NOTÍCIES
 • Ens plau comunicar-vos que el proper dia 11 de setembre TORNA EL CINEMA a la nostra sala. Obrirem, com sempre, de dimecres a diumenge i tornarem a oferir els dimecres de l’espectador, les estrenes comercials els divendres i a gaudir també de les propostes de Cine Club, seguint sempre la normativa sanitària vigent.


  Ens plau comunicar-vos que el proper dia 11 de setembre TORNA EL CINEMA a la nostra sala. Obrirem, com sempre, de dimecres a diumenge i tornarem a oferir els dimecres de l’espectador, les estrenes comercials els divendres i a gaudir també de les propostes de Cine Club. Després del període d’obligat tancament per la COVID-19, la Junta ha considerat que aquest mes de setembre era moment de tornar a obrir, de manera que gradualment totes les activitats es puguin posar en funcionament.

  Per tal de mantenir uns protocols de seguretat sanitària d’acord amb la legislació vigent, hem establert unes pautes de #culturasegura: desinfecció de la sala de cinema abans i després de cada projecció, senyalització de les distàncies amb logos, dispensadors de gel a disposició de les persones assistents, ús obligatori de mascareta, termòmetre, accessos controlats d’entrada i sortida, butaques limitades a seixanta usuaris, venda d´entrades online… Volem que la cultura es realitzi en un espai segur i que tots puguem anar tornant a la normalitat en les millors condicions.

  Recordeu que ens podeu seguir a través de la nostra web: ateneuigualadi.cat o a la del cinema ateneucinema.cat i també a Facebook, Instragram i Twiter.

  Us agraïm en nom de la Junta el vostre suport i el vostre recolzament,  ara més que mai us necessitem els socis al nostre costat. Son moments difícils per a tothom, i saber que els nostres socis i sòcies continueu amb nosaltres ens encoratja a obrir les portes i intentar, malgrat tot, gaudir de la Cultura en majúscules.


  +
 • Ja tenim accés al Cafè de l’Ateneu des del mòbil! Només cal accedir a l’enllaç cafe.ateneuigualadi.cat i fer la teva comanda!
  Demana, demana…


  T’oferim una bona varietat de combinacions per a gaudir dels dies de desconfinament amb un bon plat de restaurant. Si accedeixes a l’enllaç del cafè trobaràs que pots triar entre tres tipus de comanda per endur:

  • menú del dia: permet triar un primer i un segon.
  • plat únic: permet escollir entre un primer o un segon plat.
  • menú+suplement: permet triar un plat del menú + un plat de la carta amb suplement.

  Toca sobre el plat que vols i s’anirà afegint a la teva cistella. Quan acabis de triar toca Comanda per a realitzar el pagament. Pots demanar factura. I ja podràs passar a recollir el teu menú. on profit!

   


  +
 • Ja tenim muntada la terrasseta a la pista de l’Ateneu complint amb tota la normativa pel COVID. Avui dilluns 18 comença l’activitat. 


  L’entrada és per la porta de la pista i podeu fer les comandes per telèfona o per WhatsApp. Recordeu que tant podeu menjar a la terrassa com endur-vos el que heu demanat a casa. Ben aviat també es podran fer les comandes per internet!!!

  Telèfons: 646346663 / 938030078

  T’animes a començar a respirar de nou els aires de l’Ateneu?? Ens ajudes a remuntar una temporada difícil pels comerços i bars i restaurants de la ciutat??


  +
 • El passat dijous 5 de març Pere Joan Vinós, com a president d’Òmnium Cultural Anoia va signar l’acord de patrocini i col·laboració amb l’Ateneu Igualadí, representat per la seva presidenta Mireia Claret Esteve. Aquesta col·laboració es veurà reflectida en diferents activitats rellevants de l’Ateneu Igualadí com ara el Zoom Festival Internacional, els concerts de Músiques de Butxaca o les projeccions de l’Ateneu Cinema.


  D’acord amb aquest acord Òmnium Anoia aportarà patrocini al proper Zoom Festival Internacional de cinema per a televisió, concretament a la secció KM.0, així com al concert VerdCel “Bifocal” del cicle Músiques de Butxaca de la nostra entitat juntament amb BarnaSants. Per altra banda, els socis d’Òmnium gaudiran de diferents descomptes i promocions en activitats del Zoom Festival, en el concert de VerdCel i els dilluns a la sala de l’Ateneu Cinema amb un preu equivalent al de soci.

