbanes!


    L’Ateneu s’ha omplert de les obres dels artistes Ginagiore i Chema-b del 17 de maig al 5 de juny. Passa-hi, fes una volta, sopren-te amb la proposta d’aquests dos artistes d’Igualada. Es tracta de dos artistes que amb el temps han anat evolucionant fins crear un estil ben propi i personal, jugant amb les geometries, les formes, els personatges i els colors vius, sempre amb un toc retro que els fa ben particulars i reconeixibles.

    Si et passeges per la ciutat o vora el riu els descobriràs… petits tresors urbans amagats.


    +
  • El passat dijous 9 de juny vam fer l’assemblea de socis i sòcies de l’Ateneu. En general es va presentar una activitat de 2021 encara marcada en certs moments per la COVID-19, però que mostra com els nous projectes i la recuperació de l’activitat en el darrers mesos deixen veure una nova empenta i il·lusió en nous projectes.


    La primera part de l’Assemblea es va dedicar a fer un repàs de les accions dutes a terme al llarg del 2021, com dèiem, un any encara marcat puntualment per la pandèmia, però que malgrat tot ha pogut finalitzar-se amb noves propostes molt destacables com ara la creació de l’Espai Malla al mes de febrer de 2021, la Sala d’Exposicions al desembre, que ja porta quatre exposicions diferents, i la Sala Petita de l’Ateneu Cinema també al desembre, que permet combinar el cinema més comercial amb el més alternatiu així com els documentals (amb Docs Barcelona) i el cinema familiar en català (amb Pack Màgic i Òmnium Anoia).

    Cal fer un apunt especial sobre l’Espai Malla, que ara mateix permet reunir un públic molt divers (infants i adults, homes i dones), i on es desenvolupen activitats formatives, makeathons i projectes de recerca tecnològica que ens permeten convertir-nos en un espai d’innovació i de creació des de la pròpia ciutadania que pot arribar a ser molt potent a la ciutat. Es tracta d’un espai cofinançat per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Igualada.

    Altres novetats destacables han estat l’aposta per un Ateneu sostenible energèticament, que es tradueix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques que en l’actualitat ja aporten l’energia necessària pel manteniment de l’edifici. També ho és la col·laboració de l’Ateneu en les accions entorn la proposta ‘Els ateneus no oblidem’ que treballa sobre l’espoli franquista des de la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya). De cara a la festa major 2022 l’Ateneu promourà l’obra ‘La Corte del Faraón’ amb música de La Josa i la Coral Xalest, amb joves igualadins i membres de la Companyia de Dansa Dell’Arte per l’actuació.

    De cara a l’any 2022/23 les propostes es centren en  diversos aspectes: en primer lloc una millora en la comunicació més acotada als interessos i necessitats particulars així com l’ampliació dels avantatges per a socis i sòcies. I finalment, l’objectiu de fer créixer en nombre les persones que formen part d’aquesta gran família que és l’Ateneu Igualadí, incrementant la massa social en un 10%.

    Tot esperant que arribin els 160 anys de l’entitat a l’agost de 2023, s’aniran assolint mica en mica tots aquests objectius i probablement molts més. Esperem que la comunitat ateneista no deixi de créixer per donar valor a les persones i la participació de la societat.

     


    +
  • L’equip d’Igualada pel Clima ha guanyat el premi Makeathon Anoia 2022 que llançava el repte de millorar la qualitat de l’aigua del riu Anoia. A la sessió de presentació dels projectes i veredicte del jurat, celebrada el passat divendres 6 de maig a l’Adoberia la Bella, el grup integrat per Sílvia del Fresno, Salvador Esquerra i Blanca Roma ha presentat el projecte “Riu Anoia Detox” amb l’objectiu de fer front als principals problemes que presenta el riu: una llera amb una significativa presència de fangs anòxis, una alta concentració residus sòlids i, molt especialment, de tovalloletes higièniques, i l’existència de construccions humanes que interrompen o dificulten el curs fluvial.


    El projecte proposa dur a terme una prova pilot sota el tram del Tanatori, habilitant una bassa amb un sistema de sifó submergit de recollida de residus sòlids, d’una banda, i la reintroducció a l’entorn de vegetació autòctona, com ara jonc, lliri groc, boga i canyís, que actuaria com a depuradora natural.

    Els costos inicials haurien d’afrontar l’eliminació de llots contaminats, l’adequació de la bassa, i la substitució del pas actual per un pont, amb un cost energètic nul i un manteniment mínim. A canvi, els beneficis serien un augment de la biodiversitat, la millora de la qualitat de l’aigua, l’equilibri de l’ecosistema i la rehabilitació d’un espai natural per a la ciutadania. Segons els seus autors, el projecte compleix els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 3, 6 13 i 14 de l’Agenda 2030 de l’ONU.

    En el torn d’agraïments per l’obtenció del premi, les components d’Igualada pel Clima van anunciar la reinversió  ls 400,00€ de es components d’ ualada pel Clima van anunciar que els 400,00€ de dels 400,00 euros en activitats de millora del riu Anoia. El premi ha estat patrocinat per les empreses Waterologies i Onalabs, i les entitats vinculades al riu Leather Cluster Barcelona i Amics del Rec.

    A criteri del jurat, presidit pel biòleg ambiental Robin Corrià i integrat per Toni Cuevas (Waterologies), David Vives (Espai Malla), Jordi Solà (TICAnoia) i Miquel Vives (regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada), el projecte “Riu Anoia Detox” assolia satisfactòriament els criteris d’avaluació, com ara el grau d’adaptabilitat al repte plantejat, disseny, innovació digital, presència de dones a l’equip, viabilitat tècnica operativa i qualitat en la comunicació i presentació.

    No obstant això, en el tancament de l’acte, el regidor Miquel Vives va valorar la qualitat conceptual i formal dels altres projectes presentats que, lluny de competir, eren complementaris. L’equip format per l’Alex Pineda i Albert Campillo proposà la instal·lació de diversos tipus d’estructures amb reixes per capturar els residus sòlids i sensors per determinar la seva presència. L’equip DoneSteam, representat en aquesta ocasió per Beth Mauri, plantejava fer visibles els punts de màxima contaminació de l’aigua i el focus causant, mitjançant la creació d’una app de geolocalització i un mapa digital de les aigües freàtiques, com a eines de sensibilització ciutadana. Un quart projecte, presentat per Jordi Rica, partia de la hipòtesi del científic japonès Masaru Emoto sobre la capacitat de la consciència humana d’alterar l’estructura de l’aigua i proposava l’estudi molecular de mostres d’aigua obtingudes a diferents punts del curs del riu i reconèixer, d’aquesta manera, el grau d’harmonia dels seus cristalls.

    La Makeathon Anoia 2022 ha estat una iniciativa de l’Espai Malla i de la Fundació i2Cat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i el Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

    Més informació a: espaimalla.cat


    +
  • La Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, Recercat, se celebrarà els propers 6, 7 i 8 de maig a Igualada, en motiu de la Capital de la Cultura Catalana. Les jornades estan organitzades per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Departament de Cultura, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), la Federació d’Ateneus (FAC), l’Ajuntament d’Igualada, el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i l’Ateneu Igualadí.


    La 18è edició de la Jornada recupera la presencialitat després de l’aturada provocada per la Covid-19, l’any 2020 i una edició híbrida sense carpa el 2021. La capital de l’Anoia acull durant 3 dies diverses exposicions, debats, uns premis de reconeixement i una fira, amb la voluntat de ser un aparador de la ingent activitat de centres d’estudis i ateneus i ser un punt de trobada i intercanvi anual.

    Algunes de les activitats que es duran a terme són: una fira de 250 metres quadrats a la plaça de Cal Font, la taula rodona ‘Patrimoni a debat: reflexions de la societat civil’ en què participen els historiadors Neus Moran, Ramon Arnabat, Manel Santana i Gemma Tribó i l’espectacle ‘Kamishibais’ per a públic familia, entre d’altres. Els espais que seràn protagonistes de les propostes culturals són: Biblioteca Central d’Igualda, Museu de la pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Plaça de Cal Font, Ateneu Igualadí.

    La inauguració del Recercat, que tindrà lloc el dissabte 7 de maig a les 10 del matí a la Carpa de Cal Font, comptarà amb la presencia del president del CECI, Xavier Barberà, la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret, la Directora General de Cultura Popular i Assocacionisme i presidenta de l’IRMU, Adelaida Moya i el regidor de promoció cultural i relacions institucionals de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps.

