Dimarts 5 de novembre de 2019
El disseny salvarà el món

Juli Capella, arquitecte, està convençut que el disseny humà ha contribuït a crear el món que tenim ara, no sostenible, que ens porta a l’autodestrucció, que no aporta millora sinó un empitjorament global. Si no, ¿qui va dissenyar els cotxes i els avions, els mòbils i els robots? I tantes altres coses.

Malgrat aquesta perspectiva catastròfica, també està convençut que només amb el disseny es podrà salvar i invertir aquesta realitat. Per això en la seva presentació als Dimarts Disruptius, ens va mostrar com algunes innovacions en el disseny realment participen d’una revolució. Aquesta idea es troba emmarcada en la concepció que en el futur caldrà consumir menys productes, i que aquests productes hauran de poder transformar-se davant les necessitats del cicle vital d’una persona. Això farà que no sigui necessari comprar-ne un de nou.

Vam sortir de l’Ateneu amb algunes idees clares, entre elles que l’únic disseny ecològic és el que no existeix, no el que és reciclable. En primer lloc hem de mirar d’evitar consumir el producte, però si no és possible, intentar reduir-ne el consum al màxim. També cal entendre que el disseny reutilitzant materials també és una gran mentida, en realitat generem massa deixalles, és inabastable. I les aportacions es tanquen amb aquesta frase: “A la natura no hi ha cap rebuig”. La sala en silenci.

Juli Capella, però, també ens va fer descobrir enginys amb un potencial enorme, que ofereixen llum a aquesta perspectiva ennuvolada, com ara el Hippo Water Roller que permet transportar aigua de l’Àfrica en grans quantitats sense massa esforç a les dones que fins llavors duien a sobre el cap; el Fairphone, el mòbil més just i compromès amb les persones; el projecte IKEA ThisAbles, que aporta complements per facilitar l’us dels mobles a les persones amb capacitats diverses i que ofereix al web els plànols gratuïts per imprimir aquestes peces en impressores 3D; o bé The Index Project, que difon aquests dissenys innovadors que volen millorar la vida de les persones.

Va ser un dimarts ple d’aprenentatges i d’idees que conviden a la reflexió, a la implicació, al desenvolupament, a la revolució social. En definitiva, a la disrupció una vegada més.