  La col·laboració també estableix compartir espais mutus de cada entitat per tal de fer-ne ús en moments determinats que puguin resultar interessants des del punt de vista de la difusió cultural. Aquest acord es farà efectiu al llarg d’aquest any 2020.


  +
 • Avui 2 de març de 2020, la Generalitat de Catalunya ha fet oficial que l’Escola de l’Ateneu passarà el curs vinent a formar part de la Xarxa d’Escola Pública en un acte conjunt amb el Director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep González Cambray, la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret i  la directora del Centre, Alícia Bolaños.


  Des de la Junta de l’Ateneu Igualadí creiem que és la millor opció per continuar formant igualadins i igualadines fidels al mandat ateneístic de posar la millor formació possible a l’abast de tothom. Amb aquest pas assegurem la continuïtat de la nostra Escola i el projecte, mantenint la plantilla de professorat, amb tots els llocs de treball i per tant la línia pedagògica que ens ha portat fins aquí. D’aquesta manera esdevindrem la sisena Escola Pública d’Igualada al centre de la ciutat.

  El Patronat va decidir per unanimitat fer aquest pas i com a membres de la Junta estem plenament confiats que és la millor decisió possible, encarem el futur amb optimisme i continuarem treballant perquè l’Escola de l’Ateneu continuï essent un referent a la nostra ciutat.

  Mireia Claret 
  Presidenta Ateneu Igualadí de la Classe Obrera


  +
 • El passat dilluns dia 9 de desembre de 2019, l’Ateneu Igualadí va assistir a l’entrega dels 30ns Premis Ateneus en reconeixement al moviment ateneista català a Palau en presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.


  La gala va ser conduïda pel músic islandès Halldor Mar, del programa Katalonski de TV3, i el president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella, que va remarcar la importància que ha assolit la Federació d’Ateneus gràcies a l’esforç constant de les entitats que en participen arreu del territori.

  L’Ateneu s’havia presentat a dues de les categories:
  –       Premi Treball en Xarxa, amb el projecte ‘Dimarts Disruptius’ que actualment esta en funcionament (dimartsdisruptius.cat).
  –       Premi Jove, Proposa!, amb la proposta ‘Micro Obert’.

  La gran sorpresa va ser rebre per part del jurat dos segons premis per cadascuna de les categories. Compartim amb totes les persones que dia a dia fan possible la vida a l’Ateneu igualadí, i que alimenten i fan créixer una entitat com la nostra. Seguirem treballant per a fer-nos més grans i millors.


  +
 • El proper divendres, 29 de novembre, a les nou del vespre (i amb entrada gratuïta fins a completar aforament) l’Ateneu Igualadí acollirà la projecció de la pel·lícula ‘Ateneus, llavor de Llibertat’ al seu cinema.


  Es tracta d’un documental que reflexa els inicis, passat, present i futur dels Ateneus, així com els seus principals pilars: valors, compromís i participació. A través d’una sèrie de capítols, ens endinsem en el context històric i social que va propiciar l’aparició dels Ateneus a Catalunya, en els objectius que tenien inicialment i en com van anar evolucionat al llarg dels anys, per acabar fent una reflexió sobre la seva situació actual i el seu paper en el futur.

  Aquest esdeveniment té una rellevància especial al celebrar-se al propi Ateneu Igualadí. El mateix “rusc” que acollirà la pel·lícula és un dels protagonistes amb més presència al documental, al tractar-se d’un referent en molts aspectes dins del món ateneístic. La seva presidenta, Mireia Claret Esteve, és també una de les principals veus de la narració. D’aquesta manera, el passi es convertirà en tota una celebració de la importància i dels èxits de l’Ateneu (i dels Ateneus).

  La pel·lícula s’inscriu dins la programació de la secció KM.0 de la 17ª edició del ZOOM Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, que es celebra del 26 de novembre a l’1 de desembre a l’Ateneu Igualadí. Ha estat realitzada a Catalunya aquest mateix any i ens arriba firmada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i per Nosotros Films Barcelona.


  +
 • Dimarts Disruptius és el nou projecte de l’Ateneu Igualadí conjuntament amb Disseny=Igualada per a la temporada 2019/20. Seguint les pautes dels objectius de l’entitat de construir l’Ateneu de les persones, de ser generador del canvi social i promotor d’una societat més igualitària, crítica i lliure, iniciem un cicle mensual de trobades amb persones convidades que han estat triades pel seu valor humà.