    L’acte central de la Jornada acull el lliurament dels premis Recercat 2022, que en aquesta edició han recaigut en la en la Societat Andorrana de Ciències, en la categoria d’entitat, i “ex aequo” en Pere Pascual Domènech, figura imprescindible per a la història del CECI,  i Josep Campmany Guillot, en la categoria de persona.

    L’objectiu dels premis és posar en valor i projectar la ingent activitat i la repercussió del treball continuat i arrelat territorialment dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal i també distingir a persones que han tingut o tenen un paper rellevant dins el col·lectiu dels centres d’estudis pel seu compromís amb la recerca i l’activitat cultural.

    L’acte de lliurament dels premis Recercat tindrà lloc el proper dia 7 de maig a les 13.30 hores al Teatre Municipal- Ateneu Igualadí (C/de Sant Pau, 9 a Igualada).

    Més informació a: www.irmu.cat

     

     


    +
  • Tenim una nova proposta d’exposició per la nostra Sala. Les pintures de Maria Pujabet del 20 d’abril al 15 de maig.


    El divendres 22 d’abril, a les 20,30h, es farà la inauguració de l’exposició ‘Calidoscopi’, de Maria Àngels Pujabet Riba. L’artista va estudiar a l’Escola Massana així com Disseny Gràfic a l’Escola Ciutat de Balaguer, però no ha estat fins fa poc que ha deixat anar la seva producció artística.

    Es tracta d’una mostra de pintures que, sense un missatge específic, mostra una gran diversitat de sensacions i emocions.

    És un treball de formes i colors per despertar la fantasia individual i tenir una mirada lliure que provoqui altres punts de vista. Són obres que treballen amb gouache, pastel, guix o llapis, sense seguir, però, els cànons habituals. Us oferim alguns comentaris de la pròpia autora sobre les seves obres:

    Cavall de fira: Un record de la infantesa on tot es desdibuixa.
    Deixalles del fons del mar: Una mirada crítica a la contaminació.
    Mosaic de tardor: La sensació d’humitat entre les fulles.
    Adoctrinament: La repressió emmascarada sobre les dones.
    Cavallet de mar: El ball que fa el cavallet de mar quan expulsa els ous.
    Mussol: Mussol de paper estàtic i irreal.
    Calidoscopi: Dóna títol a l’exposició.
    Covid 19: L’empresonament que vam sentir.
    Estrella: Estrella espacial.
    Deixalla espacial: Una altra mirada crítica al desordre de la humanitat.
    Pastera: Les llàgrimes de la desolació quan no tens horitzó.

    Es tracta doncs, d’una manera de reflexionar i oferir una mirada crítica al món que compartim a través de les obres d’art. Gaudim-lo fins al 15 de maig.


    +
  • L’Espai Malla convoca la Makeathon 2022 amb el repte de millorar la qualitat de l’aigua del riu Anoia. La paraula “Makeathon” combina  l’anglés “make” (fer) i el grec “marato”. Es tracta d’una competició oberta a tota la ciutadania creativa i innovadora per resoldre un desafiament en un temps limitat.


    En aquest cas, la convocatòria va dirigida als col·lectius d’estudiants, inventors, ecòlegs, dissenyadors, enginyers, ambientalistes, etc. La manera de participar és inscriure’s, individualment o per equips de fins a tres persones, per desenvolupar -a partir de la presentació del repte prevista pel divendres 22 d’abril- prototips o solucions innovadores.

    El 6 de maig, coincidint amb la Mobile Week Catalunya 2022, ens presentaran els projectes i el jurat, presidit pel biòleg ambiental Robin Corrià, decidirà l’equip guanyador que s’endurà 400€ del premi i l’accés al taller/laboratori d’Espai Malla per desenvolupar, posteriorment, el projecte presentat.

    El període d’inscripció gratuïta és del 14 de març al 14 d’abril. El formulari, junt amb les bases i més informació es troba a espaimalla.cat.

    La Makeathon 2022 compta amb el patrocini de Waterologies, Onalabs, Leather Cluster Barcelona i Amics del Rec.

    Espai Malla és una nova iniciativa impulsada per l’Ateneu Igualadí, TICAnoia i disseny=igualada que vol aglutinar les persones i col·lectius amb potencial innovador per crear i fabricar amb tecnologies digitals. Compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia.

    La Fundació i2cat, conjuntament amb el departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, està desenvolupant el Col·laboratori Catalunya Anoia, una nova forma de coordinar tota la innovació digital en el territori, amb el propòsit de fomentar les competències digitals de la seva població per resoldre conjuntament reptes sistèmics.

    Més informació i contacte amb els mitjans de comunicació:
    Robin Corrià (president del jurat) 675 624 619
    Xavier Vives (president d’Espai Malla) 636 771 426


    +
  • Aquest dimarts 15 de febrer es va inaugurar l’Espai Malla a les dependències de l’Ateneu Igualadí. A l’acte hi van assistir l’Il·lm Sr. Marc Castells, el Xavier Boquete i Jordi Cuadras President i Vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia i diversos regidors de l’Ajuntament d’Igualada.


    L’Espai Malla és un espai tecnològic, destinat a la formació en les noves tecnologies de fabricació digital, i obert a tot aquell que des de l’art, l’acció social, la ciència, l’artesania o l’afició, vulgui crear i portar a terme un projecte amb el maquinari disponible.

    Gràcies a les aportacions de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Igualada, i també a les nombroses donacions d’aficionats i professionals, aquest taller tecnològic s’ha pogut equipar amb una moderna talladora làser, diverses impressores 3D, una termoformadora, un plotter de vinil i una font d’alimentació regulable, a més d’ordinadors, soldadors i eines diverses.

    L’associació Espai Malla ja té en marxa diversos cursos de robòtica, modelat en 3D i de tall làser. S’ha iniciat un taller per a la fabricació d’un mesurador de CO2 per a escoles, amb persones sense experiència tecnològica. Entre altres activitats programades s’està formant un grup de dones interessades no solament amb la tecnologia, sinó també en el bricolatge i la mecànica.

    Existeixen altres equipaments similars al territori, com ara els fablabs de Terres de l’Ebre, Sant Cugat o Barcelona, la xarxa d’ateneus de fabricació municipals a la ciutat de Barcelona. Hi ha qui defineix aquests espais com a generadors de futurs i, per tant, nous centres culturals o biblioteques del segle XXI.

    Espai Malla és una iniciativa de les associacions professionals TICAnoia i disseny=igualada juntament amb l’Ateneu Igualadí i grups del moviment maker. A causa de la manca d’equipaments de protecció sanitària a l’inici de la pandèmia de la covid19, gent de tota la Conca d’Òdena es va organitzar per dissenyar i fabricar, amb impressores 3D i altres procediments, respiradors i equips de protecció. L’experiència va ser el catalitzador d’un projecte que ja havia estat proposat anys enrere per diverses institucions.

    Al costat de l’Espai Malla, en la nova sala d’exposicions de l’Ateneu, s’hi pot veure una exposició de fotografies d’en Carles Ramos, de diferents moments i activitats del grup de gent que va col·laborar en la fase més dura de la Covid19.


    +
  • La Sala d’Exposicions de l’Ateneu és un nou espai obert a la ciutadania on es poden mostrar les inquietuds artístiques i culturals de talents novells o amb experiència. És un entorn que afavoreix la comunicació cultural entre persones i entitats través de les seves obres. Envia’ns la teva proposta d’exposició aquí!


    La proposta de la Sala és la següent:

    Períodes d’un mes: exposar l’obra durant un mes (3 setmanes aproximadament).
    Qualsevol tipus d’expressió artística: fotografia, pintura, escultura, art digital…
    Espai d’interacció cultural: oferir la possibilitat als autors que exposen de ser presents a l’exposició per difondre millor la seva obra.
    Venda d’obra: l’artista, si ho desitja, podrà gestionar la venda de les obres de forma particular.

    Si vols fer una proposta d’exposició, per a tu o la teva entitat, omple les dades del següent formulari i ben aviat ens posarem en contacte amb tu: accés al formulari.


    +
  • Saps que continuen els tallers de robòtica per a nens i nenes, joves i docents? Anima’t a provar-ne algun i fes el clic!


    Aquí teniu les noves propostes d’activitats, clubs i tallers de robòtica que proposa l’Espai Malla de l’Ateneu. Segur que algun o altre t’encaixa!

    Activitat La Malla Jove

    A partir del dijous 3 de febrer, cada dijous de 17.30 a 19h La Malla Jove és un club per a joves a partir de 10 anys on farem activitats creatives de tecnologia. El club és un entorn dins Espai Malla per a joves afeccionats a la tecnologia i robòtica, on podran crear els seus invents de manera autònoma i amb l’ajuda d’adults que guiaran els projectes. Per més informació i inscripció a La Malla Jove contacteu per whatsapp al telèfon 686 196 918.

