El passat dimecres dia 11 de desembre de 2019, amb una sala de socis plena de gom a gom, es va dur a terme la tertúlia plural amb els igualadins i igualadines Antoni Dalmau (escriptor), Fina Castells (mestra), Mireia Rubio (periodista i escriptora) i Xavier Badia (professor jubilat), sobre la situació política i social a Catalunya. Va ser un acte organitzat per l’ICIP, l’Ateneu Igualadí i la delegació del Col·legi d’Advocats de Barcelona a Igualada amb el títol “Diàlegs difícils: com parlar del Procés sense fer-nos mal”.

Però no va ser un acte per a discutir de política, l’objectiu era fugir dels debats que podem veure o escoltar als mitjans de comunicació o a les xarxes socials, i fer un exercici col·lectiu de promoció del diàleg i construcció de ponts d’entesa en un context de creixent polarització. El conductor de la vetllada va ser Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP, que en tot moment va vetllar perquè la conversa entre els quatre participants no derivés en debats entorn a les decisions polítiques sinó entorn a les vivències, sentiments i emocions de cadascuna d’aquestes persones, per tal d’aproximar les maneres d’entendre i de viure una situació complexa que sabem que tindrà una durada llarga en el temps.

Va resultar una gran experiència poder veure com cada una de les quatre persones convidades podien explicar, compartir, desvetllar els seus sentiments, la seva perspectiva entorn el procés, les vivències i reaccions. Certament ha estat tota una lliçó de capacitat d’escolta i de comprensió, d’expressió i serenitat convençuda. Tot plegat portat amb molta habilitat comunicativa per Kristian Herbolzheimer. Agraïm des de l’Ateneu la valentia de les persones que van exposar la seva vivència personal a totes i tots els presents, així com a l’ICIP i a la delegació del Col·legi d’Advocats de Barcelona a Igualada per permetre’ns acollir una iniciativa que va més enllà de les situacions de tensió social i política, que sobretot i especialment vol ser un acte de gran humanitat.

Per a totes aquelles persones que no van poder assisitir o que no van poder recollir l’exemplar de la revista amb diferents aportacions en aquesta perspectiva, la podeu descarregar en aquest enllaç. També hi és en castellà i en anglès. Esperem que puguem comptar amb més expressions com aquestes, amb més espais on poder compartir serenament les visions, tal com deia el títol d’una forma irònica però no per això menys real, “sense fer-nos mal”.