  Dimarts Disruptius busca presentar dones i homes que estiguin fent alguna aportació de valor a la societat. Què és una aportació de valor? És qualsevol fet que permeti transformar la societat, dissenyar objectes o projectes que permetin dirigir-se al canvi social que pensem imprescindible en la nostra societat. Des d’aquesta perspectiva el disseny s’entén d’una manera molt més àmplia, facilitant un concepte que emmarca qualsevol transformació per a millorar qualsevol aspecte de la vida de les persones. Així doncs, els i les protagonistes ho seran en àmbits molt diversos com ara la tecnologia, les relacions humanes i socials, l’alimentació, l’ecologia o el pensament. La primera cita serà amb l’antropòleg Manuel Delgado, que tindrà lloc a l’Ateneu Igualadí a les 20h el dia 8 d’octubre.

  Les trobades amb les persones convidades seran conduïdes per la periodista Francina Cirera.  El format també busca la seva particularitat, a través de la conversa que s’establirà amb la conductora i el públic que hi vulgui intervenir gràcies a un espai càlid i proper. A través de l’espai web que s’ha creat, dimartsdisruptius.cat, es podran recuperar les aportacions principals de les persones assistents, veure qui resta per venir i fer propostes per a edicions futures.

  Serà un espai de trobada pera tots els públics amb un món nou d’idees, pensaments, curiositats, maneres d’entendre el món que ens podran sorprendre i fer reflexionar amb el visitant d’aquell mes, però també afavorir que altres persones del públic puguin generar sinèrgies sobre aquella temàtica més estables en l’entorn de la comarca.

  Volem que cada dimarts disruptiu sigui una aventura. Atreveix-te.


  +
 • El proper 16 de setembre la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya) estrenarà el documental ‘Ateneus: llavor de llibertat’ a la Filmoteca de Catalunya. Es farà en un acte junt amb la consellera de Cultura, presidit per l’Honorable consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Aquest esdeveniment ha de servir per a reconèixer la funció cultural i social que desenvolupen els Ateneus a tota Catalunya, així com presentar una eina per a mesurar l’impacte social als ateneus.


  Ateneus: Llavors de llibertat, el documental que no deixa indiferent

  ‘Ateneus: Llavors de llibertat’ es presentarà després d’una presentació a càrrec de Pep Morella, president de la FAC i Sergi Sandúa, director del documental. Durant l’acte es durà a terme la presentació oficial del documental ‘Ateneus: Llavor de llibertat’; una producció de la FAC i Nosotros Films. Es presenta el desenvolupament històric dels ateneus a través de cinc etapes: l’inici, el creixement, la politització, la repressió i reorganització i la recuperació, la crisi i la reinvenció. En aquesta producció el nostre Ateneu té part del protagonisme.

  El documental es podrà tornar a veure el 18 d’octubre de 2019 en el marc de la 2a Trobada Nacional, a Tàrrega.


  +
 • El passat dimecres 12 de juny, a les 11 del matí, al saló de comissions de l’Ajuntament, es va dur a terme la roda de premsa on ha tingut lloc la presentació dels actes de Sant Joan 2019. Han estat convidades les entitats que hi col·laboren, entre les quals s’hi troba l’Ateneu Igualadí. Aquestes entitats són la Flama del Canigó, els correfocs i les revetlles de l’Escorxador, l’Ateneu i la Rambla, que participen de la configuració d’un programa d’actes molt variat. En la presentació del programa també s’ha fet oficial el nou cartell de la revetlla de Sant Joan 2019 creat per l’artista Igualadí David Ymbernon.


  Programació
  Per una banda el diumenge, 23 de juny a les 20h, la Flama del Canigó arribarà a la Plaça de l’Ajuntament. Trobarem la participació d’entitats culturals de la ciutat com la Coral Xalest, els corredors del Club Atlètic Igualada (CAI) que tornaran a pujar la flama fins a Montserrat on s’encendrà la foguera.
  A Igualada, per la nit, es faran els correfocs, conduïts pels Diables, i finalment es celebrarà la revetlla a l’Ateneu Igualadí, per a famílies, al Foment, pel jovent, i a l’Escorxador amb l’Associació de Gent Gran d’Igualada. En el cas de casa nostra es proposa una revetlla familiar amb menú per adults i infants (més informació aquí).

  Més informació sobre la programació aquí.