    Activitat de creació d’un sistema de mesura i control del CO2 en espais tancats

    Dirigit a mestres i responsables d’escoles i instituts de l’Anoia. Dijous 3 de febrer de 18.30h a 20.30h. Els participants crearan un equip amb un sensor de CO2 connectat a internet a un sistema de recollida de dades. El contingut del taller és: 1- Mesura del CO2 com a indicador de qualitat de l’aire. 2- Construcció del sistema de mesura de CO2 i connexió a internet. 3- Com configurar el sistema a la nostra escola. La participació en el taller té un cost de 50 € que correspon al material, i els participants s’enduran el sistema de mesura que hauran creat. Cal reservar plaça abans del 25 de gener. Per informació i reserva de plaça contacteu per whatsapp al telèfon 686 196 918.

    Activitat d’impressió 3D per a mestres i responsables d’escoles i instituts de l’Anoia

    Dijous 24 de febrer de 18.30 a 20.30h. Taller d’introducció a la impressió 3D, des del disseny fins a la fabricació digital. Taller gratuït. Cal reservar plaça abans del 10 de febrer. Per informació i reserva de plaça contacteu per whatsapp al telèfon 686 196 918.

    Taller de robòtica creativa per a infants i joves de 6 a 12 anys

    Dissabte 29 de gener de 17 a 19 h. Per informació i reserva de plaça contacteu per whatsapp al telèfon 686 196 918.


    +
  • La nova Sala Petita de l’Ateneu Cinema comença el nou any amb una programació de cine familiar en català i documentals, per tal d’enriquir l’oferta del cinema més comercial.


    El Cine Xic ve de la mà d’una col·laboració amb Òmnium Cultural, Pack Màgic i Rita & Luca Films, amb una pel·lícula mensual, sempre matinal a les 11.30h. Els propers títols són ‘Ernest & Celestine, contes d’hivern’, ‘El bosc de Haquivaqui’ i ‘La revolta dels contes’, petites finestres a la fantasia amb personatges dibuixats i titelles de gran qualitat que aporten un cinema amb valors.

    Més informació aquí.

    Pel que fa als Docs del Mes, del Festival DocsBarcelona, es realitza amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada i tindrà una periodicitat d’un dimarts mensual. Seran deu pel·lícules que portaran coneixement i reflexió amb una mirada inquieta sobre diferents realitats socials durant tot l’any excepte els mesos de juliol i agost. Alguns dels títols seran ‘Arica’, ‘En el llindar’ i ‘Curvity Crew. Caminant per trencar estereotips’.

    Aquestes dues activitats són gratuïtes per als socis i sòcies de l’Ateneu Igualadí, el preu de l’entrada és de 5€ i de 4€ pels associats d’Omnium (en el Cine Xic). Us esperem a la Sala més particular de la ciutat!


    +
  • Entrades gratis pels socis i sòcies de l’Ateneu a la Sala Petita! I entrada de 5€ per al públic general. CULTURA en majúscules per a tothom. 💙


    Ja tenim la segona sala de l’Ateneu Cinema inaugurada. A partir d’avui i fins al dimarts 4 de gener podràs veure en pantalla gran i la millor tecnologia la pel·lícula ‘Charlie i la fàbrica de xocolata‘. Es va comptar amb la presència de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, un familiar de Montserrat Domènech i Casellas, Ton Cortés, i la presidenta de l’Ateneu, Mireia Claret. També van participar el Consell d’Infants d’Igualada que van presentar un vídeo que van fer sobre el sistema de cardioprotecció de la ciutat. Al llarg de la inauguració es van regalar més de 600 entrades per venir a veure aquesta pel·lícula durant les festes de Nadal.

    Aquesta nova sala ha estat possible gràcies a la donació de 200.000 euros de la Montserrat Domènech i Casellas, igualadina que va voler recolzar la cultura de la ciutat i a la qual se li ha fet omenatge amb una placa d’agraïment i recordatori. L’entrada per a les persones associades a l’Ateneu serà gratuïta, mentre que per a les no sòcies costarà 5€. La seva capacitat és de 46 espectadors, cosa que permetrà projectar diferents tipus de cinema, documentals i altres actes com ara l’òpera, així com realitzar diferents tipus d’esdeveniments mitjançant el lloguer d’espais de l’Ateneu.

     


    +
  • El passat dijous 16 de desembre, l’Ateneu Igualadí va inaugurar la seva nova Sala d’Exposicions, un espai pensat per “promocionar artistes locals i de la comarca, de l’àmbit amateur, que vulguin donar a conèixer la seva obra”.


    Diria que l’artista que la va estrenar compleix amb els tres punts, l’ex-professor de biologia Pep Rodríguez Alsamora. De fet, una de les coses que més crida l’atenció al veure per primera vegada la seva obra és la coherència i el caràcter que tota ella comparteix, pròpia d’algú que té molt clar y controlat el seu estil. En Pep assegura que va començar a pintar l’any 1992, però d’una forma tan esporàdica que no es va tornar realment constant fins al 2016, quan es va jubilar. Amb l’arribada del confinament domiciliari del 2020, la seva producció es va tornar imparable. A l’exposició hi trobem alguna obra de 2018 i 2019, però la majoria son de 2020 i, especialment, de 2021.

    La sensació instantània d’entrar a la Sala d’Exposicions, quadrada i recoberta de quadres d’en Pep, és la de que a totes les parets hi ha rostres que ens miren i ens interpel·len. Aquest seria, sense dubte, l’element predominant a la seva obra. Però no son rostres normals: son rostres imperfectes, d’expressió desdibuixada i d’un cromatisme amb un expressionisme incapaç de deixar indiferent. En Pep diu que pinta de forma terapèutica, perquè “els dimonis apareixen quan menys t’ho esperes”. És la forma física dels dimonis el que veiem als seus quadres, o és la manera en que aquests dimonis distorsionen la seva percepció de la realitat? En cert sentit, tant fa. El que està clar és que es tracta d’una obra destinada a provocar un posicionament en l’espectador: tenint en compte que son quadres que “observen” activament l’observador, poden resultar tan agressius per algunes persones com hipnòticament estimulants per altres.

    A l’hora d’intentar posar en diàleg la seva obra amb altres artistes, en Pep diu que no té referents. Així és com va començar a pintar i així és com ha continuat. Està clar que podem traçar connexions amb l’expressionisme alemany, però també amb una percepció de la realitat d’un primitivisme i imperfecció formal buscada pròpies del cubisme. En Pep va començar a pintar en tela, però aviat es va passar a materials més pràctics, que, davant de l’escassesa, tant podrien ser cartrons qualsevols, com caixes de mona. Aquest pragmatisme potencia la immediatesa de la seva pintura, que a vegades podria passar per una sort de pintura rupestre contemporània.

    Així, amb la seva puresa en la permeabilitat de possibles referents, la seva intencionalitat obertament terapèutica i els seus “dimonis”, l’univers del Pep Rodríguez Alsamora és un oceà de formes i colors profundament personal en el que submergir-se. Si la nova Sala d’Exposicions de l’Ateneu és capaç de seguir donant a conèixer artistes d’aquest calibre, en espera un viatge intens.

    David G. L.


    +
  • La Sala Petita s’inaugura el proper diumenge 19 de desembre a les 18,30h amb entrega de passis gratuïts per venir a veure la pel·lícula ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’.


    Ja fa uns mesos es va aprovar la creació de la segona sala de cinema a l’Ateneu Igualadí, juntament amb l’Ajuntament d’Igualada. Ara la nova sala ja és una realitat, la Sala Petita s’inaugura el proper dissabte 19 de desembre a les 18,30h amb entrega de passis per la pel·lícula ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’. Aquesta primera projecció anirà acompanyada de sorpreses molt i molt dolces per al públic i es passarà fins al dimarts 4 de gener (veure Ateneu Cinema per consultar la programació).

    La Sala Petita serà un espai molt mimat, per a grups reduïts amb gustos molt diversos, i acollirà propostes molt variades com ara documentals (BCN Docs) o Cinema Familiar en Català. L’entrada per a les persones associades a l’Ateneu serà gratuïta, mentre que per a les no sòcies costarà 5€.

    Aquesta nova sala també estarà disponible per a possibles actes d’empreses i institucions, incorporant-se als espais de lloguer que ja oferia l’Ateneu Igualadí. Es tracta d’un espai molt versàtil, amb llum natural si es necessita, i amb un ambient molt acollidor donat que la capacitat màxima és de 46 persones.