  +
 • Aquest passat dimarts, 4 de juny, es va dur a terme a l’Ateneu Igualadí la presentació del Debat Constituent a les entitats de L’Anoia. Amb la presència del President del Consell Assessor, Lluís Llach, i de la vocal del Consell, Gabriela Serra, es van exposar les bases a les entitats de la nostra comarca.


  El Consell Assessor per l’Impuls del  Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent es posa en marxa amb l’objectiu d’impulsar l’auto organització d’un procés de debat participatiu, plural i transversal en què la societat civil i la ciutadania defineixin unes bases constituents útils per al futur polític de Catalunya.
  Com a primera fase es presenta el projecte a cadascuna de les comarques de Catalunya fent reunions amb les entitats de cada territori. L’objectiu és explicar en què consisteix i com es desenvoluparà el Debat Constituent i proposar la creació de l’Entesa Territorial pel Debat Constituent de L’Anoia, a través de debats ciutadans i un Fòrum cívic i social. Entre d’altres coses s’ha exposat com seran les futures taules en diferents punts del territori, a través d’una tasca descentralitzada i promoguda des de la societat civil, que finalitzarà amb el document que vol recollir el “model de país” que es vol assolir. Aquesta pauta seria la base per a una futura constitució catalana.
  Com és habitual Lluís Llach va signar el nostre llibre de visites de l’Ateneu amb una dedicatòria molt propera.

  Per a més informació sobre el Fòrum cívic i social podeu consultar el web de Presidència de la Generalitat de Catalunya.


  +
 • Fes la teva pregunta sobre la ciutat a les candidatures a través d’aquest formulari de la bústia física que es troba al vestíbul de l’Ateneu. Fes que aquest any la teva veu ressoni al debat d’alcaldables del dia 16 de maig a l’Ateneu Igualadí!

  Les persones tenim vot, les persones tenim VEU!


 • El proper 16 de maig a les 20h es durà a terme al Teatre de l’Ateneu Igualadí el clàssic Debat d’Alcaldables. Serà un debat diferent i innovador amb novetats i sorpreses que no us deixaran indiferents. Tothom hi està convidat.

   


  Hi seran presents els representants de cada partit. Així mateix, aquesta vegada es posa a disposició de la ciutadania la possibilitat de fer una pregunta a les persones representants de les candidatures a través d’aquest formulari o de la bústia física que es troba al vestíbul de l’Ateneu, centrant-se en les àrees següents: urbanisme, habitatge, promoció econòmica, ensenyament, cultura i altres.
  Fes la teva pregunta i participa del debat!


  +
 • Ahir va aparèixer a El Punt Avui una entrevista a Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus, que ens va resultar especialment inspiradora. El títol, des del punt de vista de l’Ateneu Igualadí que estem en procés de construcció, ja ho deia tot: “Els ateneus no som edificis, sobretot som persones”.


  I sí, nosaltres sempre diem que volem esdevenir l’ateneu de les persones, el teu Ateneu, i veus com aquestes ens confirmen que anem pel bon camí, ens il·lusiona sentir que hi ha més persones que veuen el futur dels ateneus com nosaltres. Ja fa uns mesos, des de la Federació d’Ateneus, es parlava de la importància que se li havia donat a l’edifici en el sí de moltes entitats com la nostra. Conservar i mantenir aquell espai era un dels pilars bàsics. Però ¿que en fem d’un edifici sense les persones que hi assisteixen, que l’omplen i el buiden, que genera sinèrgies i que fa bategar el cor de l’associació i impulsen les dones i els homes, les nenes i els nens que el trepitgen?

  “Els ateneus se’ls veu sobretot com edificis, però això és un miratge. Els ateneus no som edificis, sobretot som persones. Passa sovint que quan vas a una entitat que té dificultats i estan preocupats perquè no se’n surten, les pedres són les mateixes que quan tornes al cap d’un any i aquella entitat va com un coet. La diferència és un canvi en les persones que hi havia al capdavant”. El Punt Avui, entrevista a Salvador Casals.

  La junta de l’Ateneu volem ser les persones que generin el canvi i afavoreixin que l’Ateneu Igualadí estigui present a les vides de les persones pel que fa i el que representa, pel que aporta i ensenya, pel que possibilita i potencia.

   


  +
 • Estem que no ens atura ningú, amb il·lusió per les múltiples formes de comunicació que volem establir amb vosaltres.


  L’objectiu de l’Ateneu Igualadí, del teu Ateneu, és mantenir les persones ben informades de totes les accions i iniciatives que s’hi produeixen, i d’animar-vos a participar-ne. Per això, a part de posar a la vostra disposició l’agenda d’activitats i les notícies de la nostra entitat, hem obert l’espai de Bloc, on anirem informant de les novetats i esdeveniments de les nostres entitats i seccions.

  Ja tenim publicades alguns posts que esperem que us interessin. Visiteu-lo i no us perdeu res de res!


  +
 • Dones que parlen de dones, dones catalanes i musulmanes que parlen de dones, que parlen de totes nosaltres, un feminisme potent que no està per venir, ja és aquí.


        

  El passat dissabte dia 9 va tenir lloc la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un acte organitzat per Esquerra Republicana de Catalunya Anoia, a l’Ateneu Igualadí. La diputada per ERC Najat Driouech ha potenciat el debat junt amb altres dones igualadines, Montse Argelich, Cristina Domènech i Iolanda Gandia. Una mostra de la societat del futur, el món que volem, el de l’altra meitat del món que de vegades es veu poc, o simplement no hi és.

  @najat_driouech: sóc feminista gràcies a la meva àvia i a la meva mare, que em van encoratjar a estudiar, assumir responsabilitats professionals i ser independent. Hi ha un feminisme potent, també entre les dones catalanes i musulmanes. #8M
  @CristinaDomenec: de la meva experiència als Estats Units, penso que les catalanes tenim una identitat de dona, en general, més forta que les nordamericanes. En tot cas, les dones de tot el món i de tots els nivells socials, tenim el repte de la igualtat #8M
  @montseargelich: tant a l’empresa multinacional on he treballat com al @TraginersIgd he hagut de trencat molts esquemes, per avançar cap a la igualtat. Però, tot i les dificultats, les dones ho hem d’intentar i ho podem aconseguir!
  Actes com aquests mostren la capacitat de les dones d’establir ponts, cercar nous reptes mai impossibles i perseguir objectius comuns. Que cada dia sigui 8 de març.

   


  +
 • L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera és una associació que, des dels seus inicis, ha tingut en compte la presència i protagonisme actiu de les dones en la seva escola. Avui 8 de març, dia de la Dona treballadora, manifestem el nostre suport envers una comunitat més igualitària i justa en l’equilibri de les relacions de gènere.


  L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera és una associació que, des dels seus inicis, ha tingut en compte la presència i protagonisme actiu de les dones en la seva escola. Avui 8 de març, dia de la Dona treballadora, manifestem el nostre suport envers una comunitat més igualitària i justa en l’equilibri de les relacions de gènere.

  Les dones van ser una part molt activa en la formació que es va dur a terme a l’escola de l’Ateneu des dels seus inicis, en què es duia a terme la formació i qualificació obrera en diferents nivells. Aquesta havia de repercutir en una millora professional i de condicions de vida tant dels obrers com de les obreres de la indústria creixent. També l’escola actual, que durant aquest curs celebra els 40 anys de la seva recuperació, va tenir com a un dels seus pilars la coeducació de nenes i nens.

  El desenvolupament del món actual ens porta nous reptes importants entorn a les relacions de gènere, quan veiem incrementada aquesta desigualtat en àmbits tan bàsics com el laboral i el social. Amb pas ferm el teu Ateneu vol participar d’aquestes accions per tal que totes les persones puguem viure en una societat més justa i amb igualtat d’oportunitats sense discriminació de gènere. En aquest sentit, tenir la primera dona Presidenta de l’Ateneu des del 2012 és una mostra més que seguim un bon camí.

  Que avui 8 de març sigui un dia que permeti rememorar-se en el dia a dia de l’any que queda, i que les nostres accions s’encarin a avançar. Perquè aquesta tasca l’han de fer ells i elles, transformar la vida de les dones també voldrà dir millorar la dels homes.


  +
 • Just aquest curs fa 40 anys que la nostra escola es va reobrir i va començar el camí que porta al present educatiu i a un futur motivador i engrescador.


  Al 1977 finalitzat el franquisme, els socis de l’Ateneu van recuperar l’ Entitat després de la incautació, essent fidels a l’esperit formador ateneista van creure necessari recuperar les Escoles, una escola laica, catalana i innovadora. Aquest fet ha generat que es promoguin un seguit d’activitats i esdeveniments commemoratius com ara les recents visites teatralitzades per l’edifici de l’escola aquest mes de febrer o les xerrades de mestres que ja hi eren fa quaranta anys, com la de l’Assumpció Vila.