    Esperem que aquest nou espai cultural i d’oci obri una nova vessant de lleure a la ciutat i a la comarca, ampliant l’oferta i la proposta cinematogràfica local.


    +
  • L’Ateneu Igualadí inaugura la seva nova sala d’exposicions el proper dijous 16 de desembre a les 20h.


    La Sala d’Exposicions de l’Ateneu, a la planta baixa de l’edifici, està pensada per a promocionar artistes locals i de la comarca, de l’àmbit amateur, que vulguin donar a conèixer la seva obra. També estarà disponible per aquelles entitats de la comarca que vulguin mostrar les seves activitats o iniciatives.

    La primera exposició que s’hi durà a terme serà a càrrec de Pep Rodríguez Alsamora (@alsamorapintures a Instagram), que exposarà la seva obra pictòrica del 16 de desembre de 2021 al 15 de gener de 2022. Es tracta d’una pintura contemporània impactant i diferent que no us deixarà indiferents.

    Per tal de fer propostes d’exposicions us podeu adreçar a la secretaria de l’Ateneu o bé enviar un email a comunica@elteuateneu.cat i enviar el vostre contacte (nom i cognoms, email i telèfon) així com la temàtica de la vostra proposta expositiva.


    +
  • Espai Malla, la nova iniciativa de l’Ateneu Igualadí, TICAnoia, Makers Igualada i disseny=igualada, organitza la primera Makeathon de l’Anoia per donar resposta als problemes de la qualitat ecològica del riu Anoia. La iniciativa té el suport de la Fundació i2CAT.


    Què és una makeathon?

    Una Makeathon és un esdeveniment en què diferents equips desenvolupen un prototip tecnològic durant un període de temps curt. En el nostre cas en un dia, 11 de desembre de 2021.

    Aquesta Makeathon, dirigida a la comunitat maker de l’Anoia, és una competició d’innovació oberta a la ciutadania. El seu objectiu és que creadors dedicats a activitats de fabricació tecnològica, robòtica o impressió 3D puguin aportar solucions a diferents reptes que es plantejaran el mateix dia.

    Espai Malla vol aglutinar les persones individuals, amb potencial innovador, d’impacte i lideratge, que poden servir de model a altres ciutadans i que poden promoure un canvi significatiu al seu voltant. La iniciativa té el suport de la Fundació i2CAT i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal.

    Qualsevol persona o grup que tingui il·lusió per plantejar-se i resoldre reptes, pot inscriure’s gratuïtament a la Makeathon a través del següent enllaç: http://ja.cat/makeathonAnoia . El període d’inscripció és del 30 de novembre al 9 de desembre.

    El repte en concret es revelarà en el moment de la inscripció.

    Es poden sol·licitar les bases a: hola@espaimalla.cat


    +
  • L’Ateneu Igualadí participa de les propostes per assolir la capitalitat de la Cultura Catalana l’any 2022. Per això proposa la recuperació d’una sarsuela prohibida l’any 1910: ‘La corte del faraón’. Vota perquè es pugui fer!


    L’any 1910 la Junta de l’Ateneu va prohibir fer la Sarsuela ‘La corte del Faraón‘ per immoral, segons es recull en la premsa de l’època. L’objectiu de la proposta és realitzar l’obra més de 100 anys després i parlar de cultura i censura.

    Es representaran alguns quadres escènics de la sarsuela. Es comptarà amb Pep Farrés per l’adaptació del guió i direcció, amb Josep Maria Mindan per l’adaptació i direcció musical, la JOSA també hi participarà. Mariona Camelia dirigirà el cos de ball. Hi haurà un procés obert de selecció d’actors i actrius, cantants del cor, cos de ball i figurants. El projecte vol ser el màxim de transversal possible, posant unes 100 persones a l’escenari amb una espectacular posta en escena.

    T’animes a votar-la? A partir del 28 de juny cada persona pot votar un màxim de tres projectes. S’ha de fer a través de la web igualadaccc2022.cat, on les diferents propostes estaran agrupades en grans àmbits. També hi haurà punts de votació a la Sala d’Exposicions Municipal, al vestíbul de l’Ajuntament d’Igualada i a la Biblioteca Central d’Igualada.


    +
  • El passat 15 de juny es va fer entrega dels Premis Igualada Recerca Jove al Campus Universitari Igualada-UdL. Aquests premis són organitzats pel Campus Universitari Igualada-UdL amb el suport del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), el Rotary Club Igualada, l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, l’Associació de Disseny Igualada, el Consell Social de la Universitat de Lleida i de l’Ajuntament d’Igualada.


    Aquesta és la 16ª edició dels Premis, l’objectiu dels quals és potenciar l’interès per la recerca dels alumnes de secundària, així com incentivar la tasca educativa que es duu a terme als centres. 

    El jurat de l’Ateneu Igualadí, format per Mireia Claret, Pau Duran, Joaquim Muntané i Rosa Maria Pares, va repartir la seva aportació de 150 euros per a cada premiat entre tres treballs de recerca d’àmbit local: a la modalitat científica i tecnològica, Ada García Rey per “Desenvolupament d’un Pla de Mobilitat Sostenible per a Igualada”; en l’àmbit humanístic i social, Isaac Caballol Domingo, amb “Projecte de Museïtzació de les mines de l’Alta Segarra”; i en l’artístic, Joel Vidal Alcaraz per “Francisco Alcaraz Pujante i la deportació als camps nazis”.

    Altres premiats han estat:

    Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior en l’àmbit científic i tecnològic: Josep Domènech Orga amb el treball “El cub de Rubik” i Abimael Campillo Garcia amb “Estudi del comportament d’Escherichia coli i de Bacillus megaterium a l’interior d’un camp elèctric. Valoració de la resistència elèctrica i de la distribució d’ambdós bacteris dins del camp elèctric”. Dos accèssits han estat per a: Nil Puiggròs Cuadors amb el treball “Determinació de resveratrol per HPLC en productes vinícoles locals i regionals” i l’altre per a Marc Colomer Xausamb “Sudokus. Creació d’un mètode i un algoritme de resolució”.

    Modalitat social i humanística: Aina Carriques Balcells, amb el treball “El llenguatge discriminatori envers les dones”, s’ha endut el primer premi i Elena Balici, “La tecnologia augmenta la felicitat?”, el segon.

    Àmbit artístic, Jordana Boet Solsona ha rebut el primer premi pel treball “Creació d’una col·lecció de moda”.

    El Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyeris Tècnics Industrial de Manresa-Catalunya Central ha fet entrega del premi Pere Carles al millor treball final de grau en l’àmbit de les enginyeries del Campus Universitari Igualada-UdL a Jose Antonio Bermúdez Garcia pel treball “Sistema de detección y aviso de accidentes de bicicleta”.

    Moltes felicitats a totes i tots!


    +
  • El divendres 4 de juny de 2021 l’Ateneu Igualadí junt amb l’Ajuntament d’Igualada, ha fet un nou pas endavant per a oferir un espai de cinema a la ciutat i l’entorn comarcal.


    En l’Assemblea General de l’Ateneu Igualadí del passat 8 de juny de 2021 es va aprovar la signatura del conveni entre l’Ajuntament d’Igualada i l’Ateneu Igualadí que possibilitarà a la ciutat tenir una sala més de projeccions per tal de tenir una major oferta cinematogràfica. Després de l’èxit amb la primera sala, amb un cinema comercial d’estrena, així com amb projeccions del CineClub Igualada, del Cicle Gaudí i de la iniciativa de matinals familiars amb Pack Màgic, es van fent passos per avançar en aquest projecte.

    Veient que anar al cinema segueix essent una de les principals opcions de lleure de la gent de la comarca, l’Ateneu s’ha vist motivat per iniciar una segona sala per ampliar i diversificar l’oferta. La sala actual té una capacitat de 130 persones, mentre que la nova sala en té per a 47 persones.

    Mireia Claret, la presidenta de l’Entitat, declara:

    “Quan hi ha estrenes a la sala gran no tenen cabuda altres projeccions i, per això, ara podrem oferir el doble d’hores de projecció i podrem donar cabuda a un tipus de cinema que no és tan comercial”. “Mentre a tot arreu tanquen sales de cinema a Igualada som una ‘rara avis’ i n’obrim”.

    En definitiva es tracta d’un projecte que va creixent, que des de fa uns anys ha representat un gran esforç i treball, però que va donant el seu fruit i esperem que ofereixi noves possibilitats a tots els habitants de la comarca.


    +
  • Amb moltes ganes de reprendre de nou els dimarts més disruptius de l’Anoia, us anunciem que ens podrem retrobar de nou al jardí de l’Ateneu el dia 1 de juny a les 20h, on gaudirem de la companyia de Genís Roca, amb la seva presentació ‘Què és la societat digital?‘.