  Les visites treatralitzades del passat dissabte 2 de març van permetre reviure experiències tot passejant per les aules. També va permetre conèixer el projecte educatiu actual, tot i que encara es mantenen ben presents els valors de l’escola innovadora, vivencial, experimental, motivadora i creativa que va ser des de l’inici. Amb una premissa ben clara: aprendre fent.

  Una comissió de mestres, membres de l’AMPA i representants d’alumnes, s’encarrega de gestionar i organitzar aquestes accions que de ben segur faran que aquest curs sigui realment especial. Els actes de celebració acabaran amb un sopar ben sonat per a exalumnes el dissabte 11 de maig de 2019 (esdeveniment a Facebook).

  S’ha creat una pàgina de Facebook per a tothom qui vulgui conèixer els actes que s’organitzaran. La podeu seguir en aquest enllaç, on s’hi difonen diferents materials gràfics (fotografies i vídeos) així com les activitats (trobades, sopar i visites teatralitzades).

  És un curs per celebrar, un curs per gaudir plegats, un curs per no oblidar.

   


  +
 • El proper dimecres 13 de març participarem en la primera de les taules rodones que es tenen programades en el marc del 6è Congrés d’Ateneus, a les 18:00h a l’Espai Francesca Bonnemaison (Carrer de Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona).


  La taula ATENEUS I EDUCACIÓ està organitzada conjuntament amb l’Aliança Educació 360. En aquesta es reflexionarà sobre quin impacte té l’estil “ateneístic” en l’educació de les persones i com es podrien cercar sinergies amb altres agents de la comunitat (escoles, entitats esportives, etc.). Es planteja una taula rodona on es tractin aquests temes per tal de donar valor a la tasca educativa dels ateneus, comptant amb la veu d’experts en la matèria educativa.

  Els ponents que ens parlaran sobre aquests temes són Jordi Plana, Gerent de l’Àrea d’ Educació de la Diputació de Barcelona, Núria Duñó, Coordinadora de l’Aliança Educació 360, la presidenta de la nostra junta Mireia Claret, de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, pel projecte Escola Ateneu Igualadí i Óscar Enrech, de l’Orfeó Lleidatà pel projecte de l’Escola de Música de l’Orfeó.

  De ben segur que l’experiència de la nostra escola serà un bon referent per a la discussió de la taula d’on en sorgiran sinèrgies enriquidores que milloraran amb seguretat la nostra experiència com a entitat de referència a Igualada.


  +
 • Des del 2014, la nostra entitat està duent a terme el procés de digitalització dels principals documents històrics que conserva al seu arxiu entre 1863 i 1988. Aquesta tasca s’ha realitzat fins al 2018 amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de manera que la seva consulta s’integri també a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.


  La documentació interna de l’entitat, que s’ha escanejat per tal de preservar-la i poder compartir-la amb la població interessada, conté materials com ara actes de juntes, correspondència amb diferents institucions, arxius de les escoles, llibrets de teatre, reculls de premsa… fins i tot documentació del CN (Centro Nacional 1944-1976), entitat que va ocupar les instal·lacions durant la dictadura franquista.

  En la darrera subvenció s’ha incorporat a la digitalització la creació d’una plataforma online que incorpori les fitxes dels documents, de manera que aquesta base de dades sigui consultable de forma pública a través del nostre web. Així doncs, podem dir que s’ha fet un primer pas per posar a disposició de la ciutadania i al món, oferint la possibilitat de realitzar una cerca per temàtica o paraula clau i per període històric.

  Mitjançant un formulari es podran sol·licitar els documents en format PDF que es considerin. D’aquesta manera la projecció de l’entitat i el banc de materials històrics que responen a la llarga trajectòria de l’Ateneu Igualadí queden a l’abast de qualsevol usuari que hi estigui interessat de manera personal o professional.

  Per consultar la base de dades cal accedir a l’enllaç següent: https://arxiu.ateneuigualadi.cat/


  +
 • L’Ateneu Cinema comença les retransmissions d’aquest any amb la representació d’una de les obres més importants del romanticisme rus, l’òpera de P.I. Tchaivovsky «La Dama de Piques» (Pikovaya Dama). Es tracta de la última i més complerta de les seves operes, amb llibret del germà del compositor – Modest – sobre relat d’Aleksandr Puixkin, que va ser estrenada al Teatre Marinski de Sant Petesburg l’any 1890.


  Per Claudina Vallès

  En aquesta ocasió el que es presenta és la nova producció del ROH, en coproducció amb l’Opera Nacional d’Holanda, signada pel Director escènic noruec Stefan Herheim, amb dramatúrgia de Alexander Meier-Dörzenbach, que dona una visió completament diferent de l’obra original. Basant-se en la turmentada personalitat de Tchaivovsky, deguda a la seva coneguda homosexualitat Herheim, introdueix físicament el personatge del compositor en cadascuna de les escenes de l’opera creant uns equivocs que dificulten, en la meva opinió, la comprensió de l’argument. I per acabar-ho de complicar, fa que el baríton Vladimir Stoyanov que interpreta al Princep Yelestky s’alterni amb el personatge de Tchaivovsky, creant equivocs bastants difícils d’explicar. Tot i que la potència dramàtica de l’acció que es desenvolupa en la que podria la casa de Tchaivovsky, amb l’ajut d’un vestuari fastuós i elegant i una escenografia (Philipp Fürhofer) i un disseny de llums (Bernd Purkrabek) molt atractius, converteix tota l’obra en un espectacle digne de ser vist.

  El cast escollit per aquesta producció é remarcable i está ple de especialistes en opera russa; el sector femení l’encapçala la soprano alemanya Eva-Maria Westbroek que dona vida a la enamorada Lisa i la Mezzo- soprano britànica i Dama de l’Imperi Britànic Felicity Palmer que resulta força convincent en la seva interpretació de la vella comtessa. Per altra part el sector masculí que havia d’encapçalar el tenor rus Aleksandrs Antonenko en el paper de Hermann, va haver de ser substituït, a última hora, pel tenor també rus Sergey Polyakov, que va poder mantenir l’elevada exigència que aquesta opera suposa pel tenor que intervé en totes les escenes, encara que amb alguna inseguretat deguda probablement a la urgència en la substitució. El baríton Stoyanov, que com he comentat dóna vida al doble paper Yelesky – Tchaivovsky va destacar especialment en la famosa i esperada ària “Ya vas ljubil” i va portar a terme de manera molt solvent la tasca encomanada de donar vida al compositor. Cal destacar la intervenció de la Mezzo – Soprano russa Anna Goryachova, brillant en el seu paper de Paulina. La resta dels personatges, juntament amb el cor van acabar d’arrodonir aquesta representació.

  L’orquestra, conduïda com ens tenen acostumats al ROH pel M. Antonio Pappano va resultar brillant i va aconseguir complementar la luxosa escenografia transportant l’espectador a una Rússia imperial de final de segle XIX com es pretenia.


  +
 • El passat dijous dia 7 de febrer l’Ateneu Igualadí va rebre la visita del vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. L’objectiu era presentar la campanya de l’entitat Judici a la Democràcia.


  La campanya Judici a la Democràcia pretén denunciar el judici als presos polítics catalans que s’inicia la setmana vinent. Òmnium Cultural acusa l’Estat de vulnerar drets fonamentals de les persones, com la llibertat d’expressió o els drets de manifestació i de reunió.

  La seva visita va permetre que Marcel Mauri i Mireia Claret, la presidenta de la junta de l’Ateneu, intercanviessin algunes paraules i signés al llibre d’honor de la nostra entitat.


  +
 • El Projecte Educatiu de l’Escola de l’Ateneu Igualadí reflecteix la manera com aquest centre educatiu de la ciutat entén l’educació i com encaren els propòsits que pretenen assolir. Coneix millor quins són els nostres pilars educatius i vitals.


  L’equip de mestres de l’Escola està immers en un procés de reflexió profunda per tal d’evolucionar i adaptar-se als nous temps i als reptes de futur que la societat ens planteja. L’equip humà de l’Escola Ateneu és un equip compromès i il·lusionat amb el Projecte Educatiu de Centre (PEC). Aquesta il·lusió i aquest compromís són uns dels valors clau; l’altre són les famílies dels infants de l’Escola ja que el projecte educatiu de l’Escola de l’Ateneu no s’entén sense les persones.

  A l’Escola de l’Ateneu Igualadí s’acullen infants de 0 a 12 anys: la Llar d’infants, el 2n cicle d’Educació Infantil i l’Educació Primària. A més, hi ha continuïtat a l’etapa de Secundària (12-16 anys) a l’Escola Anoia.