    Genís Roca és un empresari especialitzat en cultura digital i processos de transformació social. És fundador i president de Roca Salvatella. Exerceix activitat docent universitària i manté seccions estables a diferents mitjans de comunicació. És arqueòleg, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, i MBA per ESADE.

    Aquest nou visitant del mes de juny ens ajudarà a reflexionar sobre la transformació social digital que s’està produint en aquests moments, fruit dels canvis que ja venen des dels anys noranta. Aquesta transformació, segons Roca, parteix d’una primera etapa en què les empreses es fan visibles a internet (1995-2005), un segon en què són les persones que es fan presents a la xarxa amb la web 2.0 i les xarxes socials (2005-2015), i finalment la tercera que implica la transformació digital a partir de l’internet de les coses, on a més d’empreses i persones, caldrà afegir els objectes intel·ligents.

    Podem imaginar aquest món que ve? Què ens aportarà que a casa nostra tinguem objectes que enviïn informacions diverses a la xarxa i que ens modifiquin la vida per sempre? Descobrim-ho junts al #DimartsDisruptiu del dia 1 de juny. Ben tornats i ben tornades, us esperem.

    Més informació al web dels Dimarts Disruptius.


    +
  • L’Ateneu segueix amb la seva aposta pel cinema en català per a famílies amb infants que vulguin passar una bona estona i gaudir del cinema amb valors.


    Es tracta de la continuació del cicle de projeccions matinals de pel·lícules a càrrec de Pack Màgic, distribuïdora i promotora de cinema de qualitat en català per a infants i joves. L’oferta consisteix en la projecció d’una pel·lícula infantil, a les 11 del matí dels diumenges establerts. Els passis s’aniran celebrant mensualment fins al juliol, per a continuar després de l’estiu. Les entrades tenen un cost de només 4€, excepte pels socis/es de l’Ateneu Igualadí, pels quals les projeccions son completament gratuïtes.

    Amb aquesta iniciativa, l’Ateneu vol acollir i donar suport a les famílies, especialment, en aquesta època en què els nens i nenes més petits, així com les mares i els pares, necessiten, més que mai, opcions de lleure. El pròxim diumenge 23 de maig, es projectarà Neu i els arbres màgics, quatre histories unides per una temàtica al voltant de la natura i els arbres, i per la riquesa poètica de les seves imatges i del seu grafisme. Les sessions continuaran amb Al sostre del mòn el 27 de juny i Ocells de pas el 25 de juliol.

    Les entrades i tota la informació de les pel·lícules programades es poden trobar a la web de l’Ateneu Cinema: https://ateneucinema.cat/matinals/


    +
  • Sembla que ha arribat el moment per a conscienciar la població de la necessitat d’enfortir la cultura compartida d’aquest país. Aquesta motivació s’explica en el manifest titulat «Per una nova cultura compartida i oberta al món».


    El dia 20 de juny tindrà lloc l’acte de lliurament dels Premis El Temps de les Arts. Es tracta d’uns guardons que hem creat, de manera conjunta, el portal web El Temps de les Arts, la Xarxa Vives d’Universitats –que representa i coordina les 22 universitats amb vincles històrics, culturals i lingüístics en comú- i la Federació Llull, integrada per Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià. L’objectiu d’aquests premis és impulsar la cultura del conjunt de territoris de parla catalana. I es fa aquest any, també, per contribuir a la recuperació del sector cultural, durament castigat per la pandèmia. El jurat, de reconegut prestigi, reconeixerà la creativitat i la innovació en diferents àmbits artístics: Arts visuals,  Arts escèniques, Música clàssica, Música popular, Arquitectura i Patrimoni. El termini de presentació de les candidatures va finalitzar el passat mes de gener. S’ha comptat amb una gran participació: s’hi han presentat un total de 532 projectes.

    La cerimònia estarà dirigida per Lluís Danés, guardonat recentment amb cinc Premis Gaudí, i es farà de manera simultània des de sis indrets diferents del país: València, Barcelona, Palma, Andorra, Perpinyà i l’Alguer. Les televisions i ràdios públiques de Catalunya, València, Andorra i les Illes en faran la retransmissió. I a més a més hi participaran, de forma activa, els principals mitjans de comunicació dels respectius territoris.

    Més enllà de la celebració en si, es vol aprofitar el moment per a conscienciar la població de la necessitat d’enfortir la cultura compartida d’aquest país. Aquesta motivació s’explica en el manifest «Per una nova cultura compartida i oberta al món», i que podeu signar per a donar-hi suport. La idea és impulsar el web d’El Temps de les Arts i transformar-lo en el portal digital en què estiga representada la cultura de tot el país, entenent-la com un bé essencial, com un patrimoni a preservar, a donar a conèixer i a internacionalitzar. Això es farà a còpia de visibilitzar la cultura del país, tant la del passat com la del present, així com els elements d’avantguarda, i traduint els articles a l’anglès perquè arriben a tot arreu.


    +
  • Cada dia hauria de ser 8M, o el 8M no hauria d’existir… Ens agradaria que no haguéssim de commemorar un dia així, perquè la normalitat fos que no existeixen discriminacions, o perquè recordaríem un moment històric passat que ja no és el present. Però sí. Les desigualtats segueixen en molts àmbits encara, i l’Ateneu Igualadí també s’uneix a posar-ho de relleu en un dia com aquest.


    Aquesta discriminació envers les dona es fa present en la majoria d’àmbits com el laboral o professional, econòmic, familiar, sanitari… i no només es tracta d’una qüestió de presència de la dona en diferents àmbits de la societat on ara no és present o bé només és un testimoni, sinó de la qualitat de la seva presència, del valor que se li dona i en base a quines qualitats que no siguin el seu físic.

    Les dones han dut a terme la seva revolució en els darrers anys, treballen fora de casa, ocupen càrrecs públics, estudien i poden mantenir-se de forma autònoma. Però encara queda camí per fer. Un camí que hem de procurar treballar des de la infància, amb les nostres filles i fills, ajudant-los a prendre en valor que ens cal una societat més justa i lliure, i per igual, sense que el gènere sigui un element de diferenciació.

    Volem deixar-vos un petit regal documental per gaudir de les reflexions entorn la vida de les dones que habiten diferents realitats culturals, que ens permeti reconèixer i canviar les situacions de desigualtat que encara afecten al nostre món. Esperem que us agradi.

    Que cada dia sigui 8M.

     

    Documental català Singled (out) TV3. Sense Ficció.

    El documental explica la història de cinc dones independents a quatre punts del món: la Manu a Barcelona, la Jules a Melbourne, la Shu i la Yang a Xanghai i la Melek a Istanbul. En un món entès i concebut per estar en parella, totes elles viatgen per la vida solteres i al mateix temps miren d’esbrinar el paper que aquesta solteria juga a les seves vides. Juntament amb les veus de reconeguts experts en els àmbits de la sociologia, el dret i la demografia, la pel·lícula és un viatge al cor de la dona soltera en l’era de l’amor modern.

     


    +
  • Davant l’èxit de la proposta durant tres caps de setmana del Petit Kinosaure, amb cinema familiar i animació, i després de la resposta afirmativa a l’enquesta que vam fer a través de les xarxes socials, l’Ateneu us porta una nova oferta de cinema matinal per a famílies.


    Es tracta de la projecció un cop al mes d’una pel·lícula a càrrec de Pack Màgic, distribuïdora i promotora de cinema de qualitat per a infants i joves en català. L’oferta consistirà en fer una pel·lícula matinal a les 11h dels diumenges establerts. Els passis es faran un cop al mes de febrer a juliol, i seguirà després de l’estiu. Tindrà un cost de 4€ per persona, excepte pels socis/es de l’Ateneu Igualadí que serà gratuït.

    L’Ateneu vol acollir i donar suport a les famílies, especialment en aquesta època en què els infants, i també els adults, necessiten opcions de lleure més que mai. Us deixem aquí les tres primeres pel·lícules, esperem que us agradin!

    28 de febrer: Les malifetes de l’Emil (a partir de 6 anys)
    28 de març: Phantom Boy (a partir de 8 anys)
    25 d’abril: La petita Anna i el tiet Llargarut (a partir de 3 anys)


    +
  • Durant el primer trimestre de l’any 2021 fem una pausa en els Dimarts Disruptius per poder preparar una temporada sorprenent al mes de maig.


    Durant el primer trimestre de l’any 2021 les propostes dels Dimarts Disruptius queden aplaçades. Però això no significa que no seguim treballant per a fer una proposta innovadora i sorprenent a partir del maig. Deixarem passar aquests primers mesos per tal de poder oferir una programació de màxima qualitat i segura a la primavera, amb convidats i convidades excepcionals.

    El curs 2020-21 ha estat el nostre inici, i malgrat l’aparició de la COVID-19, ens ha permès anar perfilant els interessos del nostre públic, les motivacions i les maneres de comunicar-nos per tal de progressar en la proposta disruptiva. Pensem que després de l’experiència d’aquest any, podem seguir construint un projecte sòlid que ens il·lusiona i ens ajuda a crear una societat més inquieta, participativa, innovadora i creativa.

    No marxem, seguim aquí, i hi tornarem ben aviat.


    +
  • La Junta de l’Ateneu lamenta la mort en accident del soci i expresident Antoni de Sola Pareta aquest dijous 11 de novembre del 2020. El nostre condol mes sincer a la família, i a la seva esposa Angelina. Us deixem aquí el comunicat des de l’Ateneu Igualadí i l’Escola de l’Ateneu.


    Missatge des de l’Ateneu Igualadí:

    En el traspàs del que fou President de l´Ateneu del 1995 a 2002 ens agradaria recordar tot allò que va aportar a la nostra Entitat. La junta que ell va presidir amb energia i fermesa, va contribuir sens dubte a donar continuïtat als ideals de l’Ateneu. Aquesta junta va ser la impulsora de la creació de l’Escola Anoia. Juntament amb Escola Mowgli i Jesús Maria es va crear aquest centre per la formació de la secundària que actualment imparteix els estudis d’ESO. També va ser l’època de la remodelació de l’edifici del antic conservatori en gimnàs i quan es va remodelar la pista de l’Ateneu. Com a projectes va impulsar el SARTC – compra art per Nadal – i l’encara avui  vigent cicle de concerts en viu ‘Músiques de Butxaca’, el format inicial ha anat canviant però l’esperit d’oferir música en viu i en directe va començar llavors.

    L’Antoni era una persona molt treballadora, amb una gran energia , va dedicar moltes hores i esforços a l’Ateneu i ens va deixar uns bons fonaments que ens han permès arribar fins ara. Descansa en pau amic, i que la terra et sigui lleu.

    Missatge des de l’Escola de l’Ateneu:

    El personal de la Fundació privada de l’Escola Ateneu Igualadí volem expressar el nostre condol per la recent pèrdua de l’expresident de l’Entitat i de la Fundació  Antoni de Sola Pareta aquest dijous 11 de novembre del 2020. A l’Escola ens vam sentir molt acompanyats i recolzats per ell al llarg dels anys que vam compartir. Persona propera, positiva i amable. Sempre disposat a ajudar i a escoltar les bones idees, sabia encoratjar i valorar la feina ben feta i les persones.

    El nostre condol més sincer a la família, a la seva esposa Angelina, als seus fills i, en especial, a la seva filla Carla, exalumna de la nostra Escola.

    GRÀCIES PER TANT ANTONI, DESCANSA EN PAU.
    ESCOLA ATENEU IGUALADÍ


    +
  • L’Ateneu Igualadí té una nova proposta per a les famílies amb fills a partir de 2 anys perquè els matins de dissabte durant el mes de gener siguin d’allò més distrets. Per això comptem amb la col·laboració de la distribuïdora de cinema de qualitat per a infants i joves i en català Pack Màgic.


    Els propers dissabtes 16, 23 i 30 de gener 2021 oferirem sessions matinals a les 12h a l’Ateneu Cinema amb la companyia del Petit Kinosaure (Pack Màgic), que proposa sessions dinamitzades de jocs i cinema expressament adaptades i amb una durada inferior als 40 minuts. Entrada 3 euros per persona, gratuït pels socis/es de l’Ateneu presentant el carnet familiar.

    Esperem que aquesta divertida proposta que combina el gust pel bon cinema infantil, amb gust estètic i potenciació dels valors humans, tingui una bona acollida a Igualada i que puguem gaudir de més propostes similars al llarg dels mesos d’hivern. Perquè a l’Ateneu Igualadí totes les persones són importants, sigui quina sigui la seva edat, però especialment els més petits i petites, que són el nostre futur. Us esperem aquest novembre a l’Ateneu Cinema per gaudir d’una matinal familiar diferent.
    La programació serà la següent.

    Laban i Labolina

    Durada: 28 minuts
    Direcció Alicja Jaworski, Alicia Björk, Karin Nilsson, Lasse Persson, Per Åhlin
    País Suècia
    Idioma català

     

     

     

    Tipitips, Qui balla?

    Durada: 30 minuts
    Títol original Vem är var?
    Direcció Jessica Laurén
    País Suècia
    Any 2010
    Idioma català

     

     

    Petzi i la mar salada

    Durada 36
    Direcció Michael Bohnenstingl, Johannes Weiland i Paul Cichon
    País Alemanya i Regne Unit
    Any 2017
    Idioma català


    +
  • Ha nascut l’Espai Malla unint el esforços de Disseny=Igualada, Malla Projecte, Makers Igualada, TICAnoia i Ateneu Igualadí amb l’objectiu d’aportar solucions innovadores amb un impacte positiu en la nova societat del segle XXI, de la mà d’empreses, entitats i ciutadania en l’àmbit del disseny, l’enginyeria i la fabricació en xarxa.


    L’Espai Malla és una iniciativa interdisciplinària que sorgeix davant la necessitat de compartir coneixement tecnològic i d’innovació. Ubicat en un espai de l’Ateneu Igualadí, Espai Malla vol esdevenir un centre d’innovació i recerca per afavorir l’acostament de la tecnologia a tota la ciutadania gràcies a la col·laboració de diferents entitats i organismes de la ciutat d’Igualada. Malla vol començar amb un espai-taller de creació on democratitzar la tecnologia, on hi tindran cabuda l’art, l’artesania i el disseny així com les tecnologies mecàniques, electròniques o computacionals.

    MALLA parteix de la iniciativa de voluntariat davant l’emergència de la Covid19 que va constituir una granja de 102 impressores 3D, equips d’enginyers i a la zona confinada de la Conca de l’Òdena. EN aquests moments l’associació Espai MALLA està en condicions de forjar una aliança entre el disseny (de futurs possibles i millors) i la cultura maker, protagonista dels primers laboratoris i fablabs, la divisa de la qual és do it yourself.

    Els objectius de MALLA són els següents:

    • Cohesionar aquelles persones que directament o indirectament van participar en el projecte Malla amb la finalitat d’aportar ajut als estaments sanitaris en la crisi de la COVID-
      19.
    • Promoure la creació d’un espai taller obert a la ciutadania que tingui l’oportunitat d’explorar i crear segons els seus interessos, aprendre a utilitzar les eines i els materials tant físics
      com virtuals i desenvolupar projectes creatius.
    • Afavorir que, en aquest espai, hi hagi concurrència d’eines, projectes, mentors, habilitats i coneixement.

    I per tal de fer-ho possible caldrà posar en marxa accions orientades a aquestes tres finalitats:

    1. Servei de fabricació amb tecnologia digital obert a tothom (públic). Un espai/taller obert a la ciutadania per donar l’oportunitat d’aprendre a utilitzar les eines i els materials tant físics com virtuals, explorar, crear i innovar segons els seus interessos i desenvolupar projectes creatius tecnològics i artístics.
    2. Formació. Per assolir el seu primer propòsit, MALLA vol desplegar un programa pedagògic que aporti eines a qui les necessita i està disposat a rebre-les.
    3. Disseny. Agrupa un valuós capital social, entès com el conjunt de capacitats, competències i experiències de persones i col·lectius del disseny i la cultura maker.

    Comença una nova iniciativa, un nou camí que ens emociona i motiva, i que esperem que engresqui a molta més gent de la ciutat i de la comarca de l’Anoia. Perquè volem fer, aprendre fent, innovar i dissenyar, i sobretot compartir-ho per créixer amb tot el que fem. T’enredes a la nostra MALLA?


    +
  • Tenim noves activitats a l’Ateneu Igualadí! Comencem el curs amb les propostes de classes de Dansa Oriental i Ioga.


    Ahir dimecres 14 d’octubre es va signar l’acord amb Luna Mora per tal de realitzar noves activitats aquest curs a l’Ateneu.

    Classes de Dansa Oriental i Ioga

    Amb les nostres classes de Dansa Oriental descobriràs la teva pelvis, la seva mobilitat i funcionalitat. Treballem de forma conscient els músculs i el teixit connectiu que ajuden a mantenir una pelvis sana. Descobreix el teu potencial intern i guanya en seguretat i felicitat, perquè ballar et fa sentir lliure i connectada amb tu mateixa.