  El propòsit de l’Escola és el desenvolupament de competències per a la vida, per poder donar resposta als reptes individuals i col·lectius, objectiu que integra els quatre pilars de l’aprenentatge proposats per la UNESCO, que han de tenir el mateix pes en l’acció educativa: aprendre a conèixer, aprendre a ser, aprendre a fer i aprendre a conviure.

  Espai de benestar i acollida

  Des de l’Escola es prioritza l’acollida de l’infant i de les seves famílies, creant espais de benestar, establint ponts de complicitat, respectant la individualitat de cadascú (ritmes, talents…), fomentant l’educació emocional, el treball en valors i la convivència. En aquest procés de creixement s’entén el paper del mestre com un adult que acompanya, estima, escolta, facilita, provoca, anima, empodera…

  Pensament crític i creativitat

  Es posa èmfasi en aconseguir que els infants puguin gaudir d’experiències d’aprenentatge empoderadores que els permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar. Tenint en compte els reptes globals i els canvis tecnològics que estan transformant la nostra societat, es preparen als alumnes perquè puguin donar resposta als problemes que sorgeixin, potenciant el pensament crític i la creativitat.

  La metodologia de l’Escola té en compte l’organització dels aprenentatges de manera globalitzada. Es treballa per projectes i amb plans de treball lligats a l’acció tutorial i als espais d’aprenentatge. Es vetlla perquè l’aprenentatge sigui significatiu i es procura que l’alumnat tingui una actitud favorable que li possibiliti relacionar allò que aprèn amb allò que sap. Es considera que el significat es construeix conjuntament; per això es treballa en comunitats de recerca i en grups cooperatius.

  En definitiva, a l’Escola de l’Ateneu s’ofereix un espai de benestar i acollida, i un entorn ric en possibilitats, perquè els infants puguin desenvolupar els seus talents i competències per a la vida.


  +
 • Estem contents de la iniciativa d’oferir carnet de socis als jugadors menors de la Secció Esportiva Ateneu Igualadí – Penya Blaugrana d’Igualada. A partir d’ara l’Ateneu ja té nous socis joves que gaudiran dels avantatges de ser socis i sòcies. Entre d’altres coses, crispetes gratis quan vagin al cinema!


  L’Ateneu Igualadí ha ofert a la Secció Esportiva Ateneu Igualadí – Penya Blaugrana d’Igualada, la possibilitat de ser socis i sòcies als menors d’aquesta secció. El passat dijous 31 de gener es va fer entrega dels carnets a cada nen i nena. D’aquesta manera podran gaudir del fet de formar part d’una entitat cultural com la nostra, així com dels avantatges afegits pel fet de tenir el carnet, com ara descomptes per anar al cinema i al teatre, en la quota de l’escola, al cafè de l’Ateneu o a diferents museus de Catalunya. I tractant-se dels més petits… regal de crispetes per anar a veure qualsevol pel·lícula!


  +
 • De nou casa nostra ha acollit el Zoom, Festival Internacional de Ficció Televisiva i Formats, del 20 al 25 de novembre de 2018, que tanca la 16ª edició. Una festa de la imatge que tanca una setmana intensa a la ciutat d’Igualada i al nostre Ateneu, on han anat desfilant diferents personatges destacats en el món de la televisió i el cinema.


  La catifa blava ha anat presenciant els socis i usuaris habituals dels nostres espais, combinant-se amb moments en què els flaixos i les llums prenien el protagonisme. L’espectacle televisiu anual es combina d’una manera sorprenentment natural amb la quotidianitat de les persones.

  La gala va ser presentada per la Consellera de Cultura Laura Borràs i el President de la Diputació i alcalde d’Igualada Marc Castells i la nostra Presidenta Mireia Claret. Es va fer entrega de 16 premis , entre els quals hi havia el de Millor Pel·lícula per Le temps des égarés. I com no pot faltar en cap gala hi va haver moments curiosos o sorprenents, com ara una Mercedes Milà seduïda pels llums del projector, un geni que treu foc per la boca o als representants de la cadena cultural europea ARTE que van pujar a l’escenari diverses vegades a recollir premis i en què, esgotant els discursos, van acabar sentenciant amb simpatia “M’agrada Igualada”.

  Per a aquelles persones que vulguin veure la gala completa poden visualitzar-la en aquest vídeo del Zoom Festival 2018.

   


  +