    El Ioga és el millor laboratori pel teu despertar. L’estora és el lloc per convidar l’estrès  per reunir-se amb ell cara a cara, el lloc en el que renovar la ment cada dia. Aquí trobem tots els ingredients necessaris: les dificultats, els dubtes, les exigències, les frustracions, les pors, les possibilitats, l’ego. Et poses a prova a nivell físic i les resistències mentals sorgeixen, i en aquest moment pots decidir si cedir davant els obstacles o tirar endavant afrontant el moment present.

    Lloc: Sala D’Arts
    Inscripcions: info@lunamora.net
    Telèfon de contacte: 676940685


    +
  • Un any més Igualada promou el suport mutu durant aquest mes amb la iniciativa ‘Octubre solidari’. Es tracta d’un espai en què entitats de la ciutat poden explicar la seva activitat, en especial les que integren la Comissió Igualada Solidària, que promourà aquesta difusió. Les activitats proposades són de diferents tipus, com ara xerrades, documentals, presentacions… Malgrat la situació sanitària en què ens trobem, aquestes s’han adaptat a nous formats que permetin mantenir la seguretat a tothom i l’Ateneu hi participa amb una exposició i un documental.

    Organitzat per la nova entitat Igualadina IGUALAD’ACULL, amb la col·laboració d’Igualada Solidària de l’Ajuntament d’Igualada i en motiu de la celebració de l’Octubre Solidari.


    La proposta per aquest any permet a la nostra Entitat participar de la projecció del documental “Cartas mojadas”, el dimarts 20 d’octubre a les 20h a l’Ateneu Cinema. L’accés serà gratuït amb taquilla inversa. El documental està dirigit per Paula Palacios i mostra el drama que pateixen les persones que emprenen un perillós viatge lluny de casa seva per arribar a una nova societat que sovint les ofereix condicions de vida molt precàries.

    Així mateix es pot gaudir al vestíbul de l’Ateneu Igualadí de l’exposició “Encara hi ha algú la bosc”, del 5 a l’11 d’octubre. La Milica, la Meliha, la Nevenka són tres supervivents de les violacions i tres lluitadores, cadascuna des del seu àmbit i condició. L’exposició fotogràfica mostra els seu entorn quotidià, els seus silencis i les seves paraules que reclamen justícia. Tres històries de restitució moral de la dignitat de les seves mares. Tres mirades de com l’amor s’imposa a la barbàrie. Un treball documental del col·lectiu Cultura i Conflicte amb fotografies a càrrec d’Oriol Casanovas Puigjané.

    El Teatre Municipal l’Ateneu preestrena “Encara hi ha algú al bosc”, una producció de Teatre de l’Aurora i Cultura i Conflicte. Un muntatge escrit per Anna Maria Ricart, dirigit per Joan Arqué i protagonitzat per Ariadna Gil, Montse Esteve, Judit Farrés, Magda Puig, Òscar Muñoz, Pep Pascual i Erol Ileri. Un text compromès parla sobre les dones que van sobreviure les violacions sistemàtiques durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina i sobre els fills i filles nascuts dels embarassos forçats, que ara tenen just 25 anys. L’espectacle es podrà veure aquest dissabte 10 d’octubre a les 21 h i les entrades es poden comprar al web del Teatre.

     


    +
  • El passat 1 d’octubre de 2020 l’Ateneu Igualadí va acollir la preestrena del documental ‘Llum i llibertat’ amb la presència del 131è President de la Generalitat, Quim Torra, de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i l’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, entre d’altres.


    El documental recull l’experiència d’il·luminar 131 agulles del massís de Montserrat el dia 1 d’octubre de 2019 per a reclamar la independència de Catalunya i commemorar els 131 presidents de la Generalitat. L’acte es va dur a terme al teatre de l’Ateneu i presenta l’aventura que va suposar per a les seus i les seves protagonistes que aquella nit van il·luminar espectacularment el perfil de la muntanya. Es va reservar la plaça a totes aquelles persones que d’alguna manera van fer possible aquest acte simbòlic i bonic (escaladors, voluntaris, entitats, fotògrafs, tècnics del rodatge…).

    En record d’aquella nit queda aquest documental així com una publicació en paper ‘Art, muntanya i activisme per la independència’.

     

     

     

     

     


    +
  • Ens plau comunicar-vos que el proper dia 11 de setembre TORNA EL CINEMA a la nostra sala. Obrirem, com sempre, de dimecres a diumenge i tornarem a oferir els dimecres de l’espectador, les estrenes comercials els divendres i a gaudir també de les propostes de Cine Club, seguint sempre la normativa sanitària vigent.


    Ens plau comunicar-vos que el proper dia 11 de setembre TORNA EL CINEMA a la nostra sala. Obrirem, com sempre, de dimecres a diumenge i tornarem a oferir els dimecres de l’espectador, les estrenes comercials els divendres i a gaudir també de les propostes de Cine Club. Després del període d’obligat tancament per la COVID-19, la Junta ha considerat que aquest mes de setembre era moment de tornar a obrir, de manera que gradualment totes les activitats es puguin posar en funcionament.

    Per tal de mantenir uns protocols de seguretat sanitària d’acord amb la legislació vigent, hem establert unes pautes de #culturasegura: desinfecció de la sala de cinema abans i després de cada projecció, senyalització de les distàncies amb logos, dispensadors de gel a disposició de les persones assistents, ús obligatori de mascareta, termòmetre, accessos controlats d’entrada i sortida, butaques limitades a seixanta usuaris, venda d´entrades online… Volem que la cultura es realitzi en un espai segur i que tots puguem anar tornant a la normalitat en les millors condicions.

    Recordeu que ens podeu seguir a través de la nostra web: ateneuigualadi.cat o a la del cinema ateneucinema.cat i també a Facebook, Instragram i Twiter.

    Us agraïm en nom de la Junta el vostre suport i el vostre recolzament,  ara més que mai us necessitem els socis al nostre costat. Son moments difícils per a tothom, i saber que els nostres socis i sòcies continueu amb nosaltres ens encoratja a obrir les portes i intentar, malgrat tot, gaudir de la Cultura en majúscules.


    +
  • Ja tenim accés al Cafè de l’Ateneu des del mòbil! Només cal accedir a l’enllaç cafe.ateneuigualadi.cat i fer la teva comanda!
    Demana, demana…


    T’oferim una bona varietat de combinacions per a gaudir dels dies de desconfinament amb un bon plat de restaurant. Si accedeixes a l’enllaç del cafè trobaràs que pots triar entre tres tipus de comanda per endur:

    • menú del dia: permet triar un primer i un segon.
    • plat únic: permet escollir entre un primer o un segon plat.
    • menú+suplement: permet triar un plat del menú + un plat de la carta amb suplement.

    Toca sobre el plat que vols i s’anirà afegint a la teva cistella. Quan acabis de triar toca Comanda per a realitzar el pagament. Pots demanar factura. I ja podràs passar a recollir el teu menú. on profit!

     


    +
  • Ja tenim muntada la terrasseta a la pista de l’Ateneu complint amb tota la normativa pel COVID. Avui dilluns 18 comença l’activitat. 


    L’entrada és per la porta de la pista i podeu fer les comandes per telèfona o per WhatsApp. Recordeu que tant podeu menjar a la terrassa com endur-vos el que heu demanat a casa. Ben aviat també es podran fer les comandes per internet!!!

    Telèfons: 646346663 / 938030078

    T’animes a començar a respirar de nou els aires de l’Ateneu?? Ens ajudes a remuntar una temporada difícil pels comerços i bars i restaurants de la ciutat??


    +
  • El passat dijous 5 de març Pere Joan Vinós, com a president d’Òmnium Cultural Anoia va signar l’acord de patrocini i col·laboració amb l’Ateneu Igualadí, representat per la seva presidenta Mireia Claret Esteve. Aquesta col·laboració es veurà reflectida en diferents activitats rellevants de l’Ateneu Igualadí com ara el Zoom Festival Internacional, els concerts de Músiques de Butxaca o les projeccions de l’Ateneu Cinema.


    D’acord amb aquest acord Òmnium Anoia aportarà patrocini al proper Zoom Festival Internacional de cinema per a televisió, concretament a la secció KM.0, així com al concert VerdCel “Bifocal” del cicle Músiques de Butxaca de la nostra entitat juntament amb BarnaSants. Per altra banda, els socis d’Òmnium gaudiran de diferents descomptes i promocions en activitats del Zoom Festival, en el concert de VerdCel i els dilluns a la sala de l’Ateneu Cinema amb un preu equivalent al de soci.

    La col·laboració també estableix compartir espais mutus de cada entitat per tal de fer-ne ús en moments determinats que puguin resultar interessants des del punt de vista de la difusió cultural. Aquest acord es farà efectiu al llarg d’aquest any 2020.


    +
  • Avui 2 de març de 2020, la Generalitat de Catalunya ha fet oficial que l’Escola de l’Ateneu passarà el curs vinent a formar part de la Xarxa d’Escola Pública en un acte conjunt amb el Director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep González Cambray, la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret i  la directora del Centre, Alícia Bolaños.


    Des de la Junta de l’Ateneu Igualadí creiem que és la millor opció per continuar formant igualadins i igualadines fidels al mandat ateneístic de posar la millor formació possible a l’abast de tothom. Amb aquest pas assegurem la continuïtat de la nostra Escola i el projecte, mantenint la plantilla de professorat, amb tots els llocs de treball i per tant la línia pedagògica que ens ha portat fins aquí. D’aquesta manera esdevindrem la sisena Escola Pública d’Igualada al centre de la ciutat.

    El Patronat va decidir per unanimitat fer aquest pas i com a membres de la Junta estem plenament confiats que és la millor decisió possible, encarem el futur amb optimisme i continuarem treballant perquè l’Escola de l’Ateneu continuï essent un referent a la nostra ciutat.

    Mireia Claret 
    Presidenta Ateneu Igualadí de la Classe Obrera


    +
  • El passat dilluns dia 9 de desembre de 2019, l’Ateneu Igualadí va assistir a l’entrega dels 30ns Premis Ateneus en reconeixement al moviment ateneista català a Palau en presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.


    La gala va ser conduïda pel músic islandès Halldor Mar, del programa Katalonski de TV3, i el president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella, que va remarcar la importància que ha assolit la Federació d’Ateneus gràcies a l’esforç constant de les entitats que en participen arreu del territori.

    L’Ateneu s’havia presentat a dues de les categories:
    –       Premi Treball en Xarxa, amb el projecte ‘Dimarts Disruptius’ que actualment esta en funcionament (dimartsdisruptius.cat).
    –       Premi Jove, Proposa!, amb la proposta ‘Micro Obert’.

    La gran sorpresa va ser rebre per part del jurat dos segons premis per cadascuna de les categories. Compartim amb totes les persones que dia a dia fan possible la vida a l’Ateneu igualadí, i que alimenten i fan créixer una entitat com la nostra. Seguirem treballant per a fer-nos més grans i millors.


    +
  • El proper divendres, 29 de novembre, a les nou del vespre (i amb entrada gratuïta fins a completar aforament) l’Ateneu Igualadí acollirà la projecció de la pel·lícula ‘Ateneus, llavor de Llibertat’ al seu cinema.


    Es tracta d’un documental que reflexa els inicis, passat, present i futur dels Ateneus, així com els seus principals pilars: valors, compromís i participació. A través d’una sèrie de capítols, ens endinsem en el context històric i social que va propiciar l’aparició dels Ateneus a Catalunya, en els objectius que tenien inicialment i en com van anar evolucionat al llarg dels anys, per acabar fent una reflexió sobre la seva situació actual i el seu paper en el futur.

    Aquest esdeveniment té una rellevància especial al celebrar-se al propi Ateneu Igualadí. El mateix “rusc” que acollirà la pel·lícula és un dels protagonistes amb més presència al documental, al tractar-se d’un referent en molts aspectes dins del món ateneístic. La seva presidenta, Mireia Claret Esteve, és també una de les principals veus de la narració. D’aquesta manera, el passi es convertirà en tota una celebració de la importància i dels èxits de l’Ateneu (i dels Ateneus).

    La pel·lícula s’inscriu dins la programació de la secció KM.0 de la 17ª edició del ZOOM Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, que es celebra del 26 de novembre a l’1 de desembre a l’Ateneu Igualadí. Ha estat realitzada a Catalunya aquest mateix any i ens arriba firmada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i per Nosotros Films Barcelona.


    +
  • Dimarts Disruptius és el nou projecte de l’Ateneu Igualadí conjuntament amb Disseny=Igualada per a la temporada 2019/20. Seguint les pautes dels objectius de l’entitat de construir l’Ateneu de les persones, de ser generador del canvi social i promotor d’una societat més igualitària, crítica i lliure, iniciem un cicle mensual de trobades amb persones convidades que han estat triades pel seu valor humà.


    Dimarts Disruptius busca presentar dones i homes que estiguin fent alguna aportació de valor a la societat. Què és una aportació de valor? És qualsevol fet que permeti transformar la societat, dissenyar objectes o projectes que permetin dirigir-se al canvi social que pensem imprescindible en la nostra societat. Des d’aquesta perspectiva el disseny s’entén d’una manera molt més àmplia, facilitant un concepte que emmarca qualsevol transformació per a millorar qualsevol aspecte de la vida de les persones. Així doncs, els i les protagonistes ho seran en àmbits molt diversos com ara la tecnologia, les relacions humanes i socials, l’alimentació, l’ecologia o el pensament. La primera cita serà amb l’antropòleg Manuel Delgado, que tindrà lloc a l’Ateneu Igualadí a les 20h el dia 8 d’octubre.

    Les trobades amb les persones convidades seran conduïdes per la periodista Francina Cirera.  El format també busca la seva particularitat, a través de la conversa que s’establirà amb la conductora i el públic que hi vulgui intervenir gràcies a un espai càlid i proper. A través de l’espai web que s’ha creat, dimartsdisruptius.cat, es podran recuperar les aportacions principals de les persones assistents, veure qui resta per venir i fer propostes per a edicions futures.

    Serà un espai de trobada pera tots els públics amb un món nou d’idees, pensaments, curiositats, maneres d’entendre el món que ens podran sorprendre i fer reflexionar amb el visitant d’aquell mes, però també afavorir que altres persones del públic puguin generar sinèrgies sobre aquella temàtica més estables en l’entorn de la comarca.

    Volem que cada dimarts disruptiu sigui una aventura. Atreveix-te.


    +
  • El proper 16 de setembre la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya) estrenarà el documental ‘Ateneus: llavor de llibertat’ a la Filmoteca de Catalunya. Es farà en un acte junt amb la consellera de Cultura, presidit per l’Honorable consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Aquest esdeveniment ha de servir per a reconèixer la funció cultural i social que desenvolupen els Ateneus a tota Catalunya, així com presentar una eina per a mesurar l’impacte social als ateneus.


    Ateneus: Llavors de llibertat, el documental que no deixa indiferent

    ‘Ateneus: Llavors de llibertat’ es presentarà després d’una presentació a càrrec de Pep Morella, president de la FAC i Sergi Sandúa, director del documental. Durant l’acte es durà a terme la presentació oficial del documental ‘Ateneus: Llavor de llibertat’; una producció de la FAC i Nosotros Films. Es presenta el desenvolupament històric dels ateneus a través de cinc etapes: l’inici, el creixement, la politització, la repressió i reorganització i la recuperació, la crisi i la reinvenció. En aquesta producció el nostre Ateneu té part del protagonisme.

    El documental es podrà tornar a veure el 18 d’octubre de 2019 en el marc de la 2a Trobada Nacional, a Tàrrega.


    +
  • El passat dimecres 12 de juny, a les 11 del matí, al saló de comissions de l’Ajuntament, es va dur a terme la roda de premsa on ha tingut lloc la presentació dels actes de Sant Joan 2019. Han estat convidades les entitats que hi col·laboren, entre les quals s’hi troba l’Ateneu Igualadí. Aquestes entitats són la Flama del Canigó, els correfocs i les revetlles de l’Escorxador, l’Ateneu i la Rambla, que participen de la configuració d’un programa d’actes molt variat. En la presentació del programa també s’ha fet oficial el nou cartell de la revetlla de Sant Joan 2019 creat per l’artista Igualadí David Ymbernon.


    Programació
    Per una banda el diumenge, 23 de juny a les 20h, la Flama del Canigó arribarà a la Plaça de l’Ajuntament. Trobarem la participació d’entitats culturals de la ciutat com la Coral Xalest, els corredors del Club Atlètic Igualada (CAI) que tornaran a pujar la flama fins a Montserrat on s’encendrà la foguera.
    A Igualada, per la nit, es faran els correfocs, conduïts pels Diables, i finalment es celebrarà la revetlla a l’Ateneu Igualadí, per a famílies, al Foment, pel jovent, i a l’Escorxador amb l’Associació de Gent Gran d’Igualada. En el cas de casa nostra es proposa una revetlla familiar amb menú per adults i infants (més informació aquí).

    Més informació sobre la programació aquí.